Abeceda francuskog jezika za gurmane

I ove se godine nastavljaju radionice za ljubitelje francuskih vina i francuskoga jezika u mjesecu frankofonije u Zagrebu i Rijeci.

U ponedjeljak, 18.3. 2019., u 19h30 „Francuski i vino“ predstavit će vina doline Rhône u zagrebačkom restoranu Kuhinja.

pisati-se-mora

Radionica je koncipirana kao edukativna večera na kojoj se kreće od snalaženja na vinskoj karti Francuske, točnije – zaustavlja na obalama i obroncima rijeke Rhone – Côtes du Rhône – spominju se važni pojmovi na francuskom, piju francuska vina, kušaju francuski sirevi, neka francuska jela i uče se čitati imena sorti doline Rhône:
crvenih – grenache, syrah, mourvèdre, cinsault, terret noir, carignan, picardan i bijelih – clairette, piquepoul, rousanne, marsanne, bourboulenc, viognier …

Uz kušanje pet vina, Chef de Cuisine DEJAN DAVIDOVIĆ sprema jela s na francuski način i uz francuski začine. Radionica je predviđena za 10 ljudi.

Više na: https://www.facebook.com/events/261570244769908/

U četvrtak, 28.3. 2019. „Francuski i vino“ stiže i u Rijeku i predstavlja francuske sorte u hrvatskom ruhu uz potporu Francuske Alijanse Rijeka, u caffe& wine baru Kod Zajca.

zalogaj-brie

U okviru programa “Dani frankofonije u Rijeci 2019″, Francuska alijansa Rijeka organizira vinsku degustaciju i edukaciju – za sve sadašnje i buduće ljubitelje francuskog jezika i – vina.

Na degustaciji će se kušati nekoliko primorskih i istarskih vina koja se baziraju na francuskim sortama: pjenušac dobrodošlice, viognier, chardonnay, merlot, cabernet sauvignon (+ cuvée iznenađenja).

Edukaciju vodi prof. francuskog jezika i književnosti Marija Vukelić koja se bavi i vinskim prezentacijama, edukacijama i organizacijom vinskih događaja, a pokrenula je radionice Francuski i vino za željom da se francuski jezik ponovno uči u struci koja ga jako treba – ugostiteljstvo i turizam.

Radionica je predviđena za 30 ljudi, prijave „Kod Zajca“ na tel: 091 2851850 ili na mail: robim777@gmail.com.
Više na: https://www.facebook.com/events/2142173876073976/

francuski-i-vino

O FRANCUSKOM JEZIKU U VINSKOM SVIJETU
Važnost francuskog jezika u vinskome svijetu ali i u svakodnevnom životu vinoljubaca, znalaca, novinara koji prate vinske i gastronomske teme – svakim je danom sve veća, a za prave ljubitelje vina te posebice profesionalce nije luksuz nego – potreba.

Lijepo je – i neophodno, kada vinsko znanje prati točan izgovor vinskih pojmova jer znanje je uvijek – dugoročno ulaganje i može nam donijeti samo bolje i više.

Projekt „FRANCUSKI I VINO – „Francuska abeceda za gurmane“ spoj je dviju strasti voditeljice projekta – jezika i gastronomije, a istodobno spoj dvaju postojećih projekata „Malo kazalište, strani jezici kroz glumu“ kojim učenici metodom kazališta (pokretom, igrom, plesom, kušanjem) na iznimno razigran i veseo način uče francuski jezik – te nesvakidašnjih radionica spajanja vina i hrane po slovima abecede – „Abeceda finih zalogaja i gutljaja“. www.facebook.com/abecedafinihzalogaja

kod-zajca

O predavačici i idejnoj začetnici

Marija Vukelić, prof. francuskog i talijanskog jezika i književnosti, polaznica je vinske Akademije WSET, kreativka, jezikoslovka, voditeljica dječjeg kazališta na talijanskom i francuskom – „Malo kazalište“, organizatorica je zanimljivih radionica Art&wine made in Croatia, Abeceda finih zalogaja i gutljaja te suorganizatorica vinskih festivala i događaja, direkorica festivala Salon of Sparkling Wines Zagreb.

U svome metodičkome pristupu, bilo u radu s djecom ili odraslima, koristi sva osjetila, pa se tako francuski počinje učiti okusom i mekoćom kroasana i mirisom nekog francuskog parfema. Odrasli uz osjetilne radionice spajanja hrane i vina po slovima abecede, uvijek dobiju i neku izvornu priču o vinu ili hrani ili detalj koji im ostaje u sjećanju – i tako lakše zapamte – naučeno.

marija-vukelic

Uz vinski certifikat WSET L2 koji joj pomaže u vinskom svijetu, prof. Vukelić odlikovana je Akademskim palmama francuskog ministarstva obrazovanja za zasluge promicanja francuskoga jezika, a za metodu učenja kroz kazalište dobila je Priznanje “Europska oznaka jezika“.

Stalno se usavršava na seminarima za profesore i na vinskim edukacijama, radionicama, prezentacijama, te povremeno radi prezentacije za vinare uz poseban individualan marketinški pristup. Uz devizu „Učenje je strast i radost“ promiče cjeloživotno učenje i potiče okolinu na produbljivanje znanja, ponajprije u područjima kojima se (profesionalno) bave, a onda i – drugdje jer „Znanje je in“.

Kontakt: MARIJA VUKELIĆ, prof. , tel: 098 277 301, marijavukeliczg@gmail.com

Facebook Like Button