Bilo da je nedjeljni ili blagdanski, svečani ručak koji okuplja obitelj i prijatelje oko stola nije potpun bez slasnog glavnog jela, ali i vina uz koje će biti još ukusniji.
S kakvim finim mesnim pečenjem ili ribom ne možete pogriješiti, ali slast će pružiti i maštoviti prilozi, kao i salate. Prilikom odabira vina najprije valja razmisliti o jelovniku.
Općenito je pravilo da bijelo meso, kao što je pileće ili pureće, najbolje paše uz bijela vina te u nekim slučajevima ružičastima, dok će tamno meso patke ili divljači bolje ići uz crna. No teletina je jedna od iznimaka jer može sjajno funkcionirati s bijelim vinima i roseima, kao i laganim crnim vinima.
Što je masnije i bogatije crveno meso, to su bolji izbor moćnija vina punog tijela kojima ne nedostaje tanina.
Janjetina, koja je u pravilu delikatnija i mirisnija od junetine traži vina srednjeg tijela s nježnim, zaokruženim taninima. Nećete pogriješiti ako sljubite vino s jelom jednakog intenziteta.
Osim kad je riječ o samoj vrsti mesa, u jednadžbu treba uračunati i umake. Primjerice, rebarcima u slatko-kiselom umaku dobro će doći polusuho vino, a nije na odmet da se na nosu osjete i voćni mirisi.
Uz morska jela općenita preporuka su bijela, no odlučite li se za crno, dajte prednost onom vinu koje ima suptilne tanine, osobito ako na jelovniku planirate mesnatu ribu poput tune ili sabljarke. Uz primjerice brancina ili oslića svježa vina s izraženijim kiselinama bit će dobar spoj, dok uz dimljeni losos odaberite suho vino.
Odlučite li se za riblje glavno jelo ili kakav specijalitet s plodovima mora možete potražiti svježe vino s dosta voćnosti i cvjetnim notama, kao što je Krauthakerova Graševina.
To je vino u ustima toplo, fino zaobljeno, skladno i dobra tijela te na nosu upućuje na svježu jabuku i vinogradarsku breskvu. Živi okus s dobrom kiselosti te blagom gorčinom karakterističnom za graševinu neke su od karakteristike ovog vina.
Uz plavu ribu, ali jednako tako uz jela s roštilja, svinjske kotlete, gulaš od divljači te pečenu govedinu kao inspiracija za odabir vina može poslužiti Korlatov Syrah. Živo, toplo, uravnoteženo, trajno i zrelo vino u čaši ima duboku tamno crvenu do ljubičastu nijansu, a na nepcu se osjeti slasna kompleksnost. Korlatov Syrah miriše na zrelo bobičasto voće, ali i usklađene arome kave, crne čokolade te duhana.
Tražite li slasnog suputnika uz mesno pečenje ili jela od divljači, nećete pogriješiti s vinom Merlot Festigia koje u čaši mami rubinsko-crvenom bojom, a na nosu voćnim aromama na tamno voće te crnu čokoladu, vaniliju, kavu i klinčiće koje duguje dozrijevanju u barrique bačvicama. Svilenkast i mekan Merlot Festigia je zrelih srednje izraženih tanina i srednjih kiselina te srednjeg do punog tijela.
Priželjkujete li kompleksniji, sočan i gust merlot koji će dobro pasati uz biftek ili kakav dobar steak, odabrati možete Belje. Merlot Belje je sjajan izbor i uz janjeće kotlete, kao i crveno meso s grilla. To elegantno i skladno vino zagasito crvene boje miriše na višnje i maline, a potom i tople, začinske note.
Iz istog podruma dolazi i Goldberg Graševina. Vina Goldberg najluksuznija beljska vina s posebnih položaja, a njihove kvalitete ih čine prikladnim parom kompleksnim jelima. Gusja ili pačja jetra, kao i mesa u kojima ne nedostaje fine masnoće što ističe okuse odličan su par Goldberg Graševini koja miriše na jesenje dunje, jabuke i kruške, a potom i orahe, med i pečene jabuke.
Odlučite li za svečani stol pripremiti brudet, pašticadu, jela od divljači ili crvenog mesa, potražite etiketu Zlatan Plavac Plenković. Slastan i snažan okus koji dugo traje čini ga sjajnim odabirom za kompleksnija jela s kojima se lijepo nadopunjuje.
Cijenjeno hvarsko vino dolazi iz Svete Nedjelje, preciznije iz jedinstvenih vinograda na strmim južnim padinama otoka, zbog čega i miriše na note dalmatinskog bilja. Hvaljeno je zbog lijepo naglašenih tanina te odlično balansirane svježine i alkohola.
Izražena svježina terana čini ovu sortu idealnom za sljubljivanje s masnijom ribom ili mesom. Šaran na rašljama, jela od svinjetine, kao i mesni umaci s rajčicom te lazanje neki su od prijedloga s kojima će se dobro uskladiti. Autohtona istarska sorta crnog grožđa posljednjih je godina sve popularnija i u vinskom svijetu sjajno predstavlja naš najveći poluotok. Tražite li teran po prijateljskoj cijeni možete potražiti etiketu Terra Vinea.
Prilikom sljubljivanja jela i vina nećete pogriješiti dopustite li znatiželji da vas vodi i pritom se dobro zabavite.