7 jesenskih ideja za provođenje slobodnog vremena

S dolaskom jeseni dolaze i hladniji dani. Više je kiše, ali se pronađe još i pokoja zraka sunca.
Donosimo vam nekoliko ideja za provođenje slobodnog vremena kod kuće ili u prirodi u ove kišne i sunčane jesenske dane.

Šetnje u prirodi

Iako je sve više kišnih dana, a sunce se sve više skriva, jesen je godišnje doba u kojem možemo uživati u prirodi. Biljke se polako spremaju za zimu, drveće mijenja svoje boje, lišće pada i sve se mijenja. Upravo ta promjena i prekrasne boje šetnju prirodom čine gotovo magičnom. Bilo sami, u paru, sa ljubimcima ili bez njih, obucite trenirku i tenisice i krenite u šetnju parkovima i šumama.

Učenje o gljivama

Šetnju prirodom osim za punjenje baterije, možete iskoristiti i za širenje znanja. Ovo je vrijeme idealno za gljive, stoga posjetite knjižnicu ili knjižaru, posudite ili kupite priručnik o gljivama i proširite svoje znanje o ovom jestivom carstvu. Ako možete, povedite sa sobom nekog iskusnog gljivara jer ponekad jedna mala stvar razlikuje jestivu od otrovne gljive. Kako kaže narodna poslovica, «sve su gljive jestive, ali neke samo jedan put», stoga pamet u glavu i budite oprezni.

Branje gljiva

Pripremanje zimnice

Kako zimu ne biste dočekali nespremni, oboružajte se zimnicom i iskoristite sve jesenske blagodati i darove prirode. Ako nemate vlastiti vrt, posjetite tržnicu i nabavite sve sastojke potrebne za zimnicu. Ako ste ljubitelj ukiseljenog povrća na izbor su vam ponuđene miješane salate, paprike, krastavci i drugo povrće. Ako volite ajvar, ovo je idealno vrijeme da se opskrbite namirnicama poput paprike i patliđana. Za sladokusce napravite koji pekmez od šljiva kako biste u prosincu mogli uživati u palačinkama kraj tople peći ili kamina.

Zimnica

Nove aktivnosti – novi početak

Iako većina ljudi radikalne promjene i velike odluke donosi u prvim danima nove godine, jesen je zapravo idealno vrijeme za isprobati nešto novo. Bilo da se radi o učenju stranog jezika, sviranju gitare ili drugih glazbenih instrumenata, tečaju plesa ili programima vježbanja, upravo s početkom školske godine započinje i većina ovih aktivnosti. Nemojte čekati novu godinu, već okrenite telefonski broj, upišite se u neku od škola i naučite neku novu vještinu.

volontiranje

Volontirajte

Imate višak slobodnog vremena, a dobri ste u igranju s djecom, imate osjećaj za starije ljude, volite se družiti, razgovarati i upoznavati nove ljude? Onda je volontiranje idealna stvar za vas. Brojne udruge traže pomoć volontera u svojim aktivnostima, knjižnice i pojedine škole rado će prihvatiti vašu pomoć u nekim vannastavnim aktivnostima, na sportskim događanjima i slično. Uzmite slikovnicu u ruke i djeci u bolnici pročitajte koju knjigu, zaigrajte s njima neku društvenu igru ili pak popričajte s ljudima u domu za starije ili nemoćne. Vama sat vremena na tjedan možda ne igra veliku ulogu, ali osobe koje ćete posjetiti i kojima ćete pomoći to znači jako puno, stoga ne oklijevajte nego okrenite broj najbližeg volonterskog centra ili posjetite udrugu u vašem susjedstvu i ponudite svoju pomoć.

Štrikanje i heklanje, zašto ne

Kišni dani idealni su za boravak kod kuće, stoga izvadite svoje stare igle za pletenje i ostali potreban materijal i na vrijeme napravite veste za zimu. Duže, kraće, deblje ili tanje, dobro će vam doći u svakom slučaju, a osim što su tople, one su i unikatne stoga pa ćete izgledati posebno. Vrijeme možete provesti i uz heklanje te pritom napraviti prekrasne ukrase za dom.

Štrikanje

Mozgalice

Ako vam se ne sviđa boravak na otvorenom, a ni kreativan rad poput heklanja i štrikanja nije vam blizak, zabavite se raznim aktivnostima koje razvijaju vaše moždane vijuge. Rješavajte križaljke, sudoku ili mozgalice. S obitelji i prijateljima igrajte društvene igre ili slažite puzzle. U svakom slučaju, družite se i ne dajte da vas nekoliko kišnih kapi omete u tome.

Autor: Vedrana Duić Loparić

Facebook Like Button