Vina Zigante – neispričane priče

Došao je i taj dan. Pred brojnim ljubiteljima vina u vinoteci i wine baru Bornstein predstavljena su vina Zigante. Vina je predstavila mlada snaga obitelji: Valentina Zigante. Dok je Valentina zadužena za marketing i promociju, priznaje kako glavnu riječ u podrumu i dalje ima tata Duilio.

Degustacija koju je vodio sommelier Siniša Škaberna bila je dio Vino & Kino večeri nazvane „Kennedyjevi – neispričane priče“. Kroz video isječke i fotografije ispričale su se vrlo emotivne priče članova obitelji Kennedy, a ubrzo se pokazalo da neispričanih i zanimljivih priča ima i istarska obitelj Zigante.

zigante-vina-promocija-vina

Saznali smo tako da se tradicija vinogradarstva kod Ziganteovih njeguje preko 100 godina, da su bačve u kojima se i danas drži vino radili njihovi preci te da su te bačve stare oko 200 godina. Upravo iz tih bačava dolaze Cabernet Sauvignon 2015. i Teran 2017. koji su potočeni tijekom ove večeri.

Uz njih, kušalo se je još 4 vina: od terana, pjenušac rosé „Aurora“ 2015. i mirni rosé „Aurora“ 2018., zatim Malvazija 2018. i na kraju Muškat bijeli 2018.

Sva vina dolaze iz vinograda koji se na oko 25.000 ha površine protežu oko mjesta Konstanjice u sjeverozapadnoj Istri. Sva vina imaju lijepo izražene karakteristike terroira i sorte. Zapadna ekspozicija vinograda zaslužna je za nježne arome zrelog voća koje u kombinaciji s kiselinama daju pitka i svježa vina.

zigante-vina-promocija-1

Iz kuhinje Bornsteina izašla su 2 jednostavna, ali vrlo ukusno spremljena jela: salata s bulgurom, rajčicom i feta sirom te tagliatelle sa sušenom rajčicom i pršutom.

Emotivni vrhunac večeri nastupio je uz već spomenuti Cabernet Sauvignon 2015. Vino koje se najčešće opisivalo kao „moćno“, „potentno“, „dojmljivo“ izvrsno se sljubilo uz priču o neuništivoj i hrabroj Jacqueline Bouvier Kennedy poznatijoj kao Jackie.

Nije slučajno da su gosti na odlasku upravo spominjali nju i govor koji je brat njezinog pokojnog muža Johna F. Kennedy održao na njezinoj sahrani 1994. godine. Taj govor u cijelosti možete pronaći ovdje. Vjerujte vrijedi ga pročitati.

I na kraju, možda nikad nećemo saznati pravu istinu o Kennedyjevima, ali zato je važno stvoriti prave emocije, one koje su istinite, autentične i iskrene. Večerima „Vino & Kino“ to očito redovito uspijeva jer im se publika redovito i vraća.