Saša Špiranec savršeni “nos” za vrhunska vinska događanja

Saša Špiranec zamislio je Vinart Grand Tasting, koji će se ove godine održati u Zagrebu u kultnoj Laubi 25. i 26. veljače, kao mjesto na kojem se jednom godišnje okupljaju svi vinski profesionalci i ljubitelji finih vina. Izabrana i rijetka vina moći će kušati i kupiti ugostitelji, sommelijeri, vinski novinari i veliki ljubitelji vina koji žele u svojoj kućnoj vinoteci uživati uz kapljicu ovog božanskog napitka koja im se najviše sviđala.

Ambiciozni Saša Špiranec koji ima “nos” ne samo za vina već i za viziju inovativnog vinskog festivala donosi nam prokušane i prepoznate prakse svjetskih vinskih festivala, a u intervjuu iznosi zanimljivosti o počecima ove manifestacije i koja su ovogodišnja očekivanja.

vinart-grand-tasting-2

W: Drugu godinu za redom organizirate Vinart Grand Tasting. Kako je nastala ideja za organizaciju manifestacije?
Uvidjeli smo da se vinska scena zadnjih desetak godina rapidno razvija i da je postala dovoljno zrela za ambicioznije projekte poput našeg. Naime, došlo je u međuvremenu do prave poplave vinskih festivala, ali ih je jako malo s jasnim fokusom na određenu skupinu unutar vinskog biznisa koji je sam po sebi golem. Većina su postali sinonim za opuštena druženja, a ponekad i opijanja, a mi čvrsto vjerujemo da to tako ne bi trebalo izgledati. Zamislili smo Vinart Grand Tasting kao mjesto na kojem se jednom godišnje okupe svi vinski profesionalci i ljubitelji finih vina. Na kojem će jedni odabrati vina za svoje restorane i trgovine, a drugi popuniti kućnu arhivu s onima koja su ih posebno dojmila. U tu svrhu smo organizirali i Pop-up vinoteku u kojoj se može kupiti većina vina izloženih na promenadnom kušanju. Događanje se odvija u trenutku kada se pripremaju vinske karte na nastupajući period i turističku sezonu, kada se od strane ugostitelja ima vremena za takve aktivnosti, a istovremeno kada su nove berbe bijelih i ružičastih vina po prvi puta dostupne. Broj izlagača je ograničen kako bi se lakše zadržao fokus na kvaliteti.

W: Kome je zapravo namijenjena ova značajna manifestacija i što sve posjetitelji mogu očekivati?
Namijenjena je vinskim profesionalcima poput ugostitelja, sommeliera, vinskih novinara, ali i klasičnim ljubiteljima vina koji se žele upoznati s trenutnom ponudom na našem tržištu. Prvi su dobili pozivnice ili su se akreditirali putem naše web stranice, a drugi su kupili ulaznicu.

vinart-grand-tasting

W: Tko će se sve naći među izlagačima ove godine?
Izlažu samo vinari koji su dobili pozivnice, a uvjet za pozivnicu na prvom mjestu je kvaliteta. Odabrali smo 100 vinarija iz Hrvatske i 20 iz inozemstva. Pazili smo da budu zastupljene sve domaće regije i desetak važnijih iz inozemstva. Ovdje ne bi izdvajali pojedinog vinara, ali na našem webu se može poimenice provjeriti tko sve izlaže. Važno je istaknuti da je veliki broj vina na promenadnom kušanju teže ili rijetko dostupan, pa je prilika za iskušati ih prava privilegija.

W: Uoči same manifestacije održavaju se i vrlo atraktivne radionice. Neke od njih su iza nas, a neke su tek pred nama. Što sve zanimljivo još očekuje publiku neposredno prije samog Vinart Grand Tastinga?
Vinske radionice su kičma Vinart Grand Tastinga, jer su one izraz naših nastojanja da proizvodimo sadržaje s visokom edukativnom vrijednošću te na najvišoj profesionalnoj razini. Stoga ih ne održavamo tijekom trajanja festivala, poput drugih, već uoči njega, u trajanju od čak četiri dana. Ove smo godine pripremili smo čak 21 radionicu. Polovica radionica iz programa je održana krajem prošlog tjedna, a ovaj četvrtak i petak će se održati i drugi dio. Čekaju nas još radionica kultnog Claia, zatim jedna o sorti Carmenere iz ustiju britanske Master of Wine Jo Ahearne, pa unikatna radionica Kutjeva dd o graševini na kojoj će se isprobati berbe od 1960. do danas. Tu su i radionice vinarija Plantaže i Vinolog, zatim Champagne Charles Heidsieck, jedna od najnagrađivanijih vinarija iz Šampanje. Jedno iznimno usporedno kušanje ponajboljih cabernet franca iz Villanya, radionica o autohtonoj sorti gegić i vinariji Bošlkinac s Paga, retrospektiva vinarije Poletti iz Istre, veliko kušanje Postupa povodom 50-godišnjice zaštite imena i položaja te zadnje radionica na temu sorte grenache iz ustiju eksperta za nju, Španjolca Miquel Hudina.

vinart-grand-tasting-1

W: Kakva je bila reakcija posjetitelja tijekom prošlogodišnjeg Vinart Grand Tastinga?
Izvrsna. Zbog čega smo u organizaciju ovogodišnjeg ušli s još većim elanom.

W: Mnogo ste putovali, možete nam reći koja je vinska regija na vas ostavila poseban dojam?
Svaka ima svoju povijest i specifičnost zbog koje je interesantna, ali najdublje su mi se urezali mađarski Somlo, Tokaj i Sekszard, Austrijski Wachau i Sudsteiermark, Campagna i Brunelo u Italiji, Sjeverna Rhone i Alzas u Francuskoj, Baden i Mosel u Njemačkoj, Priorat u Španjolskoj, Douro u Portugalu te Apalta u Čileu. U Hrvatskoj su to Plešivica, Kutjevo, Ilok i Baranja, srednja i južna Dalmacija te Motovunština i Bujština u Istri.

Facebook Like Button