Vinistra en primeur kušanje vina

Vinistra vas poziva na en primeur kušanje na kojem će se predstaviti preko pedesetak proizvođača malvazije istarske berbe 2016!

U ponedjeljak 13. veljače, u Hotelu Esplanade Zagreb, Vinistra će održati šesto en primeur kušanje vina na kojem će, u organizaciji udruge Vinistra i Udruženja vinarstva ugledni vinari iz svih krajeva Istre predstaviti svježe malvazije berbe 2016..

Predstavit će se preko pedesetak proizvođača vina malvazije istarske, a pridružit će im se i pojedini proizvođači žlahtine.

U ovaj izniman vinski događaj posjetitelje će uvesti Sandi Paris ispred hrvatskog Somelijerskog kluba i provesti ih na putovanje po istarskim vinogradima i podrumima predstavljajući osnovne značajke berbe 2016.

Posjetitelji, en primeuru imaju priliku prvi kušati iznimno velik broj uzoraka ovog autohtonog istarskog vina. Mlade malvazije i žlahtinu na en primeuru pratit će maslinovo ulje OL Istria i Istarski sirevi Špin.
Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre ususret šestom en primeuru istaknuo je da je iza istarskih vinara dobra berba te dodao:
“Mogu reći da će istarska vina berbe 2016 biti strukturirana svježa i nešto više aromatična nego što su to bila vina iz berbe 2015., što znači da nas očekuje zanimljiva godina. Dobri klimatski uvjeti pogodovali su tome da možemo biti optimistični te da ćemo za nekoliko godina imati i velika bijela i crna odležana vina iz te berbe. Drago mi je da mogu dodati da je svakodnevni rad naših vinara i unapređivanje kvalitete prepoznat i na domaćem tržištu i u inozemstvu gdje naši vinari postižu sve veće uspjehe te da Istra kao vinska regija postaje sve prepoznatljivija. Podsjećam, en primeur degustacijama, tj. predstavljanjem mladih vina želimo profesionalcima u enogastronomiji prikazati potencijal berbe te im olakšati odluku o kupovini ili rezervaciji mladih vina. Stoga ih pozivamo da nas posjete 13.veljače u Esplandi. “

Udruga Vinistra 2012. godine, u hotelu Esplanade Zagreb, organizirala je događaj koji prije toga u nas još nitko nije – kušanje mladih malvazija, još iz bačava, koje su se na tržištu mogle očekivati tek nekoliko mjeseci kasnije. Kušanje rezervirano ponajprije za novinare, sommeliere, ugostitelje, vinske trgovce i dr., a u kasnijim popodnevnim satima i za širu javnost pokazalo se kao pun pogodak te se nastavilo tijekom godina s gostovanjima vinara iz Slavonije i Dalmacije.

Kušanje će, kao i prethodnih godina , biti podijeljeno u dva termina: od 13 – 16 sati bit će otvoreno za profesionalce (ugostitelje, sommeliere, vlasnike vinoteka i dr.), dok je degustacija za širu javnost predviđena od 16 – 19 sati.

Uz dopuštenje: Laurusdan (sve fotografije)

Facebook Like Button