Vinska druženja “Petkom Dame biraju”

Dame su odabrale Hvar – otok sunca i svjetla, maslinovih ulja Seca Eva Marija, mediteranskih začina Fjori Fôra i – vina!

dame-biraju-1

Nije više tajna da se prvoga petka u mjesecu u zagrebačkom Kaptol Centru održavaju zanimljive večeri sljubljivanja hrane i vina – namijenjene damama. Vinska druženja “Petkom Dame biraju” zaokružena su osmišljenim jelima koja se pripremaju u prelijepom “Sport Educa Centru” Anite Vukušić Crevar i uvijek začinjena dodatnim “terroirskim” dodatcima po izboru autorice damskoga petka – Marije Vukelić. Tema druženja u studenom bio je otok Hvar, otok mora, svjetla, sunca, maslina, mediteranskih mirisa i – vina.

dame-biraju-2

Kadgod pomislimo na Hvar, u sjećanje pozovemo dugo, toplo ljeto, ali i boje, okuse i mirise našega najsunčanijeg otoka. Tako je bilo i ovaj put, ali dodatno zanimljivo, intenzivno i mirisno jer su se gošćama priključile i dvije predstavnice Hvara – svoja ekstradjevičanska maslinova ulja Seca Eva Marija predstavila je vlasnica maslinika i prelijepe kušaonice Eva Marija Čurin, a mirisima Mediterana predstavio se najmirisniji vrt na otoku i šire – Fjori Fôra Garden. Dame su svoja jela začinile svježim maslinovim uljem Selekcija Seca Eva Marija i maslinovim uljem s limunom, te BIO začinima raznih kombinacija mediteranskih biljaka.

dame-biraju-3

Večera je započela izvornom vinskom sortom bogdanušom, laganim vinom koje s može piti i kao aperitiv, a par joj je bila burrata s pistacijem. Lagano i ukusno! Pašteta od bakalara, poslužena uz vino prč, bila je pravi izazov za začine i ulja – uz nju (po njoj!) su kušana oba ulja i “plavi” začin Fjori Fôra za ribu – mješavina origana, češnjaka, bosiljka, kadulje, lovora, korijandera, peršina, timjana, čili papričice, sjemenki komorača i soli.

dame-biraju-4

Uz rosé vino je poslužena tjestenina s račićima prigodno obogaćena mješavinom začina za tjesteninu (češnjak, chili papričica, peršin i sol) i maslinovo ulje Selekcija Seca Eva Marija. Uz crna vina (cuvee, plavac mali i darnekuša) i meso kušani su i drugi začini s oba ulja!

Na kraju, uz hvarski desert – čokoladu s rogačem pio se plavac mali, a uz drugi desert – kolač od limuna s kuglicom sladoleda vanilije jedini pravi dressing bilo je par kapi maslinovog ulja s limunom!

dame-biraju-5

Večera je bila puno slasti, okusa, mirisa i – boja, kušala su se ulja prema pravilima struke (iz malih plavih čaša), saznalo se koje karakteristike mora imati ekstradjevičansko ulje, što to znači certificirani ekološki uzgoj biljaka … te je zaključak bio da večeru treba ponoviti pred brojnijom publikom.

Bila bi šteta da se hvarski začini i maslinova ulja ne kušaju (puno) dalje od njihova hvarskoga podneblja. Iako se tijekom ljeta puno proizvoda proda brojnim turistima, važno je da se lijepa riječ i prepoznatljiv miris i okus širi po Hrvatskoj, regiji i -šire!

O začinima Fjori Fôra i maslinovim uljima Seca Eva Marija možete saznati više na njihovim web stranicama, na kojima se, možda nađe originalna ideja za nadolazeće božićne poklone – idealno za gurmane i bonkuloviće!

Uz dopuštenje: Zlatne riječi
Fotografije: Julio Frangen

Facebook Like Button