WOW Vincekovo u vinariji Kolarić

Prekrasan dan u vinogradu u okolici Zagreba.

Vrhunski vinar iz Jastrebarskog, Franjo Kolarić prošle je subote na najbolji mogući način ugostio šezdesetak žena, marljivih članica udruge Women on Wine koje su ovom prilikom sa sobom povele i mužebv,e prijatelje ili prijateljice, novinare i prijatelje.

Iako malo sa zakašnjenjem ovdje se, u bajkovitom snježnom vinskom okruženju – slavilo i nazdravljalo. I to ne samo Vincekovom, nego i rođenju Franjinog trećeg djetata a drugoga sina – koje se dogodilo dan prije. Slučajno se poklopilo i da jedna WOW-ica, Violeta Beljić Kušić slavila svoj rođendan – pa je slavlju usistinu bilo puno razloga.

kolarić

Vincenkovo tradicionalno označava početak rada u vinogradu – kada se obrezuje trst i polijeva ga se vinom – da bi i u novog godini imao što bolji urod. Članice udruge WOW i svi Franjini gosti ove su subote to iamli priliku vidjeti iz prve ruke.

Vesela skupina svoje je druženje počela u vinogradu gdje je Franjo pokazao na koji se način obrezuje trst i koliko to zapravo posla znači – kad je riječ o tako velikom vinogradu. U vinariji Kolarić trstove obrezuje troje ljudi i za taj im posao treba oko dva tjedna.

vinograd vinar kolarić

Franjo je objasnio da dnevno u prosjeku obreže i do 800 trstova: – Taj dio iskreno najviše volim, doći u vinograd, ugasiti mobitel i rezati trs – kaže. Osim rezanja, čupanja i vezanja trsa, nije se preskočilo niti obavezno zalijevanje trsa vinom.

Ekipa iz vinarije u vinogradu je napravila odličnu atmosferu uz kuhano vino i kobasice koji su se pekli na otvorenoj vatri. Nakon obilaska vinograda i uživanja u idiličnoj zimskoj atmosferi, druženje se nastavilo na vrhunskom ručku u vinariji Kolarić.

sanja muzaferija

Prekrasno uređen ambijent i vesela atmosfera koja se stvori uvijek kada se članice Women on Wine nađu u istoj prostoriji ni ovaj put nije izostala. Osim isprobavanja poznatih sorti poput sivog pinota, bila je ovo i jedinstvena prilika da se kuša nešto doista posebno: limitirano izdanje crnog pjenušca – kombinacija vina od višnje maraske i crni pinot.

wow ekipa

Za zaista posebnu poslasticu valjalo se zaputiti u dvorište vinarije. Tamo je u zemlji ukopana gruzijska amfora u kojoj se nalazi 1200 litara nevjerojatno finog rajnskog rizlinga. Čuvanje bijelog vina u glinenoj gruzijskoj amfori daje mu posebnu i prepoznatljivu aromu uz skladan, pun i svjež okus ove sorte.

Na samo 35 kilometara od Zagreba možete probati vrhunska vina,pojesti odličnu domaću hranu, družiti se s vinarom Koalrićem i njegovom divnom obitelji i provesti dan okruženi prekrasnom prirodom.

Tekst: Andrea Pančur, Sanja Muzaferija

Fotografije: Marko Čolić

Facebook Like Button