Prestižne michelinove zvjezdice u izravnoj su vezi s kulinarstvom. Michelinove zvjezdice dobivaju oni restorani koji se ističu svojom vrhunskom kvalitetom, iznimnom originalnošću i savršenim kulinarskim vještinama.
Zanimljivo je da se ponekad za stol u restoranima koji su zaslužili michelinove zvjezdice čeka i više od godine dana, a pravi gurmani prvo rezerviraju stol u prestižnom restoranu, a tek zatim avionsku ili neku drugu kartu kako bi objedovali u njemu.
Povijest Michelinovih zvjezdica
Sve je počelo davne 1899. godine kad su braća Michelin odlučila napraviti listu restorana, hotela, benzinskih postaja i mehaničarskih radnji, kao svojevrstan vodič za vozače, sve s ciljem da poboljšaju prodaju svojih guma.
Prvo se radilo samo o Francuskoj, a kasnije se ideja proširila i na Europu i svijet. I danas se izdaje ta poznata “Crvena knjiga” koja je dobila naziv po svojim koricama. Od 1926. godine restorane posjećuju inspektori koji donose sudove o hrani koja se poslužuje.
Michelinove zvjezdice
Jedan restoran može ukupno imati tri zvjezdice, a o tome odlučuju Michelinovi kušači koji ne najavljuju svoj dolazak, već u tajnosti isprobavaju jela i ocjenjuju sve i do najmanjeg detalja. Restoran se može prijaviti za dolazak inspektora, koji nerijetko dođe i više puta, ali osoblje restorana ne zna o kome se radi jer kušač pritom ništa ne zapisuje i nije očit kao neki kritičari.
Restorani u Europi
Odlučite li posjetiti jedan od restorana, donosimo Vam listu samo nekih od njih koji se nalaze u Europi:
Le Jules Verne
U jednom od najromantičnijih gradova svijeta na jednom od najromantičnijih mjesta na svijetu smjestio se restoran Le Jules Verne koji s ponosom ističe svoju Michelinovu zvjezdicu.
Riječ je o restoranu koji se nalazi u Parizu, ni manje ni više nego na Eiffelovom tornju. Otvoren je 4 sata dnevno, u vrijeme ručka i večere, poznat je po izvrsnoj kuhinji i prekrasnom pogledu, a do njega vozi i poseban lift.
La Pergola
Restoran La Pergola smjestio u Italiji, točnije u Rimu.
Ponosan je vlasnik tri Michelinove zvjezdice, što govori da osim okusa, ambijenta, kvalitete, stručnosti i znanja ima i “ono nešto”. Otvoreni su od utorka do subote u večernjim satima, a osim rezervacije koju morate napraviti, valja se i propisno odjenuti.
The Square
U Londonu se između ostalih smjestio i restoran The Square, vlasnik dvije Michelinove zvjezdice.
Baš kao i većina nagrađenih restorana, otvoren je par sati u vrijeme ručka te za večeru, potrebno je prethodno napraviti rezervaciju, ali i izdvojiti nekoliko funti više.
Fischers Fritz
U glavnom njemačkom gradu, Berlinu smjestio se restoran Fischers Fritz s ukupno dvije Michelinove zvjezdice.
Ovaj pomno uređen restoran osim izvrsne hrane, jela s ribom i ugodnog ambijenta ima i velik izbor kvalitetnih vina.
Rezervaciju stola je potrebno izvršiti unaprijed, a za večeru je ponekad potrebno izdvojiti i nekoliko stotina eura.
Izdvajamo
O popularnosti ovih zvjezdica i njihovoj važnosti govori i činjenica da su neki zbog njih gubili poslove, bilo je i slučajeva da su si kuhari oduzeli život, a brojni vlasnici restorana i danas vrše veliki pritisak ne bi li dobili ovu prestižnu zvjezdicu.Koliko su one popularne pokazuje i film “Indijski začin na francuski način (The Hundred – Foot Journey) iz 2014. godine koji osim o različitim svjetovima između ostalog progovara i o ovim zvjezdicama i koliku važnost one imaju za sam restoran, njegove kuhare i vlasnike.
Autor: Vedrana Duić Loparić
Fotografija: PortoBay Hotels & Resorts