Pinca najbolji kolač za Uskrs

Uskrs je prilika da se cijela obitelj okupi oko stola, a blagdanske, uskršnje dekoracije čine ga još ljepšim.

Na lijepo i maštovito uređen stol pristaje, uz pisanice i uskršnje delicije, tradicionalna pinca, ali ovaj put à la française, slastičarke Marije Gudelj koja je u Parizu završila školu École de Boulangerie et de Pâtisserie de Paris, a praksu stjecala kod slavnog chefa Manuela Martineza, kao i u lancu prestižnih pekarnica i slastičarnica Eric Kayser.

Sastav za recept:

10 g svježeg kvasca
115 g mlijeka
250 g brašna
30 g šećera
1 žličica soli
115 g omekšanog maslaca
korica limuna i naranče

Za premazivanje:

1 jaje

Priprema recepta:

Rastopite kvasac u toplom mlijeku u posudu za miješanje. Potom dodajte brašno, šećer, sol i jaje. U mikseru, miješajte tijesto nekoliko minuta kukastim nastavkom. Dodajte maslac izrezan na kockice, koricu limuna i naranče te nastavite miješati dok se tijesto ne počne odvajati od stijenki posude.

Tijesto ostavite 1 sat da se diže na toplom (25 stupnjeva), odnosno dok ne udvostruči volumen. Nakon toga tijesto premijesite tako da istisnete zrak iz njega, ponovno ga oblikujte u kuglu i ostavite 2 sata u hladnjaku, a možete i preko noći.

Oblikujte tijesto u pincu i ostavite da se diže 2 sata. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Prije pečenje tijesto premažite jajem, zarežite ga škarama i obilato pospite krupnim šećerom. Pincu pecite otprilike 15 minuta.

Recept omogućila Marija Gudelj

Facebook Like Button