WOW dodijelio vinske nagrade

Poznata ženska vinska udruga WOW, Women on Wine, proslavila je šesti rođendan, već tradicionalno – u zagrebačkom restoranu Balon.

WOW-ice su aktivno angažirane na području kulture stola, s posebnim naglaskom na promidžbu ponajprije hrvatskih vina, osobito vinarki i kontinuirano ohrabruju umjereno uživanje u vinu, pa ovom akcijom glasovanja za naj-WOW vino godine rade na promociji izvrsnosti hrvatskih vina i tome da ona postanu zaštitni znak naše zemlje i važan adut u turističkoj promidžbi. Uz sve svoje brojne aktivnosti, žene iz udruge već šestu godinu zaredom uspješno organiziraju sada već afirmiranu i itekako očekivanu akciju ocjenjivanja vina ŠTO ŽENE ŽELE.

Izbor ŠTO ŽENE ŽELE je pomno promišljen i odvija se u tri faze. U prvoj, jedan vinski „kustos“ / selektor odabire vina kušana u prošloj godini i sastavlja svoju autorsku listu vina u četiri kategorije: bijela, ružičasta, crvena i „desertna“ (vina s ostatkom šećera) a s te liste članice WOW elektroničkom su poštom glasovale o svojem izboru. Pobjednik svake kategorije dobiva prekrasnu skulpturicu koju je dizajnirala poznata zagrebačka Grupa, a ukupni pobjednik dobiva još i nagradno putovanje u jednu vinsku regiju svijeta.

ziri

Udruga tim putovanjem časti vinara a prethodnih godina dobitnici WOW Grand Prixa bili su Gianfranco Kozlović koji je putovao u Bordeaux, Saša Senjković koji je bio u Champagni, Moreno Coronica letio je u Barcelonu i Penedes, Luka Krajančić u Burgundiju a Frano Milina Bire – u Austriju. Ove godine nominaciju je obavila sommelierka i vlasnica vinske škole Pupitres Jelena Šimić-Valentić a nakon glasanja svih članica i simpatizerki među deset finalista su, kao uvijek, ušla tri bijela, tri crvena, dva ružičasta i dva slatka/desertna vina.

Ove godine to su bili od bijelih – Epicuria Chardonnay Domaine Koquelicot 2013, Malvasija dubrovačka Tezoro Crvik 2015 i Rajnski rizling Tomac 2016. Od ružičastih – Rosé Pinkert 2016 i Teuta Prović 2016.
Od crvenih – Plavac mali veliki Tomić 2011,Teran Benvenuti 2011 i Meneghetti Red 2011.

Od desertnih/slatkih/predikatnih – Bodren izborna berba bobica 2009 Izborna Berba Bobica 2 i Kozlović Sorbus 2012.

U trećem i izlučnom dijelu odlučivanja, o pobjednicima odlučuje tročlani ženski žiri WOW-ica. Prošle godine su u finalnom žiriju bile tri vinarke a tko će ove godine pobijediti i putovati s WOW u vinoteci i wine baru Bornstein odabrale su žiriranjem na slijepo Jasna Mohor iz MIVA Galerije vina, enologinja Ivana Valić i Daniela Drčec, WSET level 2.

Na dodjeli nagrada i proglašenju pobjednika u Balonu pila su se vina koja su se plasirala u finale i pjenušci Kolarić, a događaju su uz članice udruge i predstavnike medija prisustvovali predstavnici vinarija Tomac, Meneghetti, Kozlović i drugih.

Pobjednici po kategorijama: su – od bijelih Malvasija dubrovačka Tezoro Crvik 2015, od ružičastih Rosé Pinkert 2016, od crvenih Meneghetti Red 2011 a od slatkih Kozlović Sorbus 2012.

Ukupni pobjednik i dobitnik WOW Grand prixa je Meneghetti Red 2011, pa će netko iz vinarije Meneghetti najesen u društvu predsjednice udruge, novinarke Sanje Muzaferije – na put u neku svjetsku vinsku regiju.

Uz dopuštenje: WOW

Facebook Like Button