Kako je Hrvatska susrela Australiju

8.svibnja, kultna vinoteka i wine bar Bornstein na zagrebačkom Kaptolu postala je mjesto posebnog sastanka.

australian-dinner-bornstein-1

Sastali su se Hrvatska i Australija i to na gala vinskoj večeri pod nazivom “Australia meets Croatia“ a sve u okviru projekta G’Day in May – tipične australske skraćenice za „hello“ ili „good day“, Večera i wine pairing u Bornsteinu, rezultat je suradnje Veleposlanstva Republike Australije, vinoteke i wine bara Bornstein i druge Women On Wine, a već samo ime projekta dalo je naslutiti da će večer biti opuštena, i sve samo ne formalna, bez obzira na to što joj je prisustvovala i nejna ekselencija Elisabeth Petrovich, veleposlanica Australije.

australian-dinner-bornstein-2

Australska vina su se sljubljivala s hrvatskom hranom i obrnuto, a večer je započela i završila sjajnim vinima jedne od najstarijih australskih vinarija D’Arenberg (1912.) iz svjetski priznate i poznate vinske regije McLaren Vale sa samog juga australskog kontinenta.

To je područje po klimi nalik Mediteranu pa su i vina ekspresivna, izraženih aromatika a vinarijea je, osim po odličnim vinima, i poznata po čudnovatim imenima koja dodijeljuje svojim vinskim etikatama.

australian-dinner-bornstein-4

Prvo vino The Olive Grove Chardonnay 2017 – u prijevodu chardonnay iz maslinika – je vino dramatične voćnosti (breskva, dinja, dunja), kremoznosti i te za chardonnay neočekivane spicy arome u aftertaste-u. Ono je odlično pratilo grillane mini škampe na lisnatoj salati u izvedbi Bornsteina.

australian-dinner-bornstein-3

Na Mediteran, ali onaj pravi, hrvatski, okupljenih je pedestak gostiju vratila Jo Ahearne, rođena Londončanka koja je svoju vinsku karijeru počela graditi u Australiji, da bi prije nekoliko godina postala naturalizirana Hvaranka, točnije – vinarka s Hvara.

Jo Ahearne je jedina žena u Hrvatskoj koja nosi titulu Master of Wine a na svijetu ih je svega manje od 150 . Ahearne je predstavila svoja dva vina – Wild Skins i Plavac Mali. Wild Skins je blend 3 autohtone dalmatinske bijele sorte – bogdanuše, kuča i pošipa – sjajno vino čija je struktura sličan strukturi maceriranih bijelih vina s aromama dunje, notama meda i začinskog hvarskog bilja.

australian-dinner-bornstein-5

Ragu od zeca s njokima bio je odličan par ovom vinu, a u izvedbi kulinarskog tima restorana FinoVino. Plavac Mali 2014 pokazao je ovu dalmatinsku u malo drugačijem svjetlu.

Odležavanjem u bačvama hrasta iz francuske Burgundije, vino je pokazalo svježinu i živu voćnost zrelih šljiva, s naglašenim herbalnim notama i tragovima tamne čokolade. Janjeći kotleti i zapečena palenta iz restorana Fino Vino restorana pokupili su sve komplimente publike a plavac mali je uz njih bio najbolji pairing večeri.

australian-dinner-bornstein-6

Završetak večeri obilježio je The Footbolt Shiraz iz 2016., tipični predstavnik australskog shiraza.

U njemu se osjećaju šljiva i crno bobičasto voće uz dašak spicy aroma na kraju, a sve uz „šećer na kraju“ – desert u obliku rolade pod nazivom Pavlova (torta) koji je potpisao chef kuhinje australske ambasade.

Bila je to večer(a) za pamćenje i vrlo zanimljiv i pozitivan miks različitih kontinenata, kultura i okusa.

australian-dinner-bornstein-7

Sanja Muzaferija
Fotografije: Silvija Munda

Facebook Like Button