Crna Gora kao stvorena za sve čari dobrog ljetovanja

Crna Gora sve je popularnija ljetna destinacija na jugoistoku Europe…

crna-gora-23Republika Crna Gora prostire se na oko 13 tisuća četvornih kilometara na jugoistoku Europe. Graniči sa Srbijom na sjeveru, s Kosovom na istoku, s Albanijom na jugoistoku, s Bosnom i Hercegovinom na zapadu i s Hrvatskom na jugozapadu, a ima izlaz i na Jadransko more.

Njen je reljef raznolik, pa se planinski vrhovi izdižu na sjevernim, južnim i jugoistočnim područjima, središnjim dijelom prostire se ravnica, koja se pak naglo spušta u Bokokotorski zaljev.

U zemlji živi oko preko 600.000 stanovnika, od čega najviše ima Crnogoraca, dok se najznačajniji broj hrvatske manjine smjestio u gore spomenutom zaljevu.

Glavni i najveći grad – Podgorica – smjestio se u središnjoj dolini rijeke Morače na jugoistoku zemlje. Predstavlja i najvažnije gospodarsko središte zemlje.

gastronomija

Crnogorska kuhinja je izuzetno zasitna, a temelji se na kombinaciji mesa, ribe, povrća i mliječnih proizvoda. Ovdje se rado jede janjetina ispod peke, ali i janjetina u svim mogućim oblicima.

Uz obalu je popularna mediteranska kuhinja u kojoj su glavne zvijezde ribe i morski plodovi, dok se u unutrašnjim  ruralnim dijelovima i dalje jedu stare tradicijske poslastice poput popare i cicvare – jela od sira ili drugih mliječnih proizvoda s dodatkom brašna i vode.
Lokalno stanovništvo uživa u ispijanju crne kave, kao i u lokalno proizvedenim vinima.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Crnoj Gori
Glavni grad

Istražite Podgoricu i njene kulturno-povijesne spomenike. Obavezno razgledajte Sahat-kulu iz 18. stoljeća, gradsku džamiju i Dvorac kralja Nikole I. Petrovića u parku Kruševac.
Posjetite i noviji simbol grada most Milenijum koji proteže Moračom, a čiji se monumentalni potporanj izdiže nad panoramom Podgorice.

crna gora montenegro

Skadarsko jezero

skadarsko-jezero
Posjetite i najveće slatkovodno jezero balkanskog poluotoka, koje se smjestilo na jugoistoku države, a djelomično prelazi i na albanski teritorij.
Skadarsko jezero prostire se na području od 370 do 540 četvornih kilometara (ovisno o vodostaju), na njemu se nalazi pedesetak otočića sa starim manastirima i utvrdama, a dom je i za brojne vrste riba i ptica.

crnagora

Planinska avantura

Turisti rado posjećuju i Nacionalni park Durmitor koji se prostire sjeverozapadom zemlje na 39 tisuća hektara. Riječ je o zaštićenom području istoimenog planinskog masiva, na kojem se nalazi i najviši vrh zemlje – Bobotov kuk (2522 m). Park obuhvaća i kanjone rijeke Sušice, Drage i Tare – savršene za rafting – koje se nalaze i pod zaštitom UNESCO-a.

Bokokotorski zaljev

Kotor je biser Bokokotorskog zaljeva, te rado viđena destinacija Crne Gore. Smjestio se na krajnjem sjeveroistočnom dijelu zaljeva, a nudi mnoštvo kulturno-povijesnih spomenika pod zaštitom UNESCO-a.
Grad je opasan zidinama koji se protežu na 4 kilometra, a kriju Pomorski muzej i fakultet, Institut za biologiju mora, Povijesni arhiv i brojne druge znamenitosti.

crna-gora-21

Crnogorska rivijera

Duge pješčane plaže, plavo i čisto Jadransko more, te velik broj sunčanih sati pretvorili su crnogorsku rivijeru među posjećenije turističke destinacije tijekom ljetnih mjeseci.

crnogorska-rivijera

Grad Budva zauzima središnju poziciju crnogorske obale, i predstavlja najposjećeniju destinaciju. Najpoznatiji je pak, po noćnom životu, u kojem je odličan provod zajamčen.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: crnogorski
Religija: kršćanstvo (74 posto stanovništva), islam (17 posto)
Valuta: euro (EUR)
Viza: nije potrebna
Kako putovati:
ZRAKOPLOVOM: redovne i direktne linije zrakoplovom iz Zagreba za Podgoricu
VLAKOM: ne postoji direktna međunarodna željeznička linija između Zagreba i Podgorice; ipak – moguće je kupiti kartu s presjedanjem u Beogradu
BRODOM: iz dubrovačke luke svakodnevno kreću brodovi za crnogorsku obalu
AUTOBUSOM: redovit i organiziran međunarodni autobusni prijevoz do Podgorice iz Pule, Splita ili Dubrovnika
OSOBNIM AUTOMOBILOM: Relacija Zagreb-Podgorica (710 km); put se ne preporučuje zbog nepostojećih autocesta i velike udaljenosti
Bolesti i prevencija: posebno cijepljenje za ulazak u zemlju nije potrebno.
Kada putovati: Proljeće-ljeto
Smještaj: Hotel Podgorica i hotel Philia u glavnom gradu dobar su izbor. U Budvi odsjednite u hotelu Astoria.
Restorani: Lupo di Mare i restoran Stara kuća u Podgorici dobar su izbor. U Budvi su vam na raspolaganju brojni restorani internacionalne kuhinje – od talijanske do azijske.

Oprez!

Pripazite na dokumente i imovinu oko većih turističkih središta.

Facebook Like Button