WOW Split

WOW Udruga u Zagrebu će uskoro proslaviti 11. rođendan, dakle još samo malo pa – tinejdžerski status! No, ogranci u Splitu i Rijeci zapravo nisu puno mlađi, a i izuzetno su aktivni. Split je rođen potkraj 2014. a na čelu mu je kratko bila Dankinja peljeških korijena Mila Hvilshoj, no već iduće, 2015., godine stvar je u svoje vješte ruke preuzela Adela Visković, pod čijim vodstvom WOW-Split izvrsno funkcionira.

wow-split-posjet-1

Sanja Muzaferija, osnivačica i predsjednica, kaže da joj cilj nije bio stvarati elitističku ili elitnu grupu nego upravo suprotno, željela je vinsku kulturu širiti i demokratizirati, ali se kroz godine udruga etablirala i potvrdila da svojim isključivo ženskim članicama osigurava privilegirani status, svojevrsni VIP tretman, ponajprije među vinarima i restoraterima. Splitska šefica koju članstvo doslovno slijedi poput sljedbe, slavi i voli – kao prijateljicu i motivatoricu – po mnogočemu je izuzetna žena.

wow-split-posjet-2

Po struci diplomirana inženjerka građevinarstva, sudska je vještakinja, dugogodišnja predsjednica/dopredsjednica Udruženja građevinskih inženjera Splita…itd. Žena koja „drma“ u muškom svijetu, baš kao što su i WOW-ice u vrijeme nastanka prodrmale dotada „tipično muški“ svijet vina, vinarstva i vinogradarstva koji su tijekom vremena mijenjale. Samo nabolje!

wow-split-posjet-3

- U Splitu WOW ima oko pedeset članica – odreda uglednih, poslovno i privatno realiziranih žena s respektabilnim karijerama, ali ima i mladih, ali zbog toga nimalo manje uspješnih djevojaka i žena – kaže Adela Visković.

Vikend prije Svih svetih u Splitu okupio je člnaice uprave iz Rijeke i Zagreba te još neke aktivne članice koje su se pridružile mnogobrojnim Splićankama i provele dva i pol dana u učenju, zabavi, edukaciji, kulturnom uzdizanju, druženju, umrežavanju i slavljenju vina i gastronomije.

wow-split-posjet-4

Objedinili su se aspekti WOW-a koje otpočetka zagovara osnivačica, a sve uz smijeh i – prijateljstvo. Sve je započelo večerom u café restoranu „Dvor“, gdje je domaćin sada već doista svjestki proslavljeni a uvijek skromni Hrvoje Zirojević. Njegova fenomenalno zamišljena i realizirana jela donijela su mu poklonike i obožavatelje u rangu Bona Voxa još dok je kuhao na Palmižani, a „Dvoru“ Michelinove preporuke.

Premda nije bio osobno prisutan, WOW-ice je dočekao vrhunskom hranom i savršenim tretmanom. Za vinski dio bili su zaduženi i zaslužni veliki prijatelji splitskih WOW-ica, Alen Gulan i Siniša Koceić, vlasnici legendarnog Wine Boxa – u kojem promoviraju vino, prodaju ga, distribuiraju, šire svoju filozofiju malih i manje poznatih vinarija, a odnedavno nude i vlastite vinske selekcije.

wow-split-posjet-5

Vino dobrodošlice bio je njihov novi favorit, pjenušac „13“, brut, garažne vinarije Eno mosaic, koji je kao zajednički uradak ime dobio prema broju njihove splitske adrese (Papandopulova 13).

Zatim se pio rosé kuće Perak, čija je vlasnica Maja također WOWica; nastavilo se sivim pinotom Suza Baranje Personal Collection Sibile Kolar (također članica), poluslatkim pošipom kuće Deak s Komarne a završilo kaštelanskim crljenkom vinarije Krolo čija je Fani Tomaš bila prisutna. I ona, naravno, članica udruge WOW.

Idućeg dana, gošće i domaćice odlučile su podrobnije upoznati Kaštela, kao Splitu najbližu vinsku destinaciju. S obzirom da ih je ukupno sedam, obilazak svih u jednom danu bio bi nemoguć, no, uz pomoć Turističke zajednice Kaštela, uspjelo su posjetiti i detaljno obići Muzej grada Kaštela u Kaštel Lukšiću, palaču, tj. dvorac ili utvrdu Vitturi, raskošnu renesansnu građevinu čija je gradnja završila u 16.stoljeću, a onda i prošetati.

wow-split-posjet-6

U Muzeju, uz stručno vodstvo simpatične Sandre, za tu priliku prigodno kostimirane, saznalo se mnogo zanimljivih detalja iz povijesti a osobito je zanimljiva bila priča o romantičnoj, ali i tragičnoj ljubavi Dobrile i Miljenka, svojevrsnih kaštelanskih Julije i Romea.

Nakon toga – posjet trojici vrlo posebnih i vrlo vjerojatno ponajboljih kaštelanskih vinara, reprezentativnom vinskom trojcu koji svaki posebno, ali u međusobnoj sprezi i prijateljstvu- njeguje crljenke i ostale autohtone vinske sorte, ponajprije crljenak kaštelanski.

To su Ivan Kovač Matela, Vinko Perišin i Jakša Bedalov – koji su u Matelinoj konobi prddstavili nevjerojatno zanimljivu autohtonu paletu vina. Ispričali su kako njeguju sorte kao što su vela i mala babica, glavinuša, ninčuša, mladenka, pagadebit, ljutun, rogoznička, runjavac.… A na kraju, serviran je i – „cukar“ – tj. kaštelanski kolač na koji se mora nakapati prošek.

Osim glavne zvijezde – crljenka kaštelanskog – (poznatog i pod imenima: tribidrag, pribigrad, zinfandel, talijanski primitivo, a crnogorski i makedonski – kratošija) kušala se autohtona sorta kuč, zatim zanimljiva vlaška, razne kupaže crljenka s njemu srodnim sortama, plavac mali i – naravno – monosortni crljenak kaštelanski. Ovdje se, kod Matele kojeg smo od milja nazvali vinskim dr.Baltazarom, uspješno spaja stoljetna tradicija, nove tehnologije i znanja.

Vina su odreda iskrena, s jakim alkoholima – pa je čak i pjenušac od crljenka kaštelanskog snažnih 13,5 % alkohola, premda je bilo i elegantnijih voćnihi i lepršavih. A ako netko do sada nije znao, sada je saznao ili utvrdio gradivo: crljenak i dobričić majka su i otac (ne zna se točno tko je koji roditelj, ali tako je to u vinskom svijetu) plavca malog, naše možda najslavnije sorte.

U tom je smislu zanimljivo vino vinarije Bedalov – kupaža Tribus koji je sastavljen od po 33% dobričića, plavca mmalog i – crljenka kaštelanskog.

Druženje s trojicom vinara od kojih je svaki osvojio po 33% srca i nepca gošći, bilo je začinjeno ljubavlju prema vinu i tradiciji, čistim okusima, dobrom pjesmom (bilo je i toga, jer konoba nije konoba ako nema pjesme), bilo je fantastično. Tako rustikalno, tako srčano, tako istinito i – kako drukčije reći – tako dobro!

Nakon svega, večera uz pogled od „milijun dolara“ – u prekrasnom restoranu „Zrno Soli“. Fantastični domaćin Ivo Vrdoljak, srce i duša ovog elegantnog restorana koji je već pet godina uvršten u Michelinov vodič uz preporuku, pripremio je za žene „malu“ večericu od deset slijedova.

„Zrno Soli“ je vršnjak WOW-a, također otvoren 2011., a otada do danas ovdje su se častili danska kraljica, dečki iz grupe Guns’N'Roses, tajlandska princeza, mnogi predsjednici i premijeri, uprava FC Barcelone – a sada, evo, i – WOW-ice. Osim Vrdoljaka, za ovu su večeru bili važni i šef sale Ante (hvala mu!) i – ponajprije – mladi i nadareni chef Branimir Prnjak koji je dostojno naslijedio Stjepana Vukadina, poznatog mentora iz Masterchefa.

Pila su se dva vina – bijelo je bio izvrsni svježi pošip mladog korčulanskog vinara Jakše Krajančića, vinarije Nerica, a crno je bila Bura Galerija, 2020, kupaža plavca malog, marselana i cabernet sauvignona, veterana Nikole Bure iz Potomja na Pelješcu. Ukratko, WOW-ice su Split obišle nakon dugo vremena, a otišle su radosne, počašćene – oduševljene.

Doći će ponovno!

Facebook Like Button