Veprinac mjesto iznad Opatije puno srednjevjekovnih tajni, iznenađenja i finih zalogaja

Ako se neki od vas pitaju gdje je Veprinac, onda ćemo vam otkriti sjajno mjesto, nekadašnji gradić i kaštel iznad Opatije do kojeg možete doći i pješke uz razgled predivne prirode i pogleda na Kvarner ili naravno automobilom.

kuca veprinac

Veprinac je mjesto koje oduševljava svojom pričom, gradić je to koji je nekoć imao svoje razne gospodare, a jedni od značajnijih bili su grofovi di Devino koji su ostavili mnogo dobrog nasljeđa za ovo pitoreskno mjesto u kojem se isprepliću predivne kamene kuće, mirisna priroda, crkva, crkvica, mjesto na kojem su vijećali starješine grada ili su se održavala razna slavlja, prigodni zatvor:) i u današnje vrijeme izvanredan Etno zbirka koja svjedoči o načinu života u starom Veprincu.

veprinac iznad opatija

Veprinac je danas nezaobilazno mjesto za one koji vole vidjeti više, za one koji vole šetati i penjati se, i otkrivati nekadašnje običaje i način života koji ovdje seže još od 1507. godine kada je Veprinac imao Veprinečki statut koji dokazuje važnost ovog gradića za kraj, a kojim su se regulirali propisi i tadašnji običaji.

veprinac znamenitost crkva zvonik

Ne propustite šetnju do vrha mjesta gdje se nalazi predivna crkva, dvorište sa zidinama iza kojih se nekadašnje stanovništvo krilo u slučaju opasnosti od neprijatelja pa do pogleda na otoke Krk i Cres te grad Rijeku, mjesto toliko meditativno da poželite ostati što duže. U šetnji do crkve vode dvoje širokih stepenica, ne bi vjerovali lijeve po kojima su nekoć smjele hodati žene i desne stube po kojima su se penjali ili silazili muškarci :)

stepenice do zvonika veprinac

Nakon što se nauživate pogleda put će vas uz miris mediteranskog raslinja ponovno vratiti do središnjeg dijela Veprinca. Nekadašnja vrata, kao ulaz u grad, te malena crkvica s terasom na kojem se vijećalo o različitim bitnim odlukama izgledaju i dan danas autentično, jer nisu rađene nikakve “moderne” intervencije.

srednjevjekovni zatvor veprinac

No, ono gdje se ponajviše turista zaustavlja vrata su koja se nalaze u prolazu za grad, a vrata su to koja vode u malu prostoriju zatvora za kojeg su smatrali da ima odlične uvjete za osuđenike. Bio je zračan i svijetao zbog prozorčića te potpuno suh što nije loše za razliku od drugih zatvorskih ćelija tog doba.

etno muzej veprinac

Kruna gradića Veprinca koji se nalazi na 519 metara iznad Opatije i koji je nekoć bio dobro utvrđen grad svakako je Etno zbirka prepuna alata, namještaja i svih potrepština koje su sjajno očuvane i preko kojih se dobiva dojam o stilu života ondašnjih ljudi. A u istoj se zgradi odvija za goste i mala kulinarska radionica izrade čuvenih keksa koje je voljela gospodarica Elizabeta di Devina, a čiji je recept sačuvan do danas i oduševljava svojim autentičnim okusom.

radionica betini Visit Kvarner Press Trip 2023

Recept za kekse Veprinački Betini imamo i mi! Recept možete pronaći OVDJE te se osladiti okusom prhkog tijesta u kombinaciji s kestenom :)

gusterina buar veprinac
srednjevjekovna crkvica veprinac

Tekst: Diana Mikloš
Posjet Veprincu i recept za Veprinačke kekse omogućili: Katarina line, TZG Opatije i TZ Kvarnera

Facebook Like Button