Mojca Krašovec direktorica najpoželjnije destinacije u Sloveniji

Jezero Bled jedno od najljepših i najpoželjnijih destinacija u Sloveniji. Romantično odrediše koje osim uz svoje prirodne i kulturne ljepote pruža raskošne tradicionalne gastronomske užitke. Bilo ljeti bilo zimi Bled je romantično mjesto koje osvaja srce svakog posjetitelja, a smještajem najzahtjevnijih gostiju iz cijelog svijeta i svim njihovim pa i najčudesnijim željama suvereno vlada izvršna direktorica Mojca Krašovec, koja već godinama uspješno upravlja kapacitetima Sava Hotelima Bled.

W: Ljepota jezera Bled i njegove okolice poznate su nadaleko u cijelom svijetu. Koje biste najvažnije karakteristike istakli kada biste željeli svojim riječima opisati Bled?
Svakako na prvom mjestu priroda od koje ti stane dah – jedna od najmilijih stvari za mene je promatranje naših gostiju koji prvi put stignu na Bled i ugledaju jezero, otok, stari dvorac – ovu fantastičnu kulisu, koja je svaki dan malo drugačija, ali ipak uvijek čarobna – ne samo u suncu, nego i kad pada kiša ali ima oblaka iznad Triglava. Naravno ima i mnogo drugih stvari – brojne aktivnosti kojima se mogu gosti baviti ljeti i zimi, odlična gastronomija s nezaboravnom kremšnitom, hoteli s tradicijom i naravno ljubazni domaćini, kultura, povijest, romantika, mir, i još i još …

Otok - samostan

Otok – samostan

W: Što za Vas znači posao koji obavljate i koje su njegove zahtjevnosti?
Kada radiš u turizmu moraš na prvom mjestu voljeti ljude – i ja njih volim strastveno i istinito. Ne radi se samo o gostima nego i o mojim kolegama – zaposlenima. Svi mi se svakodnevno trudimo da se okrećemo ka gostima s iskrenim smiješkom, ljubazno i pristojno, prijateljski ali i profesionalno. To je teško naučiti jer svaki gost očekuje nešto drugo i moja najteža zadaća je svakodnevno inspirirati moje kolege da to rade s istom strašću koju i ja osjećam do tog posla.

W: Iz kojeg dijela svijeta najčešće dolaze gosti u ovaj kraj Slovenije?
Na Bled stvarno dolaze gosti iz cijelog svijeta – svake godine posjete nas gosti iz više od 80 država. Bled je od nekada bio priljubljeno ljetovalište za Engleze i njih još uvijek ima najviše, slijede im Talijani, Nijemci i Amerikanci, u pred in po sezoni imamo mnogo gostiju iz daljnjeg istoka ljeti u zadnje vrijeme i veći broj arapskih gostiju. Naravno na Bled dolaze i gosti iz svih zemlja nekadašnje Jugoslavije, kojima je ovaj naš alpski biser dobro poznat – mediju njima imamo najviše gostiju iz Hrvatske i iz Srbije.

jezero-bled

W: Mijenjaju li se želje i potrebe turista i kako im se prilagođavate?
Potrebe i želje turista se naravno mijenjaju. U zadnje vrijeme turisti su sve upućeniji, odmori su sve kraći i kada dođu žele iskoristiti svaki trenutak svog odmora. Mi se na prvom mjestu trudimo da dobijemo što više povratnih informacija od naših gostiju. Za to koristimo različite kanale – od anketa, do pratnje objava na internetnim portalima in što je najvažnije, do osobnih razgovora s gostima.

Brižno slušamo njihove prijedloge in primjedbe i prema tome stalno primamo mjere za poboljšanje usluga i formiramo nove produkte. Isto tako pratimo što radi naša konkurencija u zemlji i inostranstvu i sjedimo primjere dobre prakse koje vidimo kod naših kolega u drugih hotelima i na destinacijama.

W: Koji su prioriteti u vašem poslovanju, na koju kategoriju gostiju najviše računate?
Na Bledu imamo 6 hotela različite kategorije 5*, 4* superior, 4* i 3*, od toga jedan porodični hotel, dva velika restorana i kamping sa glampingom tako da bi teško izabrali samo jednu kategoriju gostiju. U različitim periodima godine su i produkti različiti. Naši gosti su brojni – od individualca, parova, svadbi, do konferencija, team buildinga, sportaša na pripremama ili utakmicama, autobusnih grupa,…

W: Bled je oduvijek zračio glamuroznošću. Koji su poznati ljudi bili gosti u vašim hotelima?
Kad govorimo o poznatim gostima onda obično govorimo o našem 5* hotelu – to je Grand Hotel Toplice, koje je bio izgrađen prije 85 godina. Tu smo stvarno gostili mnogo slavnih osoba od državnika kao na primjer Jordanskog kralja Huseina, Willija Brandta, Laure Bush, Madeleine Albright do članova kraljevih obitelji princa Charlesa i Edwarda iz engleske i više puta različite članova tajlandske kraljeve obitelji, do generalnog sekretara udruženih naroda Ban Ki Muna, umjetnika od Arthura Millera, Ignazija Silonea do Pabla Nerude i druge poznate osobe, kao su šahist Gari Kasparov, kirurg srca Chris Barnard i muzičar Paul McCartney.

Grand Hotel Toplice

Grand Hotel Toplice

U Grand Hotelu Toplice su bili i Donald Trump i njegova tadašnja djevojka Melanija, kada su došli u Sloveniju na susret s njenim roditeljima. U zadnje vrijeme nas je po tom pitanju posjetio velik broj novinara koji bi željeli saznati što više detalja o tom događaju, kojih mi naravno, kako dobri i profesionalni hotelijeri ne smijemo odati.

W: Kolika je potražnja za glampingom? Hoće li taj oblik odmora biti sve traženiji u budućnosti?
Glampig je odličan novi proizvod, kojeg smo u Sloveniji prvi uveli te je prešao sva naša očekivanja. Praktički nema gosta koji ne bi bio oduševljen boravkom u drvenim kućicama – luksuznim šatorima koji imaju na jednoj strani staklenu stijenu tako da su sve vrijeme u direktnom dodiru s prirodom, istovremeno imaju na raspolaganju svoju osobnu kupaonu. Obroke sprema naš glavni kuhar chef Simon Bertoncelj a donosimo ih u piknik košarama. Nudimo i malu drvenu saunu i masaže u prirodi a najbolji dio su drvene bačve pod kojima zapalimo vatru kako bi zagrijali vodu naši gosti se onda u njima opuštaju. Stvarno nezaboravno – preporučujem svima koji bi željeli probati nešto drugačije, u direktnom kontaktu s prirodom ali još uvijek dovoljno udobno i glamurozno.

Autor: Diana Mikloš

Facebook Like Button