U Jelsi se i ove godine održalo veliko ocjenjivanje hvarskih vina, 2. Jelsa Summer Wine Tasting, u subotu 29.8.2020., na inicijativu TZ općine Jelsa, u organizaciji udruge Hvarski vinari i projekta ocjenjivanja Vinske zvijezde.
Ukupni pobjednik ocjenjivanja „2. JELSA SUMMER WINE TASTING“ je Plovac Ploški Barrique 2013, vinarije Carić.
Iako je zbog aktualnih epidemioloških mjera otkazana Fešta vina, jedno od najdugovječnijih slavlja vinu na Jadranu, umjesto nje TZ je osmislila Dane hvarskih vina (28.8.-6.9. 2020.) tijekom kojih se lokalna vina nude po popularnim cijenama u restoranima, konobama i barovima, a u okviru toga događaja održano je i ocjenjivanje vina.
Na ocjenjivanje 2. Jelsa Summer Wine Tasting bili su pozvani lokalni vinari, članovi udruge „Hvarski vinari“, s vinima izvorne sorte bogdanuše, cuvéeima s bogdanušom i vinima od sorte plavac mali, kako bi se naglasila važnost izvornih sorti i potaklo vinare da više pozornosti posvete i bijelim hvarskim sortama.
Sva vina bila su pomno posložena prema ostatku šećera, alkoholu i godini berbe i pripremljena za ocjenjivanje na idealnim temperaturama, a crvena su vina bila unaprijed otvorena.
Ocjenjivanje je bilo podijeljeno upravo na te tri kategorije: bogdanuša, cuvéei s bogdanušom, plavac mali, a održalo se u jelšanskom baru Prošperin.
U komisiji su bili vinski stručnjaci i znalci – Katherine Pepper (USA), vinska publicistkinja i ocjenjivačica, osnivačica projekta Cheers Croatia; Siniša Šime Matković-Mikulčić, vinski znalac, WSET2 (Secret Hvar Travel agency, Hvar); Eva Krištof, enologinja (Zagreb), Miro Štec, vinski znalac (Hvar); Marija Vukelić, prof., WSET 2, voditeljica projekta Vinske zvijezde (Zagreb) i Saša Zec, dipl. ing. agr., predsjednik komisije. (Zagreb)
Većina vina osvojila je više od 85 bodova, što na ocjenjivačkom listiću Vinskih zvijezda, prema pravilima OIV (Organisation internationale de la Vigne et du Vin) znači srebrna medalja (tri zvjezdice), a čak je sedam vina ocijenjeno s 90 i više bodova (četiri zvjezdice – zlatna medalja).
U nekim kategorijama odlučivale su nijanse, bod ili pola – ili samo četvrtina boda, što govori o visokoj kakvoći i ujednačenosti kvalitete vina. Većina vina ima više ocjene od prošle godine – i svi su zaslužili čestitke.
Uz dopuštenje: Zlatne riječi
Fotografije: Julio Frangen