Žene i vino, što može biti bolje?

„Žene i vino, što može biti bolje? A još kad su žene pune duha a vina odlična, onda je to Wow!“ – napisala je na Facebooku jedna oduševljena polaznica radionice pod naslovom „WOW i prijatelji uživaju u kvarnerskim vinima“, održane u dvoru Dunje Seiter-Šverko u Puntu.

Ova je naturalizirana Puntarka, zajedno s predsjednicom udruge WOW- Žene i vino, Sanjom Muzaferijom, u svom vrtu organizirala edukativno druženje s vrbničkim vinarima i upoznavanje s njihovim vinima.

Pozvani su bili Ivica Dobrinčić iz vinarije Šipun, stari prijatelj WOW-ica i Toni Katunar iz vinarije Katunar koji se do sada, pred ovim auditorijem, nije predstavio svojim vinima – da pred članicama udruge, njihovim prijateljima, medijima i svim zainteresiranima – kažu i pokažu kakva su im vina.

Dijana Petkovic vinar Toni Katunar i Ivica Dobrincic

Nakon što je Muzaferija pozdravila okupljene, rekla nekoliko riječi o udruzi WOW koja će uskoro slaviti impresivan 11.rođendan te predstavila vinare, uz čašicu pjenušca Maličić iz Šipunova podruma, poslužene su dinje i krčki pršut.

Domaćica je rekla: – Naši su kuća, dvor i vrt oduvijek bili širom otvoreni svim prijateljima, ljudima dobre volje, slučajnim i namjernim gostima… a danas su se ovdje okupili dragi ljudi , da bismo zajedno, uz radionicu vrbničkih vinara – uputili posljednji pozdrav ovom ljetu i ukazali dobrodošlicu jeseni.

Hvala svima, a osobito vinarima koji su još u berbi ili vrlo angažirani u podrumu, što su izdvojili vrijeme i vino da nam ispričaju priču o svojim vinarijama i vinima. Uz novi, ružičasti pjenušac Vila, također iz vinarije Šipun, posluženi su u Puntu, među prijateljima, već slavni bruschetti „Šverketi“, a Ivica Dobrinčić, predsjednik udruge „Kvarner Wines“ ispričao je priču o tome koja je razlika između tradicionalne, šampanjske metode proizvodnje pjenušca i charmat metode sekundarnog vrenja u inox tankovima.

vinski line up

Kvarner, inače, u Hrvatskoj predvodi po proizvodnji pjenušaca s količinom od preko 55 000 boca godišnje a najveći broj vinara koji se bave pjenušcem nalazi se u vinogorju Krk, odnosno u Vrbniku. Također je govorio o autohtonim kvarnerskim sortama kao što su žlahtina i trojišćina, koju je kao rasadničar osobno vratio iz zaborava.

Rosé Šipun, koji je u „Dobroj hrani“. za berbu 2019 ocijenjen kao najbolji rosé Istre i Kvarnera je ružičasto vino upravo od trojišćine koje karakteriziraju voćne arome dinje, lubenice, breskve i maline te lijepa trajnost.
Ono ovoga puta nije kušano, jer ga, nažalost, više nema, ali mu se radujemo dogodine.

Dobrinčić je spomenuo i ostale autohtone kvarnerske sorte kao što su jarbola, belica, gegić i sansigot – Istaknuo bih revitalizaciju autohtonih sorti, što je i svjetski trend, a na kojem sam u slučaju nekoliko kvarnerskih sorti, osobno radio dvadesetak godina, a bio je to i jedan od glavnih razlog našeg udruživanja u „Kvarner Wines“. – naglasio je Dobrinčić.

Toni Katunar i Ivica Dobrinčić

Da bi sve bilo u vinskom tonu, pobrinula se vrijedna domaćica koja je, kao iduće jelo servirala sarmice u vinovom lišću nazvane Baci di pergola/bušić s barca, uz koje se pilo sasvim posebno, jantarno/orange vino Festivum vinarije Katunar.

Katunar junior ispričao je priču o svojoj ljubavi prema ovim starinskim a danas sve popularnijim i modernim vinima, a poslužena je, kao kuriozitet, i njegova još nedovršena žlahtina, kao i svježa žlahtina Sv.Lucija, o kojem je položaju također govorio. Pažljivi polaznici radionice postavljali su pitanja, kušali, sa zanimanjem slušali…

Muzaferija je, moderirajući događanje, upozorila na činjenicu da uz svoje sve dulje boravke na Kvarneru sve više uči, kuša ali i propagira kvarnerska vina koja itekako imaju što pokazati i već se dokazuju i na međunarodnoj vinskoj sceni. Uz desert, izvrsnu crostatu od grožđa, poslužen je Katunarov prošek.
A on je rekao: – Žalosno je da su Kvarner i Hrvatsko Primorje izostavljeni iz Zakona o vinu a ovdje proizvodnja prošeka datira iz 19.stoljeća. Ne bi trebalo zaboraviti da se i kod nas na sjeveru Jadrana, tradicionalno proizvodio prošek.

jesenski ugođaj na druženju WOW i Kvarner Wines

Osim ovih vina, poslužena su još i vina iznenađenja: Žlahtina Šipun, Katunarova Nigra iz 2019 te kao posebna poslastica, njegova Kurkyta iz magnum boce. Oduševljeni gosti odlučili su odmah idućeg dana posjetitit Vrbnik i kupiti vinske zalihe a za iduću radionicu vinari su najavili svoju crnu paletu koja bi uključila fantastičan Šipunov Sansigot, ali i Kapitul od sorti cabernet sauvignon, merlot i petit verdot.

Kapitul, berbu 2015. je u svojem ocjenjivanju u „Dobroj hrani“, vinski stručnjak Saša Špiranac svrstao među tri vina kandidata za ulazak u razred velikih crnjaka Hrvatske s ocjenom 92/100. Veselimo se ponovnom druženju.

Uz dopuštenje: WOW

Facebook Like Button