Martina Krauthaker Grgić najiskrenije s vinima

Vina se stvaraju u vinogradu, da budu što prirodnija i iskrenija.

Promocija vina nove berbe podruma Krauthaker bio je i više nego dovoljan povod za razgovor s Martinom Krauthaker Grgić, enologinjom koja je vrlo aktivno uključena u obiteljski posao proizvodnje vina.

Podrum Krauthaker, na čelu s Vladom Krauthakerom, predstavio je vina nove berbe: Krauthaker Pinot sivi 2016, Krauthaker Sauvignon 2016 , Krauthaker Graševina 2016 Krauthaker Rosé Cuvée 2016, Krauthaker Chardonnay Rosenberg 2015, Krauthaker Syrah 2015 te Krauthaker Zelenac Kutjevo 2009.

Ekološki uzgoj i osluškivanje prirode samo su neke od karakteristika za podrume Krauthaker. Kako bi se vratili starim tehnikama proizvodnje poslovi obrade zemlje i vinove loze obavljaju se u određenim vinogradima s konjima, kao nekada. Zbog iznimno pogodnih klimatskih uvjeta dozrijevaju vina svih berbi, od kasne berbe do izbornih berbi prosušenih bobica.

Ljubav prema vinima i kutjevačkom vinogorju, koju joj je prenio otac Vlado, obilježila je profesionalni put Martine Krauthaker Grgić.

Martina Krauhaker Grgić

W: Gospođo Krauthaker Grgić kako se rodila vaša ljubav prema vinima i koliko je odrastanje u kutjevačkom vinogorju utjecalo na odabir vaše karijere?
Kako je otac iz vinogradarske i vinske obitelji, od djeda i bake i svojih roditelja stekao je ljubav i navike uzgoja loze i proizvodnje vina. Tu ljubav prenio je i na mene.

Roditelji su zasadili svoj prvi hektar vinograda te godine kada sam se rodila. Cijelo moje odrastanje i sjećanja vezana su uz odlaske s ocem u vinograd i u podrum.

To je za mene bio prirodan smjer u odabiru zanimanja.

W: Odrasli ste uz legendu hrvatskog vinarstva Vladu Krauthakera, kakvo je bilo vaše djetinjstvo?
Roditelji su 1992 godine krenuli u privatni posao. Tako da sam ja kao srednjoškolka odlazila raditi u podrum, pomagala oko punjenja i etiketiranja. Učila od oca prve kemijske analize vina. Kasnije, svoje znanje i iskustvo stjecala sam školovanjem i radom.

vlado-krauthaker-martina-krauthaker-grgic-2

W: Imate li neku anegdotu s ocem iz djetinjstva, a vezana je uz vino?
Sjećam se da je otac uvijek imao nekakve drugačije poglede na problematiku u vinogradu. Dok nije još krenuo ni privatno uvijek je nešto eksperimentirao. Tako smo jedne godine u ljetu pincetom skidali oštećene bobice grožđa. Pa i danas imamo 38 sorti grožđa i uvijek izvodimo neke pokuse u podrumu.

W: Gdje provodite više vremena u podrumima , laboratoriju ili u vinogradu?
Kada sam počela raditi najviše sam vremena provodila u vinogradu i laboratoriju. Danas više provodim vremena u podrumu degustirajući i slažući nove tipove vina za tržište.

W: Prije više od 20 godina, vaš otac Vlado krenuo je s vlastitom proizvodnjom vina. Koje su važne odrednice u proizvodnji vaših vina?
Uvijek izvući maksimum. Nijedna godina nije ista, svaka je različita, posebna, drugačija. Unatoč tomu, trudimo se održati kvalitetu vina ujednačenom.

krauthaker-vina

W: Podrumi Krauthaker poznati su po svojoj graševini, koja je prepoznata i cijenjena i izvan granica Hrvatske. Graševina je i vaša najdraža sorta i kakva vina volite opceniti, te koje regije vinske u svijetu vas inspiriraju ?
Graševina mi je najdraža sorta, zbog svojih mogućnosti koje dopuštaju „mašti na volju“. S njom se doista možete igrati, proizvesti sve varijante, od suhih, polusuhih sve od krasnih predikatnih vina, čak se zaigrati i u drvetu.

Nemam posebnu vinsku regiju koja bi me nadahnula. Putujući u vinske zemlje najviše me se dojmila Južnoafrička Republika, ali svaka vinska pokrajina ima svoju priču, svoju specifičnost. Hrana, atmosfera i vino ostavljaju ugodan i lijep dojam.

W: Na koje ste vlastito vino posebno ponosni? Čemu težite u svojoj filozofiji proizvodnje vina jer vaša uloga u stvaranju vina Krauthaker također je prisutna?
U prvim godinama moga rada na ideju somelijerke Marije Možanić, kreirala sam svoje prvo vino, vino Madame uz pomoć mentorice prof. Dubravke Premužić. Koja je uz oca meni imala važnu ulogu. Moja filozofija – vina se stvaraju u vinogradu da budu što prirodnija i iskrenija.

krauthaker-podrum

W: Što očekujete od vaše nove berbe?
Još je rano govoriti kakva nas berba očekuje, vegetacija tek kreće. Prema dosadašnjim proljetnim temperaturama vegetacija je krenula nešto ranije.

W: Kako vidite vašu budućnost? Što biste još željeli ponuditi štovateljima vaših vina, a do sada niste imali prilike?
Imam viziju napraviti jedno ozbiljno vino po imenu sina Mateja, jer već imamo vino Magdalena, po imenu kćeri.

Brojna priznanja i nagrade samo su potvrda kvalitete za vina Krauthaker. Uz graševinu, uzgajaju se i poznate svjetske sorte grožđa, a iz podruma Krauthaker izlazi ukupno 25 različitih etiketa.
Vina Krauthaker prepoznata su i u inozemstvu te se nalaze na vinskim kartama poznatih svjetskih restorana u Londonu, poput Moti Mahal, The Fat Duck, Thomas Cubitt i China Tang, u Bordeauxu La Cape i La Cite du Vin te u švedskom Malmu u restoranu s Michelinovom zvijezdom Bloom in the Park.

Uvjereni smo kako će nam podrumi Krauthaker darovati još mnogo vrhunskih vina na koja su nas svojom kvalitetom navikli.

Facebook Like Button