7 prijedloga za opuštanje kod kuće

Nakon napornog dana imate potrebu opustiti se i umiriti misli, a nemate volje otići na vježbanje i niste raspoloženi za odlazak van? To je u redu. Svatko ponekad ima potrebu ostati kod kuće, pokriti se dekicom i malo odmoriti. U ovom užurbanom svijetu ponekad je potrebno stati na loptu i u potpunosti se opustiti kako biste mogli napuniti baterije.
Donosimo Vam sedam prijedloga kako se opustiti u svoja četiri zida.

Čitanje

citanje
Na samom početku tu je čitanje knjige. Osim što Vas knjiga opušta i smiruje, ona vam omogućava da sa svog kauča posjetite sva mjesta svijeta i ona stvarna i ona koja postoje samo u mašti. Osim toga, knjiga obogaćuje vaš rječnik i jača empatiju.

Križaljke

enigmatika
Ako baš niste osoba za čitanje knjiga, možda su križaljke, rebusi i premetaljke prava stvar za Vas. Za svega nekoliko kuna možete pronaći razne križaljke na obližnjem kiosku ili pak jednim klikom miša na internetu možete pronaći nešto za Vas. Osim križaljki na volju imate i sudoku i logičke igre. Osim što Vas ovakve stvari mogu opustiti, one su i zabavne, a i dobre su za Vaše moždane vijuge.

Meditacija

meditacija
Ako ste toliko umorni i iscrpljeni da nemate volje ni za knjige niti za enigmatiku, možda je meditacija ono što Vam treba. Udobno se smjestite, legnite ili sjednite u turski sjed i počnite duboko disati. Svakim udisajem punite tijelo kisikom, a svakim izdisajem pokušajte otpustiti misli koje Vam bruje glavom. Postoje meditacije raznih vrsta, s raznim ciljevima i različitim tehnikama. Za početak je možda dovoljno da samo umirite misli. Ako želite, možete zamračiti sobu i upaliti nekoliko svijeća ili pak uključiti laganu glazbu koja će Vam pomoći pri opuštanju.

Mandale

Za umirivanje nemirnih misli dobre su mandale. One se nalaze svuda oko nas jer je priroda sama savršenstvo i ravnoteža. Mandale su zapravo krugovi koji u sebi nose simboliku, a predstavljaju ravnotežu. U prirodi ih se može pronaći kad pogledamo puževu kućicu ili pak pahulju snijega i njihovo savršenstvo. Postoji nekoliko načina kako se opustiti, jedan je da sami pokušate nacrtati mandalu te pritom pronaći ravnotežu, drugi je da uzmete gotovu i uz pomoć bojica date sebi oduška, dok je treći način da uzmete kamenčiće, tratinčice ili neko drugo cvijeće, par listova, perlice i tome slično te da napravite vlastitu mandalu.

Origami

origami
Ova drevna japanska umjetnost oblikovanja elemenata od papira dobra je za sve jer potiče kreativnost i razvija koncentraciju, a ujedno i opušta. Ako znate napraviti brodić ili kapicu i to je dovoljno za početak. Kasnije možete na internetu pronaći razne savjete te napraviti i neke kompleksnije stvari. Pustite mašti na volju, probudite kreativca u sebi, opustite se te ukrasite dom svojim remek djelima od papira.

Bojanke za odrasle

bojanka
I dok su nekad postojale samo bojanke za djecu, u novije vrijeme sve su popularnije bojanke za odrasle. Za razliku od onih dječjih, ove su mnogo kompleksnije, s puno različitih oblika i detalja, a ima ih za kupiti u većini knjižara. Za ovu vrstu opuštanja osim bojanke potrebne su vam bojice, pastele ili flomasteri i spremni ste za brzo opuštanje i rješavanje stresa u svega nekoliko minuta.

Autor: Vedrana Duić Loparić
Fotografije: Pixabay

Facebook Like Button