Vinarija Krauthaker predstavila svoja vina

Vlado Krauthaker predstavio je vina koja su obilježila prvih 25 godina vinarije Krauthaker.

U sklopu festivala vina, delicija i ugodnog življenja, WineOs, održana je radionica „Vina koja su obilježila prvih 25 godina moje vinarije“, vinarije Krauthaker.

vlado-krauthaker

Istinska legenda hrvatskog vinarstva, Vlado Krauthaker, uz sjajnu asistenciju sommeliera Maria Meštrovića, sudionicima je prikazao proizvode predanog rada i tradicije duge 25 godina. Kušala su se vina iz arhiva podruma Krauthaker: Graševina „Korija“ 2013, Graševina „Mitrovac“ 2013, Graševina „Pomale – Jelkovac“ 2011, Kuvlakhe „Verduzzo“ 2011, Nebbiolo 2011, Merlot 2011, Chardonnay Rosenberg 2012, Muškat ruža 2006, Merlot izborna berba 2012 i Graševina izborna berba 1994.

Na izuzetnoj radionici, gospodin Vlado Krauthaker, iznio je pred sudionike vinske raritete sačuvane u podrumu iz interesa i znatiželje o njihovom razvoju te nisu bile namijenjena arhiviranju. Navedene boce vrlo su limitirane i do njih se može doći samo u podrumu vinarije Krauthaker. I bez prethodnih spoznaja o gospodinu Vladi Krauthakeru, kao vinaru, ono što se moglo kušati u čaši, nedvojbeno je prikaz “velikog” vinara u smislu iznošenja kvalitete.

chardonnay-rosenberg

Fantastična spoznaja je upravo da su poneka vina, po razvojnom stupnju bila mlada, što znači da unatoč silnim godinama još nisu ni postigla stupanj zrelosti u kojem daju najbolje od sebe, što ukazuje na izrazito dug životni vijek vina i njegov visoki potencijal. S druge strane, vina koja su predviđena za konzumaciju unutar godine do dvije dana, nakon 4 godine u boci, bila su nošena sjajnom svježinom, i još vrlo užitna i pitka.

Odabrane arhivske etikete vinarije Krauthaker, nisu samo obilježile osobni put Vlade Krauthaker, već i cijelo hrvatsko vinarstvo. Vlado Krauthaker, svojom snažnom osobnošću i autorskim potpisom, jedan je od začetnika hrvatskoga vinarstva.

vlado-krauthaker-mario-mestrovic

Neposredno prije održane radionice vinarije Krauthaker, radionice je održala i udruga Graševina Croatica. Na prvoj radionici, koju je moderirao Miodrag Hruškar, proizvođači su iznijeli svoja iskustva berbe 2017. godine. Drugu radionicu pod nazivom „Jeste li sigurni da znate sve o graševini?“, održao je sommelier Mario Meštrović.

Graševina je sorta s puno potencijala, jedna je od najboljih sorata za proizvodnju predikata, posebno onih najviše kategorije (izbor prosušenih bobica i ledeno vino), a posljednjih se godina sve više proizvode i pjenušci.

Ovakve radionice daju sjajan pregled i nude različita promišljanja o potencijalu i kvaliteti hrvatskih vina, a slične radionice tjedan dana ranije održane su u sklopu festivala Vinocom u Zagrebu.

Facebook Like Button