Čokoladni muzej

Čokoladni muzej u Barceloni za sve ljubitelje čokolade.

Da li ste ljubitelj čokolade? Ako je odgovor da, onda ćemo Vam otkriti grad koji skriva prekrasan muzej, koji čeka na svakog posjetitelja kako bi mu otkrio sve tajne i svu povijest čokolade.

Za početak, dati ćemo Vam kratki uvod o ovoj hrani, koju podjednako vole djeca i odrasli.

Kako se čokolada dobiva?
Od mješavine kakao tijesta i kakao maslaca te dva derivata iz kakao sjemena, plus šećer.

Podrijetlo?
Iako se još uvijek ne može točno odrediti od kuda dolazi, najpopularnija teza locira nalazište u Amazoni, točnije u području Orinoco. Orinoco je prije 3000 godina svjedočio rođenju biljke u tvornici, koja je danas poznata kao Theobroma (kakao drvo ili kakao stablo), što na grčkom znači “Hrana bogova”.

Kada je stigla u Španjolsku?
Njezini prvi koraci vežu se uz Kristofora Kolumba, koji je na povratku u Španjolsku donio sa sobom kakao uzorke za Katoličke kraljeve. No, španjolski konkvistador Hernán Cortés, je bio taj koji je u 16. stoljeću upoznao ljude s čokoladom koji su drevni Asteci pili na španjolskom sudu.

Barcelona je u to vrijeme postala trgovinsko središte za trgovanje i razmjenu čokolade. Sama ideja o stvaranju muzeja u Barceloni nije bila slučajna jer je upravo smještena u povijesnom samostanu Sant Augustina (u četvrti Born), koja ima odličan odnos s čokoladom. Zašto?
Budući da je 1714. godine Habsburška dinastija izgubila rat o nasljedstvu, Borbón dinastije, naređeno je da se izgradi vojna utvrda koja je danas u Parc de la Ciutadella. Borborn vojska je postala veliki potrošač čokolade, jer je čokolada bila prisutna u svim jelovnicima vojnih akademija tijekom 18. stoljeća.

Čokoladni muzej je sagrađen na inicijativu konditorskog Ceha Barcelone, koji je također bio u samostanu, a s ciljem da se predstavi čokolada iz kulturnog gledišta.

Danas, ovaj ukusni muzej je neizostavna destinacija svakog turista. Nemojte se iznenaditi kada na ulazu dobijete kartu u ruke, jer je upravo i ona napravljena od čokolade. Unutar muzeja možete prisustvovati različitim čokoladnim radionicama, i za djecu i za odrasle, te možete okusiti najbolju vruću čokoladu koju možete pronaći u gradu.

Također, unutar muzeja možete naći različite poznate kulturne ikone poput Minnie Mouse i Louisa Armstronga. Međutim, najbolje skulpture se ipak odnose na španjolsku arhitekturu među kojom možete pronaći Sagradu Familia, djelo arhitekta Antonija Gaudija.

Da li ste spremni na čokoladnu avanturu u gradu? To je iskušenje koje ipak ne smijete propustiti!

Čokoladni muzej
Radno vrijeme: Ponedjeljak- Subota: 10:00 – 19:00, Nedjelja: 10:00 – 15:00
Adresa: Comerç, 36 , Barcelona, 08003, Španjolska
Cijena ulaznice: 4.30 €

Autorica: Azra Terzić
Fotografije: Foter

Facebook Like Button