
Najveći kršćanski blagdan Uskrs dolazi u proljetno obojane dane i simbolizira obnovu i novo rođenje koje se slavi uz bogatu uskršnju trpezu, ponajviše ukusno pripremljenu janjetinu.
Tradicionalni uskršnji stol za ručak podrazumijeva mladu pečenu janjetinu pa vam stoga donosimo recept koji je najbolji i najsočniji upravo u ovom razdoblju, popraćen je jednako ukusnim mladim lukom i mladim krumpirom, ako ih želite uz prilog.
OVDJE pogledajte i izvrstan recept za uskrsnu juhu od graška i šunke
Recept za punjenu janjetinu koja će vaš uskršnji objed učiniti svečanijim
SASTOJCI:
700g – 900g janjetine (komad od noge)
50g maslaca
par komada marelice iz kompota ili svježe
1-2 žličice češnjak u prahu
sol, papar
Nadjev s marelicama
350g mljevenog mesa – janjetina
4 marelice iz kompota -sitno nasjeckane
2 žlice marmelade od naranče, ako može i od marelica
2-3 zlice krušnih mrvica
1 luk
4-5 žlica svježeg soka od naranče
1/2 žličice kumina
2 žlice peršina
2 žličice ružmarina
sol, papar
UPUTE ZA RECEPT:
U veću zdjelu dodati sve sastojke za nadjev i dobro promiješati. Ostaviti da stoji u hladnjaku preko noći.
Sljedeći dan meso dobro popapriti i posoliti s obje strane i premazati maslacem.
Unutrašnju stranu posuti češnjakom u prahu, zatim dodati nadjev i premazati preko mesa u tankom sloju.
Zamotati, nije bitno ako je meso predebelo i nemojte zarolati kao pravu roladu, glavno je da nadjev bude zamotan.
Okrenuti meso tako da sjedi na rubovima.
Izrezati 5-6 komada konopa dugačkih oko 50cm i zavezati meso.
Ispod svakog konopa dodati cijelu ili pola marelice zajedno s malo ružmarina.
Staviti u tavu za pečenje. Po izboru dodati narezan krumpir, mrkvu ili drugo korjenasto povrće. Poprskati maslinovim uljem, dodati par komadića maslaca i prekriti folijom.
Peći na 200C oko sat i pol. Zadnjih 10-15 minuta maknuti foliju da se meso fino zapeče. Ostavite da malo odstoji oko pola sata pa fino narežite na deblje šnite.
Tekst: Marija Tomić Kruljac
Fotografija: Sxc
