Adapteri: ponekad neophodni na putovanjima

Neophodni dodatak svakog kofera koji vam osigurava bezbrižnost na putovanju.

Pitate se hoćete li moći neometano napuniti svoj mobilni uređaj ili uključiti sušilo za kosu u zemlji koju posjećujete? Zemlje koje imaju isti napon kao i Hrvatska ( 220, 240V) neće biti problem. No, imajte na umu da te zemlje često imaju drugačije utičnice od hrvatskih pa se možete prevariti i trajno oštetiti svoje električne uređaje ako ih pokušate uključiti u struju.

Ako je vaše odredište Sjeverna Amerika, znajte da se na tom području koristi 110-120 voltna struja pa vam je potreban  adapter koji reducira voltažu.  S druge strane, kupite li na svom putovanju neki uređaj i želite ga koristiti kod kuće – odmah nabavite pretvarač napona iz 110 u 220 volti.

Osim Kanade i Sjedinjenih Američkih Država struju od 110 volti imaju i primjerice Kuba, Dominikanska Republika, Indonezija, Jamajka, Maroko, Mexico, Peru, Filipini, Španjolska, Turska i Vijetnam pa će vam i za te destinacije trebati adapteri.

Valja znati da se uz napon mijenjaju i frekvencije u pojedinim zemljama. Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, primjerice, koristi 50 hertza, a SAD 60 hertza. Većina uređaja nije osjetljiva na te razlike u frekvencijama, no katkad njihov rad može biti usporen. Ako ste u stranoj zemlji zbog važnog poslovnog sastanka, pripazite na svoj digitalni sat što se uključili u struju. Zbog neodgovarajuće frekvencije mogao bi pokazivati pogrešno vrijeme!

Gotovo svaka zemlja ima svoj tip utičnice uz koji dolazi i odgovarajući nastavak. Najbolje rješenje je uvijek na svojim putovanjima imati cijeli set kako biste svake minute mogli uživati i ne brinuti se o tome hoćete li  moći koristiti tamošnje utičnice za električne aparate i pomagala. Potrebnu opremu kupite prije odlaska na put. No znajte da se takvo što može kupiti i u zrakoplovnim lukama ili specijaliziranim trgovinama na vašoj destinaciji.

Ne zaboravite, dobra priprema osigurava bezbrižno putovanje! Mi vam želimo SRETAN PUT!

Linda Draškić Perak