Vintage by Vinistra, vinsko događanje za pamćenje

Ukupno 19 vinara, 33 odležana terana, odličan masterclass, luksuzan ambijent hotela Esplanade – Vinistra održala prvo u nizu promenadnih kušanja.

vintage-by-vinistra-odlezani-terani-1

Vinistra se ponovo odlučila na inovativan iskorak na hrvatskoj vinskoj sceni. Ovoga puta letvica je podignuta vrlo visoko. U zagrebačkoj Esplanadi održana je prva promenadna degustacija odležanih terana, prestižno vinsko događanje simboličnog imena Vintage by Vinistra.

vintage-by-vinistra-odlezani-terani-2

Ukupno 19 vinara na jednodnevnom eventu predstavilo je 33 terana, najmlađi iz 2019., najstariji iz 2006., neki od njih višestruki su šampioni i osvajači medalja. Sve redom poznate vinarije.

S područja Buja i Momjana Kabola, Franković i Kozlović, iz Brtonigle Cattunar, iz Kostanjice Dešković, iz Motovuna i Kaldira Benvenuti vina, Bertoša, Fakin, Tomaz i Valenta, iz Vižinade Deklić, Franc Arman, Gerženić, Pilato, Sosich Wines i Vorić, iz Višnjana Poletti i Brčić, iz Rovinja Dobravac.

vintage-by-vinistra-odlezani-terani-3

Birana vina za biranu publiku
U Esplanadu se na Vintage – prezentaciju odležanih terana by Vinistra moglo samo uz pozivnicu. Tako su u najboljim istarskim odležanim teranima mogli uživati vlasnici restorana, voditelji hrane i pića, poznati chefovi, vlasnici vinoteka, sommelieri, enolozi, distributeri vina, predstavnici medija koji prate eno-gastro scenu…

vintage-by-vinistra-odlezani-terani-4

„Autohtone sorte teran i malvazija pozicionirale su Istru kao respektabilnu vinsku regiju i atraktivnu turističku destinaciju. Kako bismo potvrdili status lidera na domaćem vinskom tržištu i promovirali naše najsnažnije adute odlučili smo se na nova vinska događanja pod zajedničkim nazivom Vintage, a prvi od njih posvećen je odležanim teranima.

Tako smo željeli naglasiti neotkriveni potencijal ove sorte i najaviti početak ere modernog terana, našeg velikog vina. Riječ je o najizazovnijoj crnoj sorti u Hrvatskoj, teran je divlji pastuh kojega su Istrijani odlučili zajahati“, poručio je Luka Rossi, predsjednik Vinistre.

vintage-by-vinistra-odlezani-terani-5

Masterclass Svijet terana
Sjajna uvertira u promenadno kušanje bio je inspirativan masterclass pod nazivom Svijet terana na kojem su gosti kušali ovo moćno vino u sedam različitih stilova po izboru voditelja masterclassa, poznatog sommeliera Emil Perdeca, a pomno kreiran meni od sedam prefinih sljedova osmislila je Esplanadina chefica Ana Grgić Tomić.

„Iako se teran stoljećima njeguje u istarskim vinogradima odlučili smo se za moderan pristup, pa je masterclass otvoren koktelom teranino spritz kako bi se ova sorta približila široj publici. Teran je predstavljen u sedam različitih stilova – od pjenušca, finog rosea i svježeg terana do kupaže, potom terana odležanih deset i 18 godina i za kraj destilata terana“, istaknuo je Perdec.

vintage-by-vinistra-odlezani-terani-6

Vrhunska kvaliteta
Širi kontekst ovoj ozbiljnoj istarskoj sorti dao je dr. sc. Marijan Bubola s porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam koji je otkrio kako se u Udinama 1390. teran darivao uvaženim gostima, a 1641. u djelu „De Commentari storici geografici della Provincia dell’Istria“ spominje ga novigradski biskup Tommasini.

„U 19. stoljeću, kada je u Istri bilo više od 34 tisuće hektara vinograda, što je više od današnjih površina u čitavoj Hrvatskoj, teran je bio najzastupljenija sorta s udjelom većim od 80 posto.

Za usporedbu danas je njime zasađeno tek deset posto vinogradarskih površina, dok na malvaziju istarsku otpada njih 60 posto“, rekao je profesor Bubola.

vintage-by-vinistra-odlezani-terani-7

Dodao je kako se još prije dvadesetak godina teran zbog neprikladnog pristupa u vinogradima smatrao sortom za vina osrednje kvalitete, od koje se prave isključivo mlada i lagana vina, no zahvaljujući entuzijazmu nekoliko vinara Istre u potpunosti se promijenio pristup u njegovoj proizvodnji pa ova sorta danas daje vina iznimne kvalitete i različitih stilova.

Ove je godine pokrenuta i klonska selekcija terana u starim vinogradima u Istri, pregledano je 18 lokacija u vinogradima posađenim između 1903. i 1975.

„Ovo je veliki događaj, ne samo zbog toga što je danas u Zagrebu promoviran teran, u metropoli koja sigurno ima najveći potencijal u promociji i potrošnji ovakvih vrhunskih proizvoda, nego i zbog toga što je riječ o prvoj manifestaciji na ovako visokom nivou otkada smo nakon spora sa Slovenijom dobili i službeno mogućnost korištenja naziva teran.

vintage-by-vinistra-odlezani-terani-8

Iznimno sam ponosan na Vinistru što se odlučila na ovakav iskorak i što je prezentirala odležani teran na najljepši mogući način“, poručio je Ezio Pinzan, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i lovno gospodarstvo Istarske županije.

Foto: Neven Jurjak
Uz dopuštenje: lollipop

Facebook Like Button