Obljetnice, godišnjice, rođendani i druženja još su ugodnija ako se na stolu nađe kakav slatkiš poput torte ili kolača. No prilikom posluživanja desertnih tanjura i pribora ne morate odnijeti vinske čaše.
Kad je riječ o sljubljivanju vina i deserata, ali i bilo koje druge hrane mudro je razmišljati o vinu kao o sastojku koji oplemenjuje jelo. Uostalom, vino ističe okuse i mijenja okus hrane na bolje, naravno pod uvjetom da je dobro sljubljeno.
Osnovno pravilo je da uvijek odaberete vino koje je slađe od deserta. Odlučite li se za suho vino s primjerice čokoladom ili slatkim desertima od karamele bit će vam gorko zbog tanina koje sadrži pa je bolji izbor slatko, fortificirano vino kao što je primjerice slatki porto ili slatko crno vino koje miriše na voće. Uz prhke kekse i suhe kolače dobar je izbor slatki muškat ili pak prošek.
Mliječne slastice i lagani deserti od vanilije, tiramisu, slastice sa sladoledom, rožata ili cheesecake mogu dobro proći sa slatkim bijelim vinima, uključujući i pjenušce. Svježina pjenušavih vina ponekad je predivna protuteža kremastim, ali laganim mliječnim kremama, kao i laganim slasticama od lisnata tijesta.
Deserti koji obiluju voćem i začinima poput primjerice cimeta generalno se dobro sljubljuju sa slatkim vinima koja imaju dovoljno kiseline. Odlučite li se za desert „na francuski način“, odnosno sirnu platu s nekoliko različitih vrsta sireva možete primjerice odabrati sauvignon blanc ili pinot noir.
Osim na slatkoću vina, dobro je obratiti pozornost na intenzitet vina i deserta – kombinacija raskošne čokoladne torte i polusuhog vina srednjeg tijela nije dobra jer će se vino izgubiti. Također, niti lagana voćna torta nije dobar izbor uz jako sladak prošek.
Tražite li vino s kojim će se lijepo spojiti lagani deserti koji nisu pretjerano slatki, kao inspiracija vam može poslužiti Rumeni muškat (Žuti muškat) iz linije Jeruzalem Ormož. Mirisno poluslatko vino srednjeg tijela ima karakteristične muškatne note koje podsjećaju na limunovu travu, citruse, klinčiće i breskve. Vino koje u isto vrijeme sladi i osvježava te predivno miriše lijepo će pratiti kakve prhke kekse ili kolačiće te medenjake. Ovo je vino omiljeno i zbog sjajnog omjera cijene i kvalitete.
Prošper Palihnić crno je desertno vino s Pelješca koje se rashlađeno pije kao aperitiv, a osim uz čokoladne slastice, odličan je i uz suho voće. Kvalitetno slatko desertno vino proizvodi na tradicionalan način od prosušenih bobica grožđa sorte plavac mali. Ovaj prošek karakteriziraju niske kiseline i alkoholi, skladne arome, puno tijelo i slatki okus u finišu.
Traminac Mirisavi, kvalitetno bijelo vino iz Erduta, vinogorja koje se proteže se duž desne obale Dunava, od Aljmaša preko Erduta do Dalja, specifičan pečat duguje i odležavanju u bačvama od stoljetnog slavonskog hrasta. Raskošni muškatni miris i okus ovog vina čini ga idealnim gostom na stolu uz kakvu sirnu platu na kojoj će se dobro snaći i orašasti plodovi, ali i savijaču od jabuka, prhku pitu koja ne sadrži previše šećera.
Bijelo polusuho vino od sorte muškata temjanika dolazi iz vinske regije Tikveš. Muscat Temjanika privlači mješavinom voćnih mirisa, a dugotrajan okus u ustima izbalansiran je tonovima bazge i jabuke. Najbolje ga je poslužiti jako ohlađenog uz kakav lagani biskvit s kruškama ili jabukama te lagane deserte s karamelom koji nisu pretjerano slatki kako ih ne bi izdominirao.
Prilikom sljubljivanja jela i vina nećete pogriješiti dopustite li znatiželji da vas vodi i pritom se dobro zabavite.