Vino i poezija: pjenušavo biser vino Danica vinarije Carić

Od samog početka stvaranja vina, pjesnici su u njemu vidjeli radost života i opiranja smrti ili im je poslužilo kao inspiracija za najljepše stihove. Poslovica „In vino veritas“ (U vinu je istina) nastala je još u 6.st prije Krista, a to je naslov pjesme poznatog starogrčkog liričara Alkeja u kojoj kaže: „Vino, dragi moj, i istina, su stari prijatelji. Vino je ogledalo ljudske duše,Zato ni jedno drugo drvo prije loze nemoj posaditi“.

poezija-caric-vina-1

Pjenušavo biser vino Danica vinarije Carić i stihovi posvećeni njoj, ali i bijeloj čokoladi Bosi, stvorenoj samo za Danicu, bili su protagonisti večeri vina, poezije i pjesme, održanoj 30.11. u splitskom hotelu Marul, u organizaciji vinarije Carić i sommelierke Kristine Jukić koja je znalački i s puno mašte svim kušanim vinima pridodala pomno smišljene zalogaje, pratitelje Carić vina.

poezija-caric-vina-2

Kako bi se vino još bolje sljubilo uz hranu i stihove jelšanske pjesnikinje Katarine Makjanić na dijalektu, izvrsni ugođaj učinili su savršenim glasovi splitske klape Cambi, predvođene prvim tenorom Vladimirom Garićem. Glazbena pratnja bila je, poput one u stihovima, prilagođena i ciljano odabrana za svako vino.

Pjesme o vinu Enesa Kiševića iz zbirke 101 vino od vina ali i stihove o ljubavi mora, vina i otoka Luke Krajančića, recitirala je moderatorica događanja i vinska promotorica Marija Vukelić.

poezija-caric-vina-3

Večer je počela uz pjenušavu „sjajnu zvizdu hvarskog neba“ Danicu i bijelu čokoladu Bosu. Tom je prigodom Ivana Krstulović Carić ispričala kako je Danica dobila ime: budući da je pjenušavo vino poput zvjezdanog neba, Ivana je tražila zvizdu i našla je u svojoj obitelji, zvizdu i nonu Danicu.

poezija-caric-vina-4

Upravo Danica učinila joj se predivna priča o ljubavi, otoku i Dalmaciji, snažna žena nona Danica, ali i zvizda koja hvarskog težaka prati u negovom dnevnom ritmu, simbol ženske ljepote opjevan u mnogim klapskim pjesmama. Prijateljstvo obitelji Ivane i Fedre Gamulin traje generacijama, a sad je urodilo zanimljivim projektom: Fedra je osmislila čokoladu, nazvala je po svojoj baki Bosi koja je bila Daničina prijateljica.

Klapa Cambi otpjevala je pjesmu o Danici „Dobra večer uzorita“ .

Nastavak je slijedio uz Cesaricu 2018 ( hvarski cuvée bogdanuše, pošipa, maraštine i prča), sa zalogajem od lososa, uz Oliverovu pjesmu Cesaricu.

poezija-caric-vina-5

Svoje je mjesto na večeri vina i poezija našla Ljubav, u vinu Jubo’v (2017) gdje su se zaljubile strane sorte (syrah, merlot i cabernet sauvignon ) u domaći plavac mali – u velikoj rabljenoj bačvi koja im je sačuvala voćnost i radost ispijanja čaše više, a pratila ga je klapa Cambi s Gibonnijevom pjesmom Lipa moja. Stihove pjesme Jubov recitirale su Ivana i Katarina.

Svu snagu i raskoš pokazao je na kraju večeri plavac mali Plovac Ploški 2012, odnjegovan u velikoj drvenoj bačvi, pun, snažan, slojevit i zavodljiv. Uz plavac mali lijepo su se složili stihovi našeg velikog pjesnika-vinara koji svojim pjesmama često ukazuje na uzvišenu vezu vina i mora, otoka, neba i čovika – Luke Krajančića: „Njemu su granica more i nebo. A čoviku? I čovik može bit Otok a vino čovik, ali, samo je u vinu i more i Otok i nebo i čovik.“

Baudelaire-ovi stihovi na kraju su večeri poslali su poruku da opijen uvijek treba biti jer: „Čas je da se opijate! Da ne budete mučenici i robovi Vremena, opijajte se bez prestanka! Vinom, poezijom ili krepošću – kako vam drago”. (Ch. Baudelaire)

Uz dopuštenje: Zlatne riječi (sve fotografije)