Francuski predio Pujo pravo je otkriće za sve putoholičare

Ako razmišljate gdje biste otputovali i što biste željeli vidjeti u Francuskoj, a da bude potpuno iznenađenje za vaše oči, otkrivamo vam predio Pujo, prepunu raskošnih znamenitosti, atrakcija i događanja.

Ova prekrasni predio na jugozapadnom dijelu Francuske obiluje malim utvrđenim gradićima bogate povijesti koja datira još iz srednjeg vijeka

SAMSUNG TECHWIN DIGIMAX-340

Villeneuve (04) 2

Poseban je doživljaj za sve one koji cijene prirodu, estetiku, ljupku arhitekturu i francusku gastronomsku ponudu.
Pujol, jedan od najljepših fracuskih utvrđenih gradića, nastao je oko obrambene tvrđave iz 15. stoljeća koja se smjestila na brdu blizu grada Villeneuve-sur-Lot, a neki ga nazivaju i predgrađem Villeneuve-sur-Lota.

Villeneuveslot

Šarmantno je mjesto, kao stvoreno za opuštene šetnje između uskih uličica prepunih cvijeća, prekrasnih kuća, visokih vratnica, povijesne arhitekture i malih dućančića koji vabe svojim sitnicama..

Saint-Foy crkva

Ovaj gradić s karakterom očuvao je svoju zapanjujuću srednjovjekovnu baštinu i znamenitosti za pamćenje.
Krase ga dvije crkve Sain-Nicolas i Saint-Foy, poznata po zapanjujućim freskama, slatke kućice, antički bedemi, ostaci citadele iz 13. stoljeća i ljupka tržnica sa šetnicom. Do njega vodi strma uzbrdica, ali pogledi koje nudi vrijedni su svakog koraka.

S brda na kojem se smjestio Pujol, pruža se prekrasan pogled na utvrđeni grad Villeneuve-sur-Lot. On se smjestio s obje strane obala rijeke Lot.

pujo pokraina

Poznat je po uzgoju šljiva, koje se uzgajaju i suše na farmama uz rijeku, a kao i ostatak regije, pun je povijesnih ostataka koje svakako valja istražiti.

Jedna od većih atrakcija odnosno znamenitosti je svakako most Pont des Cieutats iz 13. stoljeća, koji spaja grad na obalama. Sam po sebi je vrlo zanimljiv, sada s ogradama i svjetiljkama od lijevanog željeza, prošao je kroz brojne bitke i poplave pa mu se i izgled kroz stoljeća mijenjao.

Pont_des_Cieutat

Grad ima i dva službena ulaza, porte – Porte de Pujols, koja kontrolira južni ulaz u stari grad na lijevoj obali rijeke Lot, te Porte de Paris na sjevernom dijelu.

Porte_pujols

Centar grada krasi tržnica Lafayette s fontanom u sredini. Ovisno o danu, ovdje se moće pronaći mnoštvo domaćeg, svježeg voća i povrća, a za vrijeme ljetnih večeri služi kao okupljalište mladih ljudi na brojnim terasama kafića koji su se smjestili na trgu.

francuska pujo

Kilometar sjeverno nalazi se distrikt Eysses s arheološkim iskopinama koje su se smjestile pored Galsko-rimskog tornja visine deset metara.

Mogu se primijetiti arheološki ostaci od utvrde koja se do 3. stoljeća širila na 50 hekatara te uključivala vojni kamp, hramove i masovno svetište. U crkvi Saint-Sernin koja se nalazi do iskopina izložena je većina predmeta pronađenih u iskopinama, a najveća atrakcija među njima je amfora sa zmijskim motivom.

Village_Monflanquin

Dalje na listi simpatičnih utvrđenih gradića je Monflanquin, samo 15 minuta vožnje udaljen od Villeneuve-sur-Lota.
Arhitektura i povijesna baština u ovom su gradiću posebno očuvane za razliku od ostatka regije, jer je gotovo cijeli satkan od srednjevjekovnih vila i kuća, naslaganih jedna do druge, čineći iskustvo šetnje u ovom gradu nezaboravnim.

Sve ove gradiće možete obići i brodom na organiziranim turama duž rijeke Lot.

Avanturiste će možda zanimati i špilje u regiji Pujo – Grottes de Fontirou i Lastournelle, svaka prepuna prizora koji oduzimaju dah svojom veličinom i posebnošću stalaktita i stalagmita, tzv. „špiljskih dragulja“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

One koji su se došli i malo zabaviti sigurno će zainteresirati glazbeni program tijekom srpnja i kolovoza na Cale de la Marine pored Pont Basterou. Ovdje se skupljaju mnogi glazbeni entuzijasti na potpuno besplatne koncerte koji se odvijaju svake srijede i iznimno su popularni i među domaćim stanovništvom.

Cale de la Marine

Pujo je uistinu savršena destinacija ako uživate u svježem zraku, istraživanju povijesti, šetnjama te slušanju jazza, bluesa ili rocka navečer s domaćim stanovništvom na obalama rijeka.

Facebook Like Button