Bjelorusija

Skromna država istočne Europe privlači sve veći broj turista iz cijeloga svijeta.

Republika Bjelorusija, ili službeno Republika Belarus prostire se na oko 207 tisuća četvornih kilometara u istočnoj Europi. Graniči s Poljskom na zapadu, s Ukrajinom na jugu, s Latvijom i Litvom na sjeverozapadu te s Rusijom na sjeveru i istoku. Na teritoriju ove kontinentalne države prostiru se uglavnom nizinska područja povoljna za razvoj ratarstva i stočarstva.

U Bjelorusiji živi oko 9,5 milijuna stanovnika, od čega su najzastupljeniji Bjelorusi (81 posto) i Rusi (11 posto). Zemlja je to bogate povijesti i kulture koja datira iz 6. stoljeća, ali koja je svoju nezavisnost dobila tek raspadom SSSR-a. Glavni i najveći grad – Minsk – leži na rijekama Svisloč i Njamiga u središnjem dijelu države. Predstavlja važno administrativno, gospodarsko i kulturno središte zemlje.

Bjeloruska kuhinja nalikuje državama u okruženju. Glavna namirnica i protein je svinjetina, osobito svinjski kotleti, koji se kombiniraju uz kruh, gljive, krumpir i drugo povrće. Riba se također može naći na jelovniku, ali uglavnom u restoranima. Rado se piju voćni sokovi, pivo, votka i druga alkoholna pića.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Bjelorusiji:
  1. Glavni grad

Opustite se Minsku, kojeg mnogi nazivaju i gradom parkova i fontana, ali i jednim od najčišćih mjesta u Europi. Obiđite Crkvu sv. Simone i Helene, popularniju i kao Crvenu crkvu, Gradsku Vijećnicu i cijeli niz muzeja. Osvježite se na umjetnom jezeru – Minskoe More u blizini grada, a svakako istražite i noćni život ovog bjeloruskog grada.

  1. Bjeloruski dvorci

Otkrijte srednjevjekovne bjeloruske dvorce pod zaštitom UNESCO-a. Obavezno razgledajte dvorac Mir u istoimenom gradu na zapadu države, koji je izgrađen u kombinaciji više stilova – gotike, renesanse i baroka. Važna turistička odrednica jest i Nesviški dvorac plemićke obitelji Radziwill u središtu zemlje.

  1. Bjeloruska divljina

Istražite zapanjujuće prirodne krajolike bjeloruske divljine u Nacionalnom parku Bialowieža Pushcha, koji se smjestio na granici s Poljskom. Bjeloruska strana parka proteže se na oko 1770 četvornih kilometara, a njome dominiraju šume. Osobito su zanimljiva hrastova stabla stara i do 450 godina. Ovdje možete vidjeti bizone, jelene, divlje konje i brojne druge životinje.

  1. Vojna utvrda

Turisti rado posjećuju i drugi najveći grad Bjelorusije – Brest, koji se smjestio na jugozapadu zemlje. Glavna znamenitost ovoga grada Brestovska je tvrđava, koja datira iz 19. stoljeća, a koja je preživjela Operaciju Barbarosa. U sklopu tvrđave možete posjetiti i muzej posvećen Drugom svjetskom ratu.

  1. Najviši vrh Bjelorusije

Osvojite Dzarzhynskaya Hara! Riječ je o najvišem vrhu Bjelorusije, koji se izdiže na tek 345 metara nadmorske visine u središnjem dijelu zemlje, nedaleko Minska. Riječ o brežuljku koji je ime dobio po boljševičkom revolucionaru Felixu Dzerzhinskyju.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: bjeloruski i ruski
Religija: kršćanstvo (97 posto stanovništva), druge vjere i neizjašnjeni (ostatak)
Valuta: bjeloruska rublja (BYR)
Viza: potrebna – pribaviti je možete preko Veleposlanstva Republike Belarusa u Beču (Tel. 0043 1 419 96 30 21; e-mail: austria@belembassy.org)
Kako putovati: zrakoplovom – glavna zračna luka Bjelorusije jest Minsk International Airport nedalekog glavnoga grada.
Bolesti i prevencija: posebno cijepljenje za ulazak u zemlju nije potrebno.
Kada putovati: Proljeće-ljeto
Smještaj: Hotel Europe i hotel Crown Plaza u glavnom gradu odličan su odabir.
Restorani: Pechki-Lavochki  i restoran Lido u glavnom gradu.

Oprez!

Pripazite na svoje dokumente i imovinu oko turističkih središta. Izbjegavajte veće skupove i prosvjede izazvane političkim i gospodarskim razlozima.

Pripremila: Snježana Levar; Faraways / Shutterstock.com (djeca)

Facebook Like Button