Andro Tomić život je posvetio vinu

Legendarni umjetnik hrvatskog vinarstva, karizmatični Andro Tomić, ispričao na je kako se rodila ljubav prema vinima te kao su vina postala njegov životni put. Vina Tomić, kao i Andro Tomić, s razlogom su stekli kultni status na domaćoj vinskoj sceni.

W: Gospodine Tomić, svoj ste život posvetili vinima. Kako se rodila Vaša ljubav prema vinima i koliko je odrastanje na otoku Hvaru utjecalo na odabir Vaše profesije?
Moja je vinska priča započela davno, kada sam još kao dijete morao s nonom moliti Boga dok su se otvarali čepovi sa bačava od 20 hektolitara. Sjećam se tih trenutaka velike neizvjesnosti dok se konačno vino ne bi kušalo. Također nikada neću zaboraviti moj ulazak u bačve kroz njihova mala vrata, gdje sam pomoću nekog svjetla i male sjekirice skidao nataloženi vinski kamen sa stjenki. Praktički sve moje obveze koje sam imao kao dijete i učenik, bile su vezane za rad u vinogradu i podrumu.

Andro Tomić

W: Recite nam nešto o tome kako je tekao vaš profesionalni put i kako je došlo do stvaranja branda Tomić, danas poznatog i prepoznatog u vinskom svijetu?
Studij agronomije na Sveučilištu u Zagrebu te moja sklonost prema vinu prepoznata je još na samom fakultetu gdje su me odmah primili u službu asistenta na Odjelu za vinarstvo. Tu sam radio punih 7 godina i pritom sam obučavao studente u praktičnoj i laboratorijskoj enološkoj nastavi, ali i participirao u znanstvenim radovima. Imao sam sreću da je u to vrijeme francuska vlada raspisala jedan natječaj za 20 perspektivnih enologa svijeta, a iz tadašnje Jugoslavije je trebao ići jedan ili nijedan. Od 24 prijavljena kandidata, Francuzi su odabrali mene što je presudilo mom daljnjem vinarskom životu. Za tih šest mjeseci boravka u Francuskoj, s još 20 vrsnih enologa iz svih krajeva svijeta, detaljno sam pregledao 50 vinarija svih regija Francuske. To je iskustvo za mene bilo od neprocjenjive vrijednosti. Sljedećih sedam godina radio sam u Institutu za Jadranske kulture u Splitu gdje sam kao znanstvenik sudjelovao u izradi elaborata o zaštiti geografskog podrijetla vina Dalmacije. Odluka je na kraju ipak bila vratiti se na otok Hvar, pa sam prihvatio ponudu firme Badel 1862 te postao rukovoditelj vinarije Svirče i glavni enolog obalnog dijela Hrvatske. Dolaskom na Hvar pomogao sam brojnim vinarijama i privatnicima diljem Dalmacije, naročito na otoku Hvaru, na što sam posebno ponosan.

W: Što Vas je potaknulo da se vratite na otok Hvar?
Imao sam u sebi tu poduzetničku notu, a život me naučio da svaki segment proizvodnje moram sam odraditi da bi bio dobar, siguran i efikasan.

andro-tomic-vina

W: Recite nam nešto o brandu Tomić, koje su sve etikete u portfelju vinarije Tomić i koja je vaša ciljana publika tj kako vidite ljubitelja vaših vina?
Naši preci su odnjegovali ponajbolje domaće sorte, ali ostao je izazov: kako pretočiti sav njihov potencijal u vrhunska vina. Na tom tragu sam, 1993. osnivao tvrtku pod nazivom Bastijana čiji su osnovni ciljevi ostali proizvodnja vina vrhunskih dosega, kao i promicanje kulture vina. Danas proizvodimo ukupno 11 proizvoda: 2 bijela vina, jedno rose, 5 crnih vina, 2 desertna vina te 2 likera. Naša ciljana publika je ona koja voli postavljati pitanja o vinu i čija kultura, spoznaja i uživanje u vinu raste.

W: Koja je Vaša idealna kombinacija okusa i vina? Možete nam preporučiti vašu kombinaciju jela i vina Tomić koje možemo pripremiti i kod kuće?
Svojim gostima, pred kraj degustacije uvijek rado ponudim svoj vrhunski Plavac mali zajedno sa autohtonim slavonskim kulenom i paškim sirom. Plavac mali se u pravilu pije među posljednjim vinima. Zaista naša domovina nudi razna autohtona jela koja se mogu maštovito iskombinirati sa različitim vinima.

vinograd-1

W: Image vina Tomić dosta je muškog karaktera. No vaš nježni rose i bijela vina prepoznata su od mnogih žena. Postoji li stereotip da su vina Tomić više popularna kod muškaraca?
Ja bih baš rekao suprotno, vina Tomić su više popularna kod žena i to ne samo nježna vina poput rose-a ili laganijih bijelih, već suprotno stereotipu, karakterna, crna vina punog tijela.

W: Vaša vinarija i vina, nadaleko su poznati te vam dolaze turisti ih svih krajeva svijeta. Kako izgleda vaše ljeto?
Naše ljeto je obilježeno brojnim posjetiteljima te brojnim degustacijama vina i zdravicama u čemu veoma uživamo. Uvijek se traži stolica više, što je možda najbolji pokazatelj da idemo u pravome smjeru.

andro-tomic-vina-1

W: Volite li boravak u prirodi i koliko vas ljepota Hvara inspirira u vašim vinskim kreacijama?
Nekada sam uživao sa svojim moto-cross motorom obilaziti otok Hvar preko brda i dolina, a danas ga obilazim brodom.

W: Koja su Vaša očekivanja od nove berbe 2016 godine i što mislite koje će vino biti perjanica nove berbe 2016?
Berba 2016 je bila odlična i očekujemo da će sva vina te berbe biti na visokom nivou kvalitete. Štoviše, crno vino Plavac koje je oduvijek bilo u kategoriji kvalitetnih vina, berbu 2016 će „odraditi“ u razredu onih vrhunskih!

W: Koje su etikete vina Tomić prepoznata kod mlađih generacije, koja vina radije biraju?
Nema pravila. Vino je osobna stvar i dok netko preferira jaka crna vina, drugi će radije odabrati laganija bijela ili čak slatka desertna vina. Važno je da postoji mogućnost izbora tj da svatko može pronaći nešto za sebe.

Vinograd

W: Koliko su vina Tomić prepoznata u inozemstvu i tko ih najradije pije?
Naš izvoz broji otprilike 5 % ukupne proizvodnje. To se uglavnom odnosi na crna vina spravljena od sorte plavac mali koja je posljednjih godina iznimno popularna u svijetu. Zapravo, do sada se nismo izrazito trudili izvoziti svoja vina jer smo oduvijek imali dobro domaće tržište, ali ćemo ipak od ove godine krenuti i prema izvozu.

Facebook Like Button