Božić u Krakowu

Najljepša Božićna čarolija u prekrasnom srednjovjekovnom gradu Krakowu.

Prosinac je tu. Polako se pripremamo za Božićne blagdane i sve čari koje nam donosi. No, pitanje je hoćete li ostati kod kuće za Božić ili ćete putovati? Ako da, zašto ne biste izabrali Poljsku i prekrasan grad Krakow?

Osim što je jedan od starijih gradova u državi Poljskoj također je jedan i od najljepših gradova u Europi. Vjerujte nam, bez daha ćete ostati ako ćete svjedočiti arhitekturi starog dijela grada, a njegovi trgovi, palače i crkve, biti će vam melem za oči. Sada se zamislite tamo u vrijeme Božića. Tradicionalne dekoracije i rasvjete diljem cijelog grada stvorit će čarobni Božićni svijet prepun ljubavi i topline. To je sve što nam i treba u to vrijeme, zar ne?!

I ove će godine jedno od najposjećenijih mjesta u gradu biti naravno Božićni sajam, koji se smjestio u središtu grada na najvećem srednjovjekovnom trgu Rynek Glowny. Trg će se pretvoriti u more Božićnih štandova, među kojima možete pronaći tradicionalne Poljske ukrase s kojima možete ukrasiti i svoje domove. Ako ste čak i u potrazi za darom, klasičnim češkim staklom ili možda nakitom koji je izgrađen od baltičkog ambera, vjerujte nam, sve ćete to pronaći na trgu. Toplo vam preporučujemo da svoj želudac ispunite toplim i najboljim kobasicama u gradu te se zagrijte s lijepom čašom ukusnog kuhanog vina. Vjerojatnost da će u gradu biti snijeg je velika, stoga će također vaš doživljaj biti još veći.

Također u gradu možete pronaći ručno rađene predmete te umjetničke radove napravljene od papira. To su samo neki od vrijednih i pravih dragulja koje vam grad može ponuditi.

Nemojte se iznenaditi ako između glavnih trgova, među mali uličicama u gradu pronađete skupinu poljskih koledara, koji zabavljaju prolaznike. Osim što uveseljavaju prolaznike također idu od kuće do kuće te pjevaju stanovnicima grada najljepše Božićne pjesme. Čak i Djed Mraz dolazi posjetiti grad i daje djeci darove na Badnjak, tako da gradom vlada samo veselje, sreća i toplina.

Krakow_Bozic_4
 

Za Božić u gradu možete pronaći prekrasna i veličanstvena Božićna drvca te ukrase diljem grada. Njihove uređene kristalne kugle i različiti tradicionalni ukrasi stvaraju posebnu bajku u gradu.

Još jedna od tradicija u gradu je ponuditi voljenim osobama oplatek. To su napolitanke kruha koje se daruju bližnjoj, voljenoj osobi kako bi se zapečatilo prijateljstvo i zadržali odlični odnosi. To je jedan od vrlo osebujnih načina kako zaželjeti nekome najbolje želje za Božić.

Ujedno u gradu možete pronaći i bezbroj kazališnih predstava koje iznova stvaraju Božićne scene. U tim predstavama najviše uživaju djeca, jer su najpoznatije tradicionalne lutkarske predstave koje osvajaju nevina dječja srdašca.

Da li ste spremni na ovaj prekrasan srednjovjekovni grad? Nemojte propustiti priliku i dopustite gradu da vam na svoj tradicionalni način ispriča najljepšu Božićnu priču.

Autorica: Azra Terzić
Fotografije: Foter

Facebook Like Button