Uskršnji običaji u svijetu koji će vas razveseliti za ove blagdane

Od skrivanja jaja u vrtovima SAD-a, čitanje kriminalističkih romana u Norveškoj te o drugim tradicionalnim uskršnjim običajima za blagdansko jutro pročitajte.

Najučestaliji običaj na Uskrs darivanje je obojenih i ukrašenih pisanica članovima obitelji i prijateljima.

uskrsnji vijencic za vrata

Ova praksa zapravo je poganski običaj što datira od starih Egipćana i Perzijanaca koji su jaja razmjenjivali uoči proljeća kao simbol novog života i plodnosti.

Kalendarsko preklapanje početka proljeća i Uskrsa nagnala je kršćane da s vremenom prigrle tu aktivnost, pa u njoj danas uživaju gotovo sve nacije koje slave ovaj blagdan.

Hrvatska kulturna baština bilježi razmjenu pisanica kao simbola ljubavi među zaručnicima. Uskrsna jaja davala su se i u zalog plodne poljoprivredne godine, ili kao znak vjernosti i privrženosti među prijateljima.

pinca uskrs

OVDJE vas čeka recept koji nam je dala čuvena slastičarka Marija Gudelj Pinca najbolji kolač za Uskrs

OVDJE ćete pronaći sjajan recept za Uskrsnu juhu od graška i šunke

uskrsna jaja hrana

U Sjedinjenim Američkim Državama tradicionalno se priređuje lov na uskršnje pisanice koji uključuje skrivanje jaja, čokoladnih zečića i sličnih poslastica u kući i vrtu, kao i dječju potragu za njima.

U Škotskoj i Njemačkoj popularno je kotrljanje obojenih jaja niz brežuljak, a pobjednik je ona osoba čije jaje prvo stigne do cilja – neoštećeno.

U Velikoj Britaniji raširen je i običaj plesa s pisanicama – jaja se polože na zemlju, a plesači se kreću među njima s ciljem da niti jednu ne oštete tijekom izvedbe.

Pisanice se koriste i u igri bacanja u zrak što je čest običaj u Francuskoj, te u igri kuckanja dvaju jaja koja je popularna među slavenskim narodima.

S obzirom da Uskrsu prethodi četrdesetodnevni period korizme, koji karakterizira post i nemrs, uz najvažniji kršćanski blagdan uglavnom se veže i priprema brojnih zasitnih specijaliteta.

recept za janjetinu janjetina

Janjetina je glavna vladarica na grčkim blagdanskim stolovima, gdje se jede sve od pečenja do juhe Mayeritsa koja je napravljena od iznutrica ove životinje.

U skandinavskim zemljama popularan je švedski stol s nizom delikatesa poput haringi i lososa, dok većina zemalja blaguje uskršnju šunku, pečenu puricu te razne priloge s dodatkom rotkvica i hrena.

Čitanje kriminalističkih romana i gledanje filmova istog žanra – neobičan je, ali popularan običaj u Norveškoj tijekom uskršnjih praznika, koji u ovoj europskoj zemlji počinju pet dana uoči Uskrsa.

Televizijske postaje emitiraju serije i filmove napravljene po književnim predlošcima Agathe Christie, a izdavači planirano izbacuju na tržište romane ovoga žanra. Pretpostavlja se da je običaj konzumiranja krimića povezan s Isusovim nasilnim pogubljenjem.

Najveća rekonstrukcija Isusovog križnog puta, pak, odvija se u meksičkom gradu Iztapalapi, u kojoj sudjeluje petstotinjak glumaca i oko milijun posjetitelja.
Sve je započelo 1833. godine, kad je gradom harala epidemija kolere koja je odnijela brojne živote. Nakon uprizorenja križnog puta, širenje bolesti je tajanstveno prekinuto, a novi običaj je rođen.

Piše: Wish.hr
Fotografije: Shutterstock

Facebook Like Button