Zaledit ćete se od sreće kada okusite led Ice Product

Nedavno smo u predivnom Osijeku otkrili koncept The Craft Room bara s tako dobrim koktelima, i koktel majstorom Miroslavom Kljajićem, da vam ovu priču moramo prenijeti, jer ako se nađete u Osijeku svakako posjetite ovo mjesto koje će vam osvježiti dan ili veselu večer u društvu prijatelja.

No, kako to biva, to nije sve. Uz ovog iskusnog koktel majstora, koji je osvojio niz prestižnih svjetskih nagrada, napravili smo i Wish koktel koji će vas oduševiti, a koktel nam je bio poslužen s posebnim ledom.

Mirosalv Kljaić miksolog
Miroslav Kljajić

Pitate se kako led može biti poseban, led kao led

E tu sada kreće još jedna i to vrlo posebna priča. Led koji smo dobili u Wish koktelu, ali i u drugim koktelima tijekom večeri bila je zapravo samo jedna velika, kristalno čista kocka leda, koja se nije topila u piću već ga je samo hladila.

I zaista ovaj led je postojan, rekli bi zasljepljuje kristalnom čistoćom i prozirnošću i dalje samo hladi, ne topi se, a na sebe ne prima nikakve nečistoće, što znamo nije uobičajen slučaj s ostalim vrstama leda iz ledomata koji se brzo tope, a higijena je vrlo upitna.

koktel
Koktel s okusom kulena

U tom istom baru i kroz razgovor društvanca uz nagrađeni koktel po okusu kulena (da, da, dobro ste pročitali i izvrstan je), a po običaju gostoljubivih Slavonaca, upustili smo se u razgovor s jednima od izumitelja ovog briljantnog ledenog izuma, Sašom Martinovićem i Mihaelom Šilcem, koji su čak dvije godine strpljivo radili na ovom izumu.

Danas se ovaj led može naći samo u vrhunskim restoranima i barovima i to pod budnom pažnjom, kada je pohrana leda u pitanju, ovih dvojice profesora Baltazara.

Ono zbog čega znalci vrhunskih alkoholnih pića dolaze u neke restorane i barove u Hrvatskoj upravo je ovaj posebnom formulom osmišljen led, jer tamo mogu uživati u rashlađenom piću u kojem zvecka led a da njihovo piće pritom ne promijeni okus.
Pa to je fantastično!

Naravno, na kraju teksta čeka vas recept za Wish koktel:)

Vodimo vas kroz ICE PRODUCT d.o.o. TVORNICU LEDA

Ice Product d.o.o. je jedna od prvih tvrtki u Hrvatskoj koja se počela baviti proizvodnjom proizvoda od leda, a specijalizirana je i jedina proizvodi vrhunske kristalno čiste kocke leda.

U ovom, skoro bsimno rekli pravom muškom poslu, ipak su jake i ženske snage pa nam je tako direktorica i vlasnica Ice Producta Mihaela Radovanović rekla u prilog tome da osmišljava, uz svog supruga Borisa Radovanović, proizvode od leda koji se izrađuju ručno, osmišljavaju se i skulpture od leda.

figure iz leda

Ono što je najmonumentalnije su ledeni ice barovi, zamrzavanje proizvoda i predmeta od leda u ledenim blokovima (cvijeće, logotipi, boce pića, raznovrsni promotivni predmeti), te raskošne ledene skulpture za svečane prigode, različite evente ili marketinške potrebe neke tvrtke.

Mihaela Radovanović
Mihaela Radovanović

Drugi dio proizvodnje su premium kristalno čiste kocke leda (u veličinama po želji kupca) te ugostiteljski visokokvalitetni konzumni led.

Tvornica leda nudi nekoliko različitih proizvoda od leda. Tako su tu kristalno čisti blokovi od leda (105×50×25, 100×50×20cm i 50×40×20cm) za razne namjene, protom figure od leda raznih veličina za različite svečane prigode.

kocke leda

Jedan od sjajnih primjera koje može izvesti ekipa posebnih kipara osječke tvrtke “Ice product” osmislila je i izradila jedinstvene jaslice od leda, a koje su bile smještene ispred osječke Konkatedrale u okviru manifestacije “Advent u Osijeku” 2017. godine.

osijek led advent

U ponudi Ice Producta je i led za ugostitelje koji je zahvaljujući strogoj kontroli kvalitete kristalno čist i postojan satima.
Također je moguće i zalediti predmete u ledene blokove, a nude i izradu ledenih skulptura pred publikom, odnosno Ice carving, kao poseban događaj na eventima.

“Naša je posebnost na tržištu u tome što ručno izrađujemo kocke od leda i kockice u svim veličinama po želji kupca, kao i ledene kugle. Razlika je u tome što imamo potpuno drukčiji sustav hlađenja vode koji traje danima, obično četiri do pet dana, sloj po sloj.

Led proizveden na ovaj način mnogo je gušći i teži od klasičnog leda, a ručno ga i režemo i pakiramo. Prva smo tvrtka u Hrvatskoj koja se time bavi “- kaže Boris Radovanović, jedan od najvećih kreativaca iz Ice Producta.

Ice Product led
Miroslav Kljajić

“Sipanjem pripremljene vode u posebno postrojenje koje ima kalup 100x50x25 cm te sa zaleđivanje vode s jedne strane pomoću pumpi omogućujemo kružno kretanje vode te samim time izbacujemo zrak iz vode gdje nakon 4 dana dobijemo led (blokove leda) bez mjehurića zraka koji je samim time puno gušći i teži te se takav led puno sporije topi u piću.

kocka leda ice product

Nakon dobivenih blokova, led ide na rezanje u odabrane dimenzije ili na Ice carving odnosno oblikovanje po željenim skulpturama i oblicima”, zaključuje Boris.

Ice Product tvornica leda

Danas led Ice Product-a možete vidjeti u ponudi elitnih kafića i restorana u Hrvatskoj kao i u većini top hotela na Jadranu. Ice Product izvozi konzumni led i u Austriju i Njemačku u trgovačke lance i po tome možemo reći da je postala i izvozno orijentirana.

champagneMoet

A sada je vrijeme da pripremite svoj željeni Wish koktel s potpisom najboljeg miksologa barske scene Miroslava Kljajića:)

Wish koktel

Fotografije: Ice product – arhiva i Julio Frangen