Uskršnje destinacije

Otputujte na neko od sedam preporučenih odredišta uoči najvažnijeg kršćanskog blagdana.

Jeruzalem, Izrael

Bazilika svetog groba u starom gradu Jeruzalema najsvetije je kršćansko mjesto i glavna destinacija uoči Velikog tjedna. Riječ je o crkvi izgrađenoj na mjestu Isusovog groba i uskrsnuća koju svake godine posjećuje tisuće hodočasnika iz cijelog svijeta. Vlasništvo nad crkvom je podijeljeno između pravoslavaca, rimokatolika i armenaca , dok se ključevi bazilike nalaze u muslimanskim rukama.

Vatikan, Italija

Papa Benedikt XVI. i ove će godine na Uskrs držati svečanu misu na trgu sv. Petra pred mnoštvom okupljenih vjernika, te najvažniji kršćanski blagdan čestitati na šezdesetak svjetskih jezika. Osim za druženje i zajedničku molitvu, posjet Vatikanu iskoristite i za obilazak neprocjenjivog umjetničkog blaga poput Berninijeve kolonade, Augustinovog mauzoleja, Sikstinske kapele i nekolicine drugih spomenika pod zaštitom UNESCO-a.

New York, SAD

Proslava Uskrsa u Sjedinjenim Američkim Državama po mnogima je komercijaliziran događaj. Točno je da se vjernici u crkvama diljem zemlje ne razlikuju od ostatka svijeta, no na cestama američkih gradova situacija je posve drukčija. Šarene (kičaste) parade s neizbježnim svjetovnim elementima poput Uskršnjeg zeca sastavni su dio ovog blagdana. Njujorška uskršnja parada među popularnijim je u državi, a želite li se uklopiti obavezno odjenite najsvečaniju odjeću koju posjedujete. Damski šešir, pak, apsolutni je imperativ za sve žene.

Andaluzija, Španjolska

Uskršnji zeko ni ove godine neće dobiti pozivnicu za španjolsku proslavu Uskrsa. Ovaj zapadnoeuropski narod s velikom poniznošću i na tradicionalan način slavi Veliki tjedan ili Semana Santu. To je osobito razvijeno u južnoj pokrajini Andaluziji, pa su hoteli u gradovima poput Valladolide, Toleda, Segovije, Burgose i Zamore rezervirani mjesecima unaprijed. Glavni razlog? Nadaleko poznate povorke i procesije u kojem se nose monumentalni drveni kipovi Isusa Krista na križu i svetaca.

krist
 

Aksum, Etiopija

Proslava Uskrsa ili Fasike (na amharskom jeziku) najvažniji je događaj u kalendarskoj godini etiopske pravoslavne tevahedo Crkve, kojoj pripada oko polovine stanovništva ove afričke zemlje. Uoči Fasike Etiopljani se podvrgavaju dugom periodu posta u kojem se suzdržavaju od mesa, kao i svim proizvodima mesnog porijekla poput jaja, mlijeka i maslaca. Dolazak Uskrsa radostan je događaj, koji se slavi uz pjesmu, glazbu i obilnu gozbu. Centar svih uskršnjih proslava nalazi se u svetom gradu Aksumu, prijestolnici nekadašnjeg istoimenog kraljevstva.

Rio de Janeiro, Brazil

Ako ste u potrazi za ultimativnim turističkim doživljajem u kojem ćete uskršnji blagdan spojiti s malo klasičnog odmora – Rio de Janeiro je pravi odabir za vas. Brazil okuplja najveću katoličku zajednicu na svijetu, pa se od Cvjetnice do Uskrsa diljem zemlje organizira niz tradicionalnih proslava. U Rio de Janeiru, primjerice, možete razgledati monumentalni kip Isusa Iskupitelja, ali se opustiti i na čarobnim brazilskim plažama.

Uskršnji otok, Čile

Ako niste religiozni i slobodne dane radije biste proveli na egzotičnom mjestu udaljenom od „civilizacije“ – posjetite Uskršnji otok u Tihom oceanu koji pripada državnom teritoriju Čilea. Ime je dobio po danu na koji je otkriven 1722. godine od strane nizozemskog istraživača Jakoba Roggeveena. Na ovom vas otoku vulkanskog porijekla očekuju zapanjujuće prirodne ljepote, tajanstveni kipovi moai i mnoštvo dobre zabave.

Piše: Wish.hr

Facebook Like Button