Burundi dragulj Afrike

Savršena destinacija za (oprezne) zaljubljenike u netaknutu prirodu.

Burundi se prostire na oko 27 tisuća četvornih metara u istočnoj Africi. Graniči s Ruandom na sjeveru, s Tanzanijom na istoku i DR Kongom na zapadu. U njoj živi oko 8 milijuna stanovnika koji pripadaju raznim etničkim grupama, od koje su najzastupljeniji Huti i Tutsiji. Zemlja je to i na samom vrhu ljestvice najsiromašnijih na svijetu, u kojoj se većina populacije bavi poljoprivredom.

U geografskom smislu, pak, bogata je prirodnim ljepotama. Kroz Burundi protječe rijeka Nil, proteže se gorje Heha (najviši vrh 2760 m), a ima izlaz i na jezero Tanganjika – drugo najdublje jezero na svijetu. Glavni i najveći grad zemlje – Bujumbura – leži na sjeveroistočnoj obali tog jezera, a predstavlja kulturno i povijesno središte Burundija.

Bujumbura

Burundijska kuhinja spoj je europskih, afričkih i azijskih okusa. Uz nezaobilaznu rižu, služi se svježa riba iz jezera Tanganjika i razno povrće koje raste na plodnom vulkanskom tlu Burundija. Nacionalna jela su goveđi kebabi i kuhane banane – te ih svakako valja isprobati. U zemlji se pije kava, čaj i voćni sokovi, kao i pivo koje je dostupno gotovo u cijeloj zemlji.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Burundiju
Netaknuta priroda

Nacionalni park Kibira najveće je zaštićeno područje burundijske flore i faune, koji se prostire na 400 četvornih kilometara na sjeverozapadu zemlje. Ljubiteljima prirode na raspolaganju je i istraživanje Nacionalnog parka Ruvubu i Rusizi, kao i rezervati prirode Bururi te Vyanda.

Burundi

Plaža i istraživači

Istražite Bujumburu! Otkrite povijest ovoga kraja u muzeju Vivant ili dan provedite na plaži Karera uz obalu Tanganjike. U blizini grada nalazi se spomenik posvećen povijesnom susretu i razgovoru (Dr. Livingstone, I presume) između dr. Livingstona i novinara Mortona Stanleya.

Spomenik na susret Livingstona i Stanleya

Slapovi Kagera

Jedna od glavnih turističkih atrakcija veličanstveni su slapovi Kagera, koji se nalaze na jugoistoku zemlje, u blizini grada Rutane. Obuhvaćaju više od sto hektara površine, a dijele se na šest dijelova i dvije razine. UNESCO ih je 2009. stavio na privremenu listu kulturne baštine (miješana kategorija: priroda i kultura).

Aktivni odmor

Uspnite se na najvišu točku Burundije – vrh Heha (2760 m) koji se smjestio na istoimenoj planini na sjeveru zemlje. Unatoč imenu, uspon je daleko od smijurije.

Bubnjevi i plesači

Glavna turistička atrakcija drugog najvećeg grada Burundija – Gitega – plesači su i bubnjari na ulicama grada. Poslušajte tradicionalne ritmove ove zemlje i zaplešite. Na raspolaganju vam je i etnografski muzej u kojem možete razgledati tradicionalne zanate i običaje ovoga prostora.

KORISNE INFORMACIJE

SLUŽBENI JEZIK: francuski i kirundi
RELIGIJA: kršćanstvo (75 posto); lokalne vjere (20 posto); islam (5 posto)
VALUTA: burundijski franak (BIF)
VIZA: potrebna – pribaviti je možete preko Veleposlanstva Republike Burundi u Rimu (Telefon: 0039 – 06 36381786; e-mail: giocate@tin.it)
KAKO PUTOVATI: zrakoplovom – glavna zračna luka Burundija jest Bujumbura International Airport nedaleko glavnoga grada.
BOLESTI I PREVENCIJA: potrebno je cijepljenje protiv žute groznice. Cijepiti se možete u Zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar u Zagrebu. Velika je opasnost i od zaraze malarijom pa je potrebno poduzeti preventivne korake.
KADA PUTOVATI: Od svibnja do listopada.
SMJEŠTAJ: Hotel Botanika i hotel Safari Gate dobar su odabir.
RESTORANI: Le Kasuku služi bogat izbor europske kuhinje, a dobro ćete jesti i u restoranu Tanganyika u glavnome gradu.

Oprez!

Ministarstvo vanjskih poslova RH savjetuje izniman oprez prilikom odlaska u Burundi. To se prvenstveno odnosi na pokrajine Bujumbura Rural, Bubanza, Cibitoke i Ruyigi, te granična područja s DR Kongom. U zemlji je zabilježena visoka stopa kriminala, koja se manifestira kroz zasjede i napade na prometnicama. Između 17 i 09 sati po lokalnom vremenu valja izbjegavati kretanje izvan naseljenih područja. Određeni postotak populacije zaražen je HIV-om, pa valja izbjegavati i rizična ponašanja. Pijte isključivo flaširanu vodu. Izbjegavajte i led u piću, jer se radi od lokalne vode iz slavina. Jedite u hotelskim i inim provjerenim restoranima

Fotografije: Dave Proffer, Christine Vaufrey, Stefan Krasowski

Facebook Like Button