Urbano gnijezdo raskošne kuhinje restorana Apetit Citya

Teško da neki od restorana ima toliko veliki uspjeh, a smješten je u prolazu između dvije ulice i nije pristupačan oku prolaznika. No, jedan fenomen koji kontinuirano ide uzlaznom putanjom, restoran je kojeg podjednako posjećuju i domaći stanovnici i stranci koji dođu u Zagreb, a radi se o restoranu koji sjedinjuje savršenu hranu, urbani ambijent i eleganciju sa stilom – Apetit City.

Pa tko su ti ljudi koji u njemu stvaraju, tko osmišljava jela i tko je ta čarobnica koja sve što dotakne svojim čarobnim štapićem pretvara u uspjeh.

Posjetili smo po ne znam koji put, restoran u samom srcu Zagreba, usred pješačke zone u Masarykovoj ulici 18 (čitaj prolaz između Masarykove i Varšavske ulice) i opet bili pokošeni raskošnim, uvijek sezonskim okusima hrane koja osvaja. Vlasnica Sanja Cabalier uvijek nasmijana, razigrana ima sve pod okom, a čini se da možda niti ne spava, jer je puna novih ideja koje učas realizira.

chef

Pršteći energijom ova čarobnica radosno pozdravlja goste, dok paralelno dogovara sa svojim chefom Stjepanom Bestričkim i slastičarem Darkom Škoranecem daljnji raspored aktivnosti. Zamislite začarala je čak i goste sjevernjake koji su postali obožavatelji mnogih dalmatinskih okusa, ali mnogima nudi i tipičnu kontinentalnu hranu koju mnogi upravo rado jedu baš ovdje.

slasticar

Restoran Apetit svojim je interijerom promijenio pogled na uređenje prostora u kojima se blaguje i unio svojim kombinacijama prirodnih drvenih materijala i sofistiranih i neobičnih predmeta inovativan luksuz koji čini prepoznatljiv stil upravo Apetit Citya.

Jelovnik je sezonski spravljen prema četiri godišnja doba, jer je već opće poznato da se svježe namirnice ipak najviše cijene.

Izdvojeno:

Osim sezonskih jela u meniju je uvijek posebno istaknut „Klasični meni“, kako ga zgodno ovdje zovu ako volite igrati na sigurno samo pratite okvire koji nude tradicionalno spravljena jela kako morskih tako i mesnih jela recimo tradicionalnog Wiener schnitzela koji je ovdje identičan onome u Beču :)
U slučaju da volite jela iz woka to za majstore u kuhinji neće biti nikakav problem. Dobiti će okuse dalekog Istoka za poželjeti.

carpaccio-losos

Krenuli smo s posebnim užitcima

Uz savršeno rashlađen prosecco Doc extra dry Villa Palladius u ustima nam se rastapao carpaccio od lososa posut krupnom solju koja je izvrsno vezala okuse, a nježni misirs svježeg kopra uz fino narezane listiće svježe rotkvice u kombinaciji cikle i naranče narezane na kockice činilo je ovo predjelo savršenom podlogom za glavno jelo.

Oh, ne smijemo zaboraviti glavni touch ovog predjela a to je krema od limuna koja je zaokružila savršen dojam.

ravioli-beff

Što nas je oborilo s nogu

Domaći beef ravioli savršeno je kuhano meso 24 sata u ručno izrađenom tijestu od krumpira oliti izvrsnim raviolima, punjenima caciotta sirom dobivenim iz kozjeg mlijeka skladno zakopčani s pestom od patlidžana uz demiglace umak koji čini temeljac u kojem se pripremao beef.

Izdvojeno:

Volite li maslinovo ulje na stolu se nudi jedno od najboljih, Belić maslinova ulja koja će vas osvojiti svojom bojom, teksturom umjerene gorčine i pikantnosti te mirisom masline koja osvaja.

Nazdravili smo ovom krunskom jelu pošipom sa sunčanog Hvara vinske kuće Ahearne što je ovom bijelom vinu davalo slamasto žutu boju, bistru boju i malo složeniji kremasti okus zbog odležavanja na kvascu sur lie.

Izdvojeno:

Sommelierka Jo Ahearne odlučila se nakon svih svjetskih vinskih obilazaka skrasiti baš na našem veličanstveno lijepom otoku Hvaru i ondje napraviti svoje prvo vino. Bez obzira na to što je to uvijek delikatan posao očito je ovaj zahtjevan zadatak britanska enologinja, kojoj je dodijeljena prestižna titula Master of Wine, obavila na zadovoljstvo svih vinoljubaca.
Svi vole Intermezzo

Dođete li u restoran kako bi pojeli fini zalogaj ali ne i pretežak izvrstan je izbor jela u meniju simpaticno nazvan Intermezzo. Ukoliko volite jela iz woka možete birati gambere, grdobinu, piletinu ili junetinu pripremljenu na tradicionalan istočnjacki način.

I voda je ovdje romantično vezana za ležeran talijanski stil pa se toči Acqua Panna iz Toscane. Ma che bello :)

I šećer na kraju

Dok smo čekali desert, a nismo odoljeli probati ih nekoliko, razgledali smo vinsku kartu i zaključili da je bogata vinima iz svih dijelova svijeta. Ova pregledno organizirana vinska karta prema zemljama i sortama daje vam dobar osjećaj čak i ako niste vrhunski poznavatelj vinske scene.

desert

Prvi desert je došao na stol prepun mirisa nadolazećih blagdana koji bude najveće užitke opuštanja. Biskvit od kave, mousse od mascarponea s cimetom sve preliveno mliječnom čokoladom ukrašen kapicom od crne čokolade. U mirisu prvo osvaja kava, a u početnim okusima fina mliječna čokolada i krema od mascarponea, a zatim vodstvo preuzima crna čokolada bogatog i raskošnog okusa.

Kakav bi to desert bio da ga nismo upotpunili s mirisnim desertnim vinom. Izbor je pao na vinsku kuću Kabola i njihov muškat iz 2016. godine koji se savršeno isprepleo s okusom prvog deserta.
No, kao što smo rekli, a na preporuku izvrsnog slastičara ovog popularnog zagrebačkog restorana probali smo još jedan koji nas je jednako začarao kao i prvi.

desert-1

Koji je drugi?

Kremasti Kinel od buče s kapicom od limunove kreme serviran na mrvicama biskvita izrađenih od bademovog brašna i čokolade, lagano karamelizirane, pokraj kolača od jabuke. Potpuno oduševljenje, puna usta okusa koja se ne zaboravljaju. Rapsodiju okusa zaokružio je umak od acceta spravljen od matcha zelenog čaja i limete.

I tako svemu lijepom dođe brzo kraj, ali nas je ova večera podsjetila zašto se među mnogim dobrim i izvrsnim restoranima Zagreba uvijek iznova prvo sjetimo Apetit Citya kada poželimo jesti dobro, kvalitetno i osjećati se savršeno u urbanom ambijentu koji odiše notama luksuza.