Ukusna obećanja chefa Tomislava Gretića

Chef Tomislav Gretić priprema svoju čaroliju u restoranu Wine Vault unutar luksuznog rovinjskog hotela Monte Mulini, gdje vrhunske sastojke i kvalitetna vina spaja u pravu simfoniju okusa. Osim svojih jela, Gretić svojim gostima nudi i uvid u svoje misli i osjećaje.

Nakon završetka ugostiteljske škole, Tomislav Gretić je svoje početne kuharske korake započeo kao asistent kuhara u creskoj marini. Nakon toga svoj put i napredovanje gradi kroz hotele Lagunu i Sheraton u Zagrebu, te poziciju šefa kuhinju u hotelu Palace u Dubrovniku.

Nakon ovih pozicija, Gretić, kojeg trenutno iznimno cijene i traže u inozemstvu, seli u Poljsku a potom i Dubai. U gala otvaranju Sheraton hotela u Varšavi, odigrao je veliku kulinarsku ulogu a kao šef kuhinje u hotelu Deira u Dubaiju bio je proglašen zaposlenikom 2000-te godine te je primio specijalnu nagradu za svoje kulinarske sposobnosti.

Kao svoje prekretnice u kulinarskom razvoju Gretić navodi kasnije uspjehe u kuhinji hotela Dolder Grand u Zürichu i Egyptian Hotel Stella di Mare u Ain Soukhn, gdje je procvjetao kako kuhar i definirao svoju vlastitu filozofiju.

tomislav-gretic-1

2007. godine, zreliji i cjenjeniji Tomislav Gretić prihvaća mjesto glavnog kuhara u ekskluzivnom restoranu Wine Vault, smještenog unutar rovinjskog hotela s pet zvijezdica, Monte Mulini. Tamo radi i danas a s vremenom preuzima sve više obveza te trenutno nadgleda sedam al-la-carte restorana.

Trendovi Gretiću ne znače ništa te Wine Vault restoran ima samo jedan prioritet, čisto uživanje. Zato i ne čudi što je ugođaj potpuno usmjeren prema zaboravu stresa i napetosti svakodnevnog života. Komunikacija s gostima je također izrazito važna Gretiću. Potpuno je normalno u Wine Vaultu vidjeti goste u ugodnom razgovoru s kuharom i njegovim sommelierom kako raspravljaju o jelima i pripadajućim vinima.

Što se tiče stila, Gretićeva kuhinja u Wine Vaultu se može opisati kao francuska i mediteranska s internacionalnim štihom. Kvaliteta krajnjeg rezultata je jako važna kao i puno pažnje poklonjano detaljima. Sa svojom strašću prema kuhinji, Gretić otkriva mnogo o svojoj osobnosti, pri čemu spajanje i okus jela koje priprema odražavaju njegov način razmišljanja. Gretić teži intimnom odnosu između kuhara i gosta, naglašenim putem jela, a upravo to čini Wine Vault oazom blagostanja.

tomislav-gretic-2Gretić kombinira osobnost, različite okuse i vrhunske kuharske sposobnosti u nezaboravni sklad, koji j zaokružen vrhunskim i širokim izborom vina, čemu Wine Vault i zahvaljuje svoje ime. Tomislav Gretić je proglašen je najboljim kuharom Hrvatske u 2014. godini.

Njegovo stvaralaštvo ostavlja snažan dojam sa svojom dobro osmišljenom, majstorski kombiniranim sastojcima i jakim okusima, uključujući sirove školjke sa šparogama i čajem od metvice, ukiseljenu rotkvicu, salsu od manga i rajčice te kamenice. Gosti također mogu probati goveđu pečenicu sa crème bruléeom od guščje jetre ili maštovitu kombinaciju tune na posteljici od lukovog umaka, soka od naranče, suhih datulja i ukiseljenog đumbira.

Tomislav Gretić pozdravlja svoje goste s malim obećanjem u jelovniku Wine Vaulta: “Ako okrenete ove stranice, ponuditi ću vam svoju dušu, kreativnost i sebe samoga.”

Uz dopuštenje: Hangar-7 (sve fotografije)
Fotografije: Helge Kirchberger

Facebook Like Button