
Donosimo vam autentičan recept za domaću stubičku pisanicu ili kako je još volimo zvati svinjeći lungić, tradicionalno jelo koje vole sve generacije.
Isprobajte prema domaćem receptu ukusnu i sočnu stubičku pisanicu poslije koje savršeno odgovara domaća balzamača, bazlamača ili zlevanka kako se još naziva u nekim krajevima.
OVDJE pronađite još jedan izvrstan recept sa svinjskim lungićem
Lungić glaziran pekmezom od šljiva
Sastojci za recept:
400 g svinjskog filea
50g suhih šljiva
20g maslaca
malo soli
malo papra
0,5 dl šljivovice
po potrebi povrtni temeljac
Priprema recepta
Trajanje izrade – oko 25 minuta
Očišćeni svinjski file probodite po dužini kuhačom te formirajte “džep”. Napunite ga cijelog sa suhim šljivama i stavite na zagrijani maslac. File pržite na jačoj vatri dok ne porumeni sa svih strana.
U međuvremenu ga posolite i popaprite.
Kada se dovoljno ispekao sa svih strana, ulijte šljivovicu i flambirajte. Tavu odmah poklopite kako bi ugušili plamen i nakon minutu-dvije otklopite, ulijte povrtni temeljac i ubacite suhe šljive te ponovno zaklopite. Nakon 10 minuta uz ppovremeno dolijevanje temeljca, file odložite na tanjur.
Umaku koji je ostao u tavi dodajte maslac i promiješajte (ugasite vatru).
Komade filea servirajte uz široke rezance i prelijte umakom.
Dobar tek.
Tekst: Višnja Dobrić Čihoratić
Fotografija: Shutterstock
