Darko Kontin

Mladi ekonomista Darko Kontin nije ni sanjao da će mu nekadašnju svakodnevnicu zamijeniti, ljubav prema kuhanju i stvaranju ukusnih gastronomskih specijaliteta. Tridesetogodišnji Darko šest mjeseci godišnje živi na otoku Pašmanu budući da mu je jedna od djelatnosti turizam koji je u kombinaciji s kuhanjem, zdravom prehranom i brigom oko gostiju idealna kombinacija posla i ljubavi. Svoje slobodno vrijeme koristi za čitanje, gledanje filmova, učenje i druženju s prijateljima. Obožava putovati, a želja mu je jednog dana obići najznačajnija gastronomska odredišta diljem svijeta. U narednom tekstu saznajte nešto više informacija o Darku, kako je nastala njegova ljubav prema kuhanju, koja jela najviše voli pripremati i zašto ga kuhanje jako uveseljava. Nikada ne znate jer možda upravo Vi budete inspirirani Darkovim kuhanjem i krenete u jednu kulinarsku avanturu.

darko-kontin-2 darko-kontin-1

W: Možete li nam reći kako je započela Vaša ljubav prema kuhanju?
Ne bih mogao vremenski odrediti kada je točno započela moja ljubav prema kulinarskom svijetu. Znam da sam se od malena volio motati po kuhinji i stvarati nove stvari. Kako zbog udaljenosti nisam imao prilike često dolaziti kući te sam se brzo zasitio studenske menze, odlučio sam kuhati sam za sebe.

W: Koje stvari najviše volite kuhati/pripremati?
Javna tajna je da ne volim pripremati slastice. Imam sreće da mi je u dva tjedna dovoljna jedna manja čokolada da utaži moju potrebu za šećerom. Zbog toga skoro uvijek pripremam slana jela, a najviše obožavam raditi s tijestom. Rekao bih da mi je specijalnost u pripremanju razne vrste tjestenina.

darkova-web-kuharica-4

W: Vaše najdraže jelo i vrsta kuhinje? Zašto?
Teško mi je odabrati najdraže jelo, no mogu reći da je to zasigurno jelo koje u sebi ima tjesteninu pa bih rekao da naginjem najviše talijanskoj kuhinji. Volim stvarno sva jela, počevši od morskih jela pa do mesnih okruglica. Ponekad mi se zna dogoditi da recimo cijeli tjedan jedem isključivo samo povrće, a moram se pohvaliti da sam na svom blogu primio dosta pohvala za velik broj vegetarijanskih jela. Osobno nisam zamijetio da sam uspio pripremiti osam vegetarijanskih jela u mjesec dana i zbunio čitatelje budući da je većina njih smatrala da sam blag s vegetarijanskim receptima :) .

W: Što Vas najviše veseli prilikom pripreme jela?
Jako volim obrađivati namirnice prije termičke obrade i raditi samu pripremu odnosno organizaciju. Najsretniji sam kada nešto režem, sjeckam, gulim i sortiram u staklene posudice pokraj štednjaka.

darkova-web-kuharica-3

W: Odabrali smo Vas za intervju jer se ističete po posebnom stilu kod dekoriranja hrane, rekli bismo hrvatski food bloger. Recite našim čitateljima koliko vremena dnevno provedete za dekoriranje hrane?
Drago mi je da Vam je moj stil zapeo za oko i da vam se sviđa. Kod postavljanja tanjura i fotografiranja najviše preferiram bazičan tj. čist i jednostavan stil, s puno bijelih površina i hranom u prvom planu. Zadnjih nekoliko mjeseci počeo sam eksperimentirati i s drugim stilovima fotografije i aranžiranjem stola, no jednostavan stil s kojim sam započeo cijelu priču mi je nekako najdraži. Naglasio bih da ovaj stil stavlja hranu u fokus svega i zapravo se najviše posla s dekoriranjem jela napravi za vrijeme kuhanja kako bi konačan rezultat odmah bio vizualno atraktivan bez dodatnog „ušminkavanja“ jela na samom tanjuru.

W: Da li je teško dekorirati hranu kako bi ona na tanjur konzumenta došla uvijek fino estetski poslužena?
Smatram da to dosta ovisi za koji format ili kome se hrana poslužuje. Ako se radi o jelu koje će se uživo vidjeti i konzumirati, prezentacija osim izgleda mora uključiti osjetila poput mirisa i okusa. Za jela koja se prezentiraju putem online fotografije najvažnije je da se stavi naglasak na vizualni aspekt prezentacije budući da se time mora kompenzirati miris i okus jela. Bez obzira na format prezentiranja i publiku svako prezentiranje ima svoje specifične izazove koji nekome lakše, a nekome teško padaju.

darkova-web-kuharica-2

W: Postoji li posebna škola/ustanova koja ljude uči za educiranje/stiliziranje hrane/jela ili je za to potreban osobni talent, ljubav i motivacija?
Kod nas su sada u modi kulinarske škole i razni tečajevi gdje se uz pripremu hrane pokazuje kako tu istu hranu primamljivo možemo prezentirati gostima. Uz takve tečajeve postoje mnoge knjige, blogovi i video savjeti gdje profesionalni kuhari i food blogeri objašnjavaju i otkrivaju svoja viđenja i ideje za prezentiranih tanjura. Tako se na jednostavan, besplatan i brz način možete upoznati sa svim aspektima prezentiranja hrane, ali i fotografiranju iste za različite medije.

W: Što Vas najviše veseli kod dekoriranja hrane?
Najdraže mi je kada neko obično i svakodnevno jelo prezentiram na novi i moderan način. Ne uspijevam u tome svaki put, ali to je nešto čemu stalno težim. Drago mi je kada jelo i način na koji je posluženo pričaju neku svoju priču.

darkova-web-kuharica-1

W: Koju vrstu namirnica je najteže stilizirati, a koju najlakše?
Namirnice ne predstavljaju toliko problem koliko gotova jela. Osobno mi je najteže prezentirati juhe, variva i druga tekuća jela. Dok s druge strane jako volim raditi s povrćem i začinskim biljem budući da ono već u startu dolazi raznim predivnim oblicima i atraktivnim bojama.

W: Postoje li neki posebni trikovi za dekoriranje jela koju biste voljeli otkriti našim čitateljima?
Bez obzira što svi volimo velike porcije, predlažem da se krene na minimalistički kod postavljanja svakog tanjura. Jedan list bosiljka puno znači na manjem tanjuru juhe ili komadu mesa nego da ga postavite na odrezak od 300g. Isto vrijedi za sve druge namirnice i priloge. Usudio bih se reći da je kod prezentiranje manje zapravo više.

darkova-web-kuharica-5

W: Kako se kontrolirate da ona fina, ukusna i dekorirana jela ne zaželite pojesti?
Tko kaže da se kontroliram :) ? Kako ne mogu skuhati samo jedna tanjur juhe ili napraviti krišku pizze, uvijek imam dovoljno zaliha svakog jela sa strane kojeg onda lagano jedem dok se bavim glavnim komadom koji je zvijezda fotografiranja taj dan. Zato nerijetko ono što završi na fotografiji ostane tako posluženo i do navečer jer kada završim sa fotografiranjem jela, već tada sam se dobro zasitio :) .

W: Tri najvažnije osobine po kojima se ističe/izdvaja dobar food bloger i kuhar?
Prvenstveno mora voljeti to što radi. Mora moći pričom, fotografijom ili okusom gotovog jela prenijeti neku svoju poruku, priču ili emociju na osobu koja na bilo koji način konzumira to jelo. Smatram da je dobro biti malo zaigran i djetinjast za vrijeme kuhanja. :)

darkova-web-kuharica-6

W: Gdje se vidite u budućnosti i imate li posebnih želja/planova?
Budući da me ljubav prema fotografiji uvela u svijet food bloganja planiram i dalje nastavit razvijati vlastiti stil i fotografsko znanje na tom području. Već duže vrijeme imam i neke posebne planove za web stranicu „Web Kuharice“ s kojom bih tu stranicu pretvorio u nešto više od obične baze isprobanih jela i recepata.

W: Kakve su reakcije ljudi/gostiju/prijatelja na vaša jela i dekoracije?
Obitelj i prijatelji su mi velika podrška. Redovno isprobavaju, predlažu i konstruktivno kritiziraju sve što skuham, ali i moju prezentaciju na fotografiji. S druge strane jako sam sretan na malu, ali iznimno aktivnu online zajednicu koja se okupila oko Web Kuharice jer me i oni redovno pomažu savjetima, predlažu jela, ali i sami isprobavaju recepte koje objavim. Tako da s velikim ponosom mogu pohvaliti kako sam do danas primio oko 500 njihovih fotografija jela koja su sami napravili prema receptima Web Kuharice.

Više informacija možete pronaći na sljedećem linku:
http://kuharica.kontin.info/
https://www.facebook.com/darkovawebkuharica/

Autor: Marina Jakšić
Fotografije: Darko Kontin

Facebook Like Button