Istarska WOW ekspedicija: u potrazi za najboljim autohtonim proizvodima

Ljubav prema vinima i finim domaćim proizvodima vrhunske kvalitete ponovo je okupila članice udruge Women on Wine. Opet su se uputile u najbolju destinaciju za to – Istru – i to zahvaljujući agilnoj Andrei Pančur, organizatorici ovog zanimljivog putovanja. Udruga WOW, koja će uskoro proslaviti impresivnih osam godina godina postojanja, i dalje okuplja i stručnjakinje i ljubiteljice vina i drugih kvalitetnih autohtonih hrvatskih proizvoda.

Svojim radom nastojimo promovirati ono najbolje što domaća proizvodnja ima za ponuditi, a za pronalaženje toga ne postoji bolji način od druženja s proizvođačima, razmjene iskustava, istraživanja i degustiranja – kaže Sanja Muzaferija, predsjednica udruge koja se ovog puta osobno pridružila Riječankama i Istrijankama te nekolicini Zagrepčanki na izletu. Prva stanica puta bio je prekrasan Buzet, točnije – destilerija Aura gdje je WOW-ice dočekao domaćin, vlasnik tvrtke Mišel Sirotić.

wow-istra-1

WOW-ice su ovdje dočekane u velikom stilu i s toplom dobrodošlicom, uz čašicu poznatog Aurinog Teranina. To je piće sama bit Aurine proizvodnje a satkano je od spektra različitih okusa, dok mu posebnu notu daje spoj crnog vina terana i fine voćne rakije uz čak 10 vrsta začina. Odlično se može kombinirati s drugim napitcima i stvoriti ukusan koktel, pa je pravi miljenik ženske publike. WOW-ice su na licu mjesta, počašćene usput izvrsnim pršutom, sirom i maslinama, saznale mnogo o proizvodnji i ponudi čak 22 vrste rakija iz Aurine ponude.

wow-istra-2

Sada znaju da u poznatu istarsku Bisku idu isključivo listovi imele ali ne i bobice koje su otrovne te da je Hrvatska jedina država koja proizvodi Bisku. Kušale su izvrstan Aurin Karbun gin koji je na prvoj Hrvatskoj gin konvenciji osvojio zlatnu medalju. Imale su ekskluzivnu priliku same iskusiti ponudu Aure i prošetati podrumima i kušaonicom te kušati razne autohtone proizvode od samoniklog ljekovitog bilja te divljeg voća ubranog u ekološki čistom okolišu na obroncima Ćićarije, daleko od cesta i naseljenih mjesta.

Tu su delicije poput džemova koji se rade od maslačka, kupine, maline, borovnice, smokve, šljive i drijena, rakije koje odležavaju i do tri godine – pola godine na maceraciji nakon čega se talože te pretaču kroz sljedeće dvije i pol godine i do šest puta kako bi se na prirodan način izgubio talog. Baza svih rakija je domaća kuhana rakija od dropa, kruške ili jabuke.

wow-istra-3

Uz tradicionalnu Bisku, Nedicu i omiljeni Teranino, u Auri proizvode rakije od kadulje, drijena, rogača, masline i badema, divlje kruške, divlje jabuke, latica ruže, šipka, divljeg voća, peperminta, šljive, suhe smokve te travaricu, medimelu, grappu biancu, i grapu moscato…- Od početne proizvodnje za vlastite potrebe razvili smo se u obiteljsku tvrtku koja vodi izuzetno puno računa o kvaliteti proizvoda koji moraju biti onakvi kakve su radile samo naše bake u kućnoj radinosti: bez ikakvih konzervansa i umjetnih sastojaka.

Neizostavna je Biska extra koju proizvodimo jedini na tržištu, proizvedena je od bijele imele ubrane isključivo sa stabla jabuke, te barikna rakija Millefrutti. Naši proizvodi mogu se pronaći u boljim vinotekama diljem Hrvatske, trgovinama delicija, renomiranim hotelskim kućama, vrhunskim restoranima te zračnim lukama, uz to imamo svoje trgovine u Istri koje se nalaze u Humu- najmanjem gradu na svijetu, Buzetu- gradu tartufa gdje se nalazi destilerija u kojoj se odvija i proizvodnja, Novigradu, gradu umjetnika Grožnjanu, u Vrbniku na otoku Krku a uskoro i Poreču. – rekao je šarmantni Sirotić.

wow-istra-4

Nakon oproštaja i obećanja da će opet doći, WPW-ice su nastavile put. Iduća stanica: selo Ipše – na vrhu brda s kojeg puca pogleda na Motovun i Motovunsku šumu. Ovdje se išlo po saznanje o tome što stoji iza proizvodnje nagrađivanih maslinovih ulja i izvrsnih maceriranih prirodnih vina.

U stvaranju vrhunskog proizvoda uvijek presuđuju nijanse, ali temelj je svakako znanje i iskustvo – rekla je domaćica, supruga jednog od najpoznatijih istarskih maslinara i vinara, Klaudija Ipše, a u tu kombinaciju valja dodati još jednu ključnu stavku – dobru berbu! Upravo je Ipša maslinovo ulje ocijenjeno s 97 od 100 bodova u prestižnom vodiču Flos Olei i među najboljim je plasiranim istarskim uljima u domaćoj i svjetskoj konkurenciji.

wow-istra-5

Degustirajući dvije sorte Leccino i Frantoio primjetno je da su ove godine ulja nešto laganija i voćnija zahvaljujući izuzetno dobroj godini. Uz degustaciju maslinovih ulja degustrirala su se i macerirana vina: Malvazija 2015., Pinot Sivi 2016. i Merlot a poseban je užitak bio probati vino Santa Elena koje predstavlja kompleksnu kupažu sorti refošk i merlot.

Prije večere Andrea je WOW-ice odvela u – šumu. Ovdje je organizirana pokazna potraga za najcjenjenijim i najskupljim proizvodom ovdašnje prirode: tartufom. Motovunska šuma je s razlogom jedna od čestih preporuka svima koji se nađu u Istri. Umjesto šetnje WOW-ice su se odlučile na vožnju vlakićem do šume gdje su u pratnji tartufara i njegovih vjernih pasa krenule u potragu za tartufima.

wow-istra-6

Super je osjećaj izaći u prirodu i doista pronaći te toliko dragocjene tartufe. A nakon toga, super je osjećaj uživati i u lokalnoj kuhinji. U konobi Dorjana u Livadama gostile su se domaćom tjesteninom s gljivama, istarskim kobasicama, ombolom i kupusom, te neodoljivim desertom sa smokvama. Druženje u Istri možda najbolje opisuje činjenica da je već na putu kući pao dogovor za skoro novo WOW putovanje u Istru.

Izvor: WOW