Uskrsna juha od graška i šunke

Donosimo vam recept za izvrsnu juhu u kojoj će uživati sva vaša osjetila, pogotovo ako obožavate juhe.
Ovaj recept za uskršnju juhu od graška i šunke poklanja nam Heston Blumenthal OBE jedan je od najboljih britanskih kuhara.

Nekoliko Michelinovih zvijezdica krase kulinarska umijeća u njegovim restoranima The Fat Duck, Dinner, The Crown at Bray i The Hinds Head.
Kako je vrijeme kada u svojim kućama moramo provoditi većinu vremena, chef Heston Blumenthal velikodušno dijeli recept za Uskrs isključivo s našim partnerom na Wish portalu Quintessenically i tako nam donosi zamamne mirise svoje kuhinje u naše domove.

Juha od graška i šunke – za 6 osoba

Sastojci za temeljac
1 kračica (osušena i nadimljena prednja koljenica)
2 češnja češnjaka, oguljena
1 luk, oguljen i narezan
1 mrkva, oguljena i narezana
1 poriluk (samo bijeli dio), narezan
1 stabljika celera, grubo sjeckana
1 lovorov list
1 grančica timijana
½ žličice crnog papra u zrnu

Za ulje od metvice
25g lišća metvice
100g maslinovog ulja

Za juhu

2 žlice maslinovog ulja
75g luka, narezan na kockice
1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
160g pancete, nasjeckane
1kg smrznutog graška
sol i svježe mljeveni crni papar

Priprema recepta

Kračicu stavite u veliki lonac i prelijte s vodom. Zakuhajte do vrenja, a zatim procijedite i bacite prvu vodu. Ponovno napunite lonac svježom vodom preko kračice. Dodajte češnjak, luk, mrkvu, poriluk, celer, lovorov list, timijan i papar. Kuhajte poklopljeno oko tri sata.
Maknite s vatre i ostavite šunku da se ohladi u vodi u kojoj se kuhala. Izvadite kračicu i pažljivo procijedite temeljac kroz cjediljku i maknite povrće.
Nasjeckajte 270 g mesa kračice i stavite na stranu. Ostatak možete staviti u hladnjak za kasniju upotrebu.

U međuvremenu grašak odmrznite na velikoj pladnju obloženim kuhinjskim papirom.

Za ulje metvice zakuhajte vodu do vrenja i a u drugom loncu pripremite ledenu kupku.
Listove mente blanširajte 20 sekundi, a zatim ocijedite i stavite u ledenu kupku. Nakon što se lišće ohladi, dobro procijedite listove i osušite suhim kuhinjskim papirom. Stavite maslinovo ulje i lišće metvice u blender i meljite oko 15 sekundi. Procijedite kroz sitnu mrežastu cjediljku.
Ulje od metvice može stajati u hladnjaku i do 5 dana.

U tavi zagrijte maslinovo ulje i lagano popržite luk, češnjak i pancetu 5 minuta dok luk ne omekša. Dodajte 1,2 litre temeljca od kuhanja kračice i dovedite smjesu do vrenja. Ostavite kuhati 5 minuta, pa dodajte grašak. Ostavite 110 g graška postrani, kako bi ga kasnije dodali u juhu. Nakon što je grašak kuhan uklonite lonac s vatre i s ručnim mikserom miksajte smjesu dok ne postane glatka. Procijedite kroz gusto mrežaste sito i smjesu vratite u čist lonac.

Začinite solju i svježe mljevenom paprom i lagano zagrijte. Ručnom miješalicom prozračite juhu dok ne postane pjenasta.

Nasjeckano meso kračice i svježi grašak podijelite na šest toplih zdjela i dodajte juhu.
Svaku porciju posipajte s uljem metvice i poslužite.

Uz dopuštenje Wish hr partnera, Quintessentially Lifestyle

Facebook Like Button