Žutilo Velike jabuke

Yellow cab kao neizostavan detalj svjetske Velike jabuke, New Yorka.

Jedna od prvih asocijacija na New York su famozni žuti taksiji. Ima ih u skoro svakom američkom filmu kojeg pogledate, dok su neki filmovi, kao što je „Taksist“, upravo njima inspirirani. Teško je zamisliti putovanje u New York bez da barem jednom sjednete u ovaj žuti simbol grada i doživite to iskustvo.

Stanovnici New Yorka ovo poznato prijevozno sredstvo vole jednako koliko ga i mrze. Iako taksiji omogućuju brze i jednostavne načine kako doći od jednog dijela na sasvim drugi dio Manhattana, s druge strane, kada je „rush-hour“ oni stvaraju nezamislive zastoje u prometu s više od deset tisuća žutih taksija.

Kada želite zaustaviti taksi, podignete ruku iznad glave i mašete dok vas neki vozač ne primjeti i ne stane. Tko će prvi ući u taksi funkcionira po principu „tko prvi njegova djevojka (taksi)“. Sigurno se pitate kako znati kojem taksiju mahati, da ne bi neprestano mahali svakom koji naiđe. To ćete znati tako što slobodnim taksijima brojevi na krovu taksija svijetle.

Ukoliko se vozite sami, platiti ćete više nego da ste s dvoje ili više ljudi, kada se možete i cjenkati. Taksi možete platiti gotovinom ili kreditnom karticom, a početna cijena karte iznosi 2,50 dolara. Svaka minuta kada taksi stoji, odnosno kada vas čeka, plaća se dodatnih 0,40 dolara, a prtljaga koju prevozite se ne naplaćuje dodatno. Iako mogu prevoziti samo 4 putnika, tri na stražnjem sjedalu i jedan na suvozačevom sjedalu, neki će vozači napraviti iznimku i prevesti pet putnika, ali će se tada taj peti trebati sagnuti u slučaju da naiđe policija.

Moderni žuti taksi danas je nezamisliv bez taksimetra, klime, radija, udobnih sjedala pa čak i TV prijemnika. Uskoro će u funkciju ući taksiji s prozorima na krovu, satelitskom navigacijom i mjestom za punjenje mobitela ili prijenosnog računala. Naime, gradonačelnik New Yorka, Michael Bloomberg, prošle je godine koncesiju za sljedeću generaciju poznatog njujorškog žutila dao japanskom Nissanu, koji će zamjeniti Ford. Ugovor koji su potpisali na deset godina stupa na snagu 2013. godine. A mi se radujemo novim žutim taksijima koji će i dalje stvarati legende, jer svatko ima neku žutu priču.

Autor: Ema Vuković
Slike: shutterstock

Facebook Like Button