Uživajte u najnovijoj tehnologiji: Prednosti OLED televizora

Televizor je jedan od najvažnijih uređaja u vašoj kući, budući da oko sebe prikuplja najviše publike.

Obično se nalazi u centru događanja te se prema njemu usmjerava sav drugi namještaj. U današnje vrijeme postoje mnoge tehnologije koje zbunjuju kupce u potrazi za televizorom. Postoje LED, QLED, OLED televizori, 8K rezolucije, HDR10 i HDR10+ te svi ovi termini stvaraju glavobolju kupcima.

Sve ove tehnologije i puno više možete pronaći u širokom spektru ponude televizora u trgovini Građa. Zavirite u ponudu, raspitajte se kod prodavača i pronađite savršen televizor za svoj dom!

Postoje razni vodiči u kojima se možete dobro raspitati što točno predstavlja koji od ovih naziva i koji je najisplativiji. Na kraju krajeva, TV je uređaj s kojim ćete provesti najviše vremena u svojoj kući pa si svakako vrijedi uzeti i koji trenutak te razmisliti o najboljoj opciji.

Što je OLED?

A najbolja opcija kod kupovine televizora je nova OLED tehnologija. OLED je skraćenica za ‘organic light emitting diode’ te ova tehnologija koristi svjetleće diode kako bi se proizvela slika na ekranu. Neke se diode čak mogu i isključiti dok ostale rade i pritom stvoriti dubinsku, pravu crnu boju.

Slika se kod ovakvih zaslona stvara spajanjem tankih organskih filmova između dva vodiča te kad se na njih spoji električna struja, one emitiraju jaku svjetlost. OLED paneli se zapravo sastoje od više slojeva, odnosno četiri sloja.

Prvi sloj je podloga, odnosno strukturni okvir, a postoje i anoda i katoda koje privlače i proizvode elektrone. Između njih se nalaze organski sloj i emitirajući sloj u kojem se zapravo stvara ova jaka svjetlost.

Koje su prednosti ovakvih televizora?
OLED televizori nude najkvalitetnije slike bez obzira gdje se osoba koja gleda nalazi. Ova je tehnologija iskoristila to što ne sjede svi ljudi točno ispred TV-a kad ga gledaju i usavršila sliku iz svih kuteva. Čak i ako gledate ovaj TV iz jako velikog kuta (do 84 stupnja), slika će vam biti savršena kao da stojite direktno ispred TV-a.

Budući da OLED paneli ne koriste pozadinsko osvjetljenje kao obični LED ekrani, oni su puno energetski učinkovitiji. Ovisno o tome kakva je scena koju gledate, neki se pikseli koji u tom trenutku ne trebaju gase i ne troše struju. Primjerice, kako bi proizvela crnu boju, OLED tehnologija jednostavno isključuje piksele. Isto tako, punjenje organskih molekula zahtijeva puno manje struje pa se tako troši malo energije.

Ako volite igrice, obožavat ćete svoj OLED zaslon zbog brzine reakcije piksela na ovom ekranu. Ona osigurava jasne slike, čak i tijekom najbržih izmjena slika, što je od velike važnosti kod igranja igrica. Ova tehnologija nudi jako nisku zamućenost slike jer ima najkraće vrijeme odaziva od svih suvremenih tehnologija.

Isto tako, ovi ekrani su puno tanji od onih klasičnih jer nemaju i ne zahtijevaju pozadinsko osvjetljenje, te imaju jako tanko kućište u kojem su smješteni procesor, zvučnici te ostali potrebni elementi. Iz tog razloga su ovi televizori puno ljepši i tanji te izgledaju puno modernije od klasičnih televizora.

Ovo su samo neke od prednosti ove nove tehnologije u svijetu televizora. Ako vam je stalo do kvalitete slike i štednje energije, ovi su televizori izvrstan početak za stvaranje kvalitetnog televizijskog ugođaja u vašem domu.

Facebook Like Button