Zanimljive vježbe za lice

Nacionalni projekt Aktivna Hrvatska u suradnji s trenericom Jelenom Orešković predstavlja zanimljive vježbe za lice. Jelena je bivša manekenka koje se i danas rado sjećamo. Elegantna i aktivna Jelena posljednjih godina sa suprugom i kćerkom živi u Parizu u kojem je svoju karijeru nastavila kao trenerica. Pozivu nacionalnog projekta Aktivna Hrvatska, koji se održava pod pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović, rado se odazvala i vlastitim primjerom želi potaknuti druge na aktivnost i zdravi život.

Ekskluzivno za projekt otkrila je tajnu mladenačkog izgleda koji duguje isključivo svakodnevnom vježbanju lica i pilatesu. Projekt Aktivna Hrvatska nastavlja se 23. srpnja u Falkensteiner hotelu&spa Iadera, te 10. rujna u Zagrebu u sklopu Europskog tjedna sporta.

“Prve četiri godine mog života u Parizu, posvetila sam ulozi majke te pored živahnog djeteta, često nisam imala vremena ni za što drugo. Ipak, u nastojanju da se nakon trudnoće vratim u formu, a još više zbog problema s kralježnicom, od kojih sam i godinama ranije patila, predahe od sat, dva koje sam imala dok dijete spava, koristila sam vježbajući pilates s kojim sam se upoznala još u Zagrebu zahvaljujući trenerici Asji Petersen. Izvodeći vježbe iz pilatesa tri do četiri puta tjedno, vrlo brzo nakon poroda vratila sam liniju, no ono što je meni bilo još važnije, moji problemi s kralježnicom počeli su nestajati zahvaljujući upravo tzv. ‘core pilatesu‘ odnosno vježbama koje jačaju kralježnicu i trbušne mišiće, dakle stup našeg tijela!” – otkriva Jelena i dodaje: “Pilates se pokazao kao idealan za mene jer sam pomoću njega ojačala mišiće kralježnice, povećala snagu i elastičnost te, po prvi puta u životu, osjetila da radim ono što uistinu volim. Uostalom, samo ljubav prema onom što radi, može čovjeka motivirati da umoran od neprospavanih noći nađe snagu i vježba umjesto da nadoknađuje nedostatak sna te da to čini čak i onda kad dijete odbija spavati preko dana, vježbajući i istovremeno ljuljajući stolicu u kojoj dijete sjedi!”

jelena-oreskovic-1

“Za vježbe za lice čula sam puno ranije, još od knjige gđe. Seke Zebic “Kako zaustaviti starenje”, no tada sam bila toliko mlada da mi se činilo da mi takvo što nikada neće trebati. Ipak, tridesete i umor od noćnog bdijenja donijeli su sa sobom i prve bore oko očiju. Taman kad sam počela pomišljati o popularnom botoxu, sasvim slučajno sam naišla na vježbe za lice instruktorice Annelise Hagen te sam ih počela izvoditi, isprva iz čiste znatiželje.

Isprva sam često nailazila na podsmijehe ljudi kojima bih sa zanosom pričala o tim vježbama, no kako su godine prolazile, a na mom se licu nisu pojavljivale nove bore, isti oni koji su se smijali, vraćali su mi se s molbom da im pokažem vježbe za lice koje ja izvodim. Danas su vježbe lica dio moje svakodnevne higijene, a njima zahvaljujući, ni u 38. godini uopće ne koristim kreme protiv bora niti kozmetičke tretmane, a pogotovo botox. Koristim samo hidratantnu dnevnu kremu, te nešto bogatiju noćnu. Mnogi će reći kako za sve ovo skupa treba imati vremena, no, po meni je to prilično loš izgovor pošto će isti ti koji će to reći, nakon posla otići na pivo ili vikendom satima ispijati kave. Istina je da je, kao i u svemu u životu, i u vježbanju najvažnija motivacija pa će onaj tko je ima, uvijek uspjeti ukrasti od dana barem 30 minuta!»

jelena-oreskovic-2

Primjeri nekoliko vježbi za lice koje izvodi Jelena Orešković:

«Vježbe možete izvoditi kad god uhvatite priliku, nije nužno sve vježbe izvesti odjednom, a broj ponavljanja vježbi ovisi o dobi. Za žene moje dobi poželjno je vježbe izvoditi svaki dan 10-15 minuta. Kasnije, kad mišići ojačaju, vježbe se mogu izvoditi nekoliko puta tjedno, a moći ćete ih izvoditi bez ogledala jer ćete mišiće osjetiti pod prstima što olakšava vježbanje. U početku ih je potrebno izvoditi pred ogledalom kako izvodeći jednu vježbu ne biste mrštili čelo ili radili bore na drugom dijelu lica.

Rezultate ne treba očekivati nakon tjedan, dva, kako neki izvori obećavaju, jer potrebno je najprije određeno vrijeme da upoznate svoje lice kako biste vježbe izvodili na pravi način, a i kako bi se stvorili mišići. Ja sam prve rezultate vidjela tek nakon nekoliko mjeseci, a oni su se očitovali u nestanku sitnih bora oko očiju, no još važnije, s godinama mi se bore nisu pojavljivale te mi se tonus lica popravio.

Za vanjsko područje očiju – brisanje bora ‘smijalica’
Prstom blokirati vanjski rub oka i podizati donju vjeđu prema gornjoj. Ponoviti 50 puta, može i više. Važno je napomenuti da kozu oko očiju ne stišćete ni ne navlačite grubo jer je osjetljiva te joj možete nanijeti trajnu štetu.

Za vrat
Glavu dići i donju čeljust dizati u zrak preko gornje dok ne osjetite da se vrat zateze. Ponoviti 30 – 50 puta, ovisno o potrebi. Ovoj vježbi ponekad dodam i onu za usnice tako da, jednom kad je vrat zategnut, usnice napućim u slovo o i prstom stvorim otpor. Otprilike kao da dajete pusu, samo opirući usne prstom. Ponoviti bar 30 puta.

jelena-oreskovic-4 jelena-oreskovic-3

Obrazi
Za gornji obraz. Kažiprstima blokirati područje oko očiju i obraze dizati gore, prstima stvarajući otpor i istovremeno štiteći područje očiju od mrštenja. Ponoviti 50 puta

Za cijeli obraz
Uvući usnice i rastegnuti ih uvučene u osmijeh. Zadržati 10 sekundi. Ponoviti 3-5 puta. Osmijeh može varirati od jače rastegnutog u širinu do onog prema gore, ovisno koje mišiće želimo ojačati. Ja ovdje također prstima blokiram područje oko očiju kako ne bi nastajale bore.

Ovo je samo dio vježbi koje ja izvodim. Za više njih, preporučam gore navedenu knjigu Seke Zebic ili DVD s vježbama Annelise Hagen. Vježbe možete izvoditi kad god uhvatite priliku, nije nužno sve vježbe izvesti odjednom!»

Prijavite se i vi za vježbanje u sklopu projekta Aktivna Hrvatska u Zadru i Zagrebu putem službene web stranice www.aktivnahrvatska.hr. Vaš trud nakon treninga nagradit će partneri projekta. Generalni sponzor HEP darovat će majice, NIVEA paket za njegu tijela i ručnike za plažu, Jamnica bočicu Mg Mivele vode vašeg srca, OTP banka šilterice za sunce, znojnike za ruku daruje Osteo-Bi Flex®, Kotanyi začine i smoothie nakon treninga te magazine Men’s Health te Lijepa&Aktivna.

Uz dopuštenje: Select PR (sve fotografije)

Facebook Like Button