Vinski razgovori uz Borisa Violića

U punom wine baru zagrebačke kavane Procaffe, u Tkalčićevoj ulici, održano je sedmo izdanje sve popularnijih “Vinskih razgovora s Tomislavom Stiplošekom”, koje dva puta mjesečno organizira G.E.T. – udruga za kulturu stola. Kušana su vina: Rukatac, Chardonnay, Plavac mali, Plavac mali barrique i Dingač, iz boutique vinarije Borisa M. Violića s Pelješca.

Boris (Matuško) Violić je vrlo osebujan vinar; njegova vina su, kao i njegov nastup, prirodna i pomalo ekscentrična. Iako proizvodi pomalo arhaična vina, sam sebi je najveći kritičar kada shvati da vino nije onakvo kakvo je želio, ali isto tako zna uživati u trenucima sreće kad napravi odličan proizvod.

vinski-razgovori-1

Publika je pohvalila vina – kvalitetu, sortnost, ali i jedinstveni karakter Borisovih vina. U neformalnom dijelu Vinskih razgovora mogla su se kušati još i vina vrlo malih produkcija – Dingač iz vinograda Pasi i Desertno vino, ali i Zinfandel iz 2017. godine, koji će najvjerojatnije postati dio neke buduće pelješke kupaže. Dingač Pasi je na sve, koji su ga kušali, ostavio posebno dobar utisak.

Uz vina su poslužene ukusne plate s pršutom i sirom iz redovne ponude zalogaja kavane Procaffe, ali i maslinovo ulje koje također proizvodi Boris Violić. Ovo ekstra djevičansko maslinovo ulje, koje dolazi od maslina sa strmih padina Dingača, oduševilo je sve u publici. Kako je voda izuzetno bitna u svakodnevnoj konzumaciji, a posebno kad se pije vino, tako je tu je bila i niskomineralizirana, alkalna, prirodna izvorska voda Nevra.

vinski-razgovori-2

“Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom” je svojevrsni talk show u kojem publika aktivno sudjeluje te tako sukreira tijek razgovora. Tako je i ovaj put za vinara bilo puno pitanja publike, na koje je Boris Violić rado odgovarao. Dok priča o vinima, a posebno o vinogradarstvu, u njegovim se riječima itekako osjeti strast koju ima prema vinovoj lozi.

U razgovor su se uključili i Ilona i Toni Braškin, vlasnici vinoteke “Vino & Fino” iz Splita, koja u svojoj ponudi ima zanimljiv izbor vina peljeških boutique vinarija pa tako i vina Borisa M. Violića. Oni se trude publici približiti posebnost ovih vina i imaju jako dobre reakcije vinoljubaca, pogotovo inozemnih.

vinski-razgovori-3

Tomislav Stiplošek je posebno pohvalio činjenicu da Boris Violić skoro 30% svoje proizvodnje prodaje na kućnom pragu te da uz proizvodnju vina konstantno razmišlja o unapređenju ponude u vinskom turizmu. To je dokaz da vinski turizam nije namijenjen samo mainstream proizvođačima, već ima sve više publike koja voli nešto “egzotično” i “drugačije”.
“Od vina, posebno me oduševio Plavac mali barrique iz 2015.” – naglasio je Stiplošek.

Svaki “Vinski razgovori”, uz zanimljive teme i degustacije koje pružaju jedinstven doživljaj, nekome iz publike donose dodatno iznenađenje. Ovaj put je jednog sudionika ručkom ili večerom za dvoje počastio restoran Maroon .

vinski-razgovori-4

Hotel Maroon smjestio se na zapadu grada Zagreba, u zgradi koja je još od kraja 19. stoljeća bila odmorište za goste grada. Renovacijom hotela i restorana čuva se uspomena na Zagreb kak’ je nekad bil’. Domaća atmosfera, namirnice hrvatskih proizvođača i malih lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, ljubazno osoblje i stari zagrebački recepti uz dobre stare hitove glavni su elementi druženja koja ćete dugo i rado pamtiti.

Sljedeći “Vinski razgovori” održat će se 28. svibnja 2019. s novim interesantnim temama i uz vina legendarnog Davora Zdjelarevića.

vinski-razgovori-5

Dodatne informacije potražite na web stranici www.get4u.hr ili Fb stranici G.E.T. Report, ili pak svratite u kavanu Procaffe, opustite se uz njihovu ponudu vina i finih zalogaja te se informirajte o nadolazećim vinskim i drugim zanimljivim gostovanjima kojih će ovog ljeta biti doista mnogo.

vinski-razgovori-6