“Zašto je ubijen Ivo Pukanić”

Promocija knjige Berislava Jelinića ‘Zašto je ubijen Ivo Pukanić’ – Knjiga koja nikog ne ostavlja ravnodušnim!

24. siječnja 2014. u prepunoj dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti održana je promocija knjige ‘Zašto je ubijen Ivo Pukanić’ istraživačkog novinara Berislava Jelinića. Na predstavljanju koje je moderirala novinarka Tončica Čeljuska, o knjizi su govorili Đurđa Adlešić, bivša potpredsjednica Vlade, Mate Granić, bivši ministar vanjskih poslova, Mirko Bilandžić docent na Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (nositelj kolegija Sociologija nacionalne sigurnosti, Sociologija nacionalne i međunarodne sigurnosti i Terorizam i društvo) i autor knjige Berislav Jelinić.

Đurđa Adlešić i Mate Granić izjavili su da se radi o izuzetno zanimljivoj knjizi intrigantne tematike, koja predstavlja i odraz iznimne građanske hrabrosti autora knjige. Bilandžić je izjavio da je knjiga izuzetno značajna za hrvatsku, ali i regionalnu društvenu i političku scenu. Naveo je da knjiga otvara brojna važna pitanja iz različitih sfera društvenog života, naročito iz područja nacionalne sigurnosti, te da je napisana s autorskim odmakom od teme, iako je sam autor prvorazredni svjedok zbivanja o kojima je pisao. Bilandžić je naveo i to da je siguran da će knjiga imati značajan odjek i izvan Hrvatske.

Na promociji se okupilo gotovo 350 ljudi iz raznih sfera društvenog i političkog života, što je promociju pretvorilo i u prvorazredni društveni događaj. Među uzvanicima su se našli članovi obitelji pokojnih Ive Pukanića i Nike Franjića, brojni profesori s raznih fakulteta, poput Ivana Jurage, dekana Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Damira Markučića, izvanrednog profesora s istog fakulteta, Nenada Debrecina, profesora s Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Ivice Grbca sa Šumarskog fakulteta u Zagrebu i drugih.

Među prisutnima je bio i Ivica Lovrić, pročelnik Ureda za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba, ali i drugi gradski dužnosnici poput Zvonimira Šostara. Promociji knjige prisustvovao je i predsjednik HSS-a Branko Hrg, nekoć visoki vojni dužnosnici poput umirovljenog generala Mladena Kruljca, Ante Prkačina, više zaposlenika MUP-a, SOA-e, poznate osobe iz sportskog života poput Perice Bukića, predsjednika Hrvatskog vaterpolo saveza, košarkaša Ivice Žurića, glumice Anice Dobrić, arhitekta Vinka Penezića, brojni poznati poduzetnici kao što su Zvonko Mesić, vlasnik tvrtke Megrad, Hrvoje Prkačin, predsjednik Uprave Europlakata, Adrian Ježina, član Uprave Vipneta, Dragan Kovačević, predsjednik Uprave Janafa, Antun Palarić, sudac Ustavnog suda, Zorislav Kaleb, sudac Općinskog-kaznenog suda, odvjetnici Stipe Vokić, Velimir Došen, brojni hrvatski liječnici – Stipislav Jadrijević, Mario Starešinić, Domagoj Ivanović i drugi, te na koncu brojni poznati hrvatski novinari kao što su Zoran Šprajc, Ana Raić Knežević, Marin Dešković, Mislav Togonal i drugi.

Može se reći da je promocija knjige bila i multimedijalna, jer je prisutnima predstavljen i spot za televizijsku reklamu knjige, a tijekom promocije prisutni su mogli pratiti i prezentaciju video materijala povezanog sa knjigom. Nakon promocije prisutni su se zadržali uz prigodni domjenak na druženju uz glazbu koju je puštao Matija Lovrec.

Uz dopuštenje Weber Shandwick (sve fotografije)