Albanija neistražena mediteranska zemlja za opuštajući odmor

Neistražena mediteranska zemlja za opuštajući odmor.

Republika Albanija proteže se na oko 28 tisuća četvornih kilometara na jugu Europe. Graniči s Crnom Gorom na sjeveru, s Kosovom na sjeveroistoku, s Makedonijom na istoku i Grčkom na jugu. Na jugozapadu i zapadu ima izlaz na Jonsko, odnosno Jadransko more.

albanija  morska obala

U reljefnom smislu možemo je nazvati brdovitom i planinskom zemljom, a najviši vrh izdiže se na 2694 metara na sjeveru zemlje, točnije na Jezerskom vrhu, koji je sastavni dio Prokletije – takozvanih albanskih Alpa.

U zemlji živi oko 3,5 milijuna stanovnika, od čega Albanci čini 95 posto populacije, a najveća manjina – Grci – oko 3 posto. Ovo je jedna od najsiromašnijih zemalja Europe, s nerazvijenom industrijom, visokom stopom nezaposlenosti i korupcijom pa ne čudi što su mnogi stanovnici otišli iz države trbuhom za kruhom.

albanija 4

Statistike pokazuju da gotovo milijun Albanaca živi izvan domovine – najviše u Grčkoj, ali i okolnim zemljama poput Kosova i Metohije, Crne Gore i Makedonije.

Glavni grad – Tirana – smjestio se na krajnjem jugu doline Ishm, tridesetak kilometara od Jadranskog mora, a predstavlja kulturno i industrijsko središte zemlje.

albanija 1

Albanska kuhinja uvelike nalikuje gastronomijama u okruženju, dok se najviše primjećuje turski i grčki utjecaj. Ovdje se jedu velike količine mesa i raznovrsnog povrća i voća.

Učestali su bureci, pite od špinata i sira, kao i baklava. U dijelovima zemlje u kojem se pije alkohol popularne su rakije – osobito dudovača, a kroz cijelu zemlju konzumiraju se kava, čajevi i voćni sokovi.

albanija 5

Znamenitosti i turističke atrakcije u Albaniji:
1. Glavni grad

Istražite Tiranu i njene kulturno-povijesne spomenike. Obiđite Skenderbergov trg s Ethemovom džamijom – najstarijom u gradu, te mauzolej Envera Hoxe koji se smjestio u zanimljivoj građevini piramidalnog oblika. Na raspolaganju vam je niz muzeja i galerija, kao i gradski botanički i zoo vrt. Otkrijte i uzbudljiv noćni život glavnog grada Albanije.

tirana

2. Morske aktivnosti

Albanska rivijera pravo je odredište za ljubitelje kupanja i sunčanja, a grad Drač jedna od najposjećenijih destinacija. Smatra se i jednim od najstarijih albanskih gradova i luka na Jadranskom moru, a ponosi se i velikom rimskom arenom iz 2. st.
Opuštajući ljetni odmor očekuje vas i na pješčanim plažama pitoresknih gradova Dhermi i Vlore.

albanija 3

3. Muzejski grad

Turisti posjećuju i grad Gjirokastra na jugu zemlje, čija je povijesna jezgra upisana na UNESCO-vu listu Svjetske baštine kao rijedak primjer otomanskog grada kojeg su izgradili veleposjednici.

Tu dominira stara tvrđava sa sat-kulom, kuće s kamenim krovovima, te brojni muzeji. Obavezno posjetite i stari bazar koji datira iz 17. st, a na kojem se smjestila i glavna gradska džamija.

4. Albanska divljina

Albansku zadivljujuću prirodu istražite u Nacionalnom parku Lura, koji se proteže na 1280 hektara na istoku istoimene planine. Park je dom za brojne životinje – poput balkanskog risa, vukova i smeđih medvjeda, a ovdje ćete pronaći i zanimljivu floru.
Glavna atrakcija, pak, glacijalna su jezera, koja se prostiru na visini iznad 1000 m, a koja su tijekom zime u potpunosti zaleđena.

butrint albanija

5. Arheološke zanimljivosti

Omiljena turistička odrednica Albanije jest i njen grad Butrint – koji je naseljen od pretpovijesti, a koji se smjestio na jugozapadu zemlje.

Na ovome arheološkom lokalitetu pod zaštitom UNESCO-a možete svjedočiti osvajanja brojnih civilizacije. Na raspolaganju su vam ostaci nekadašnje grčke kolonije, rimskog i bizantinskog grada, kao i građevina s jasnim mletačkim utjecajem.

KORISNE INFORMACIJE

Službeni jezik: albanski
Religija: islam (70 posto); kršćanstvo (30 posto)
Valuta: albanski lek (ALL)
Viza: nije potrebna
Kako putovati:
ZRAKOPLOVOM: ne postoji direktan let do Tirane, međutim na raspolaganju su vam jeftini letovi s presjedanjem; glavna zračna luka Albanije jest Tirana International Airport
VLAK: ne postoji direktna željeznička linija – organizirajte put s presjedanjem u Srbiji, Crnoj Gori ili Makedoniji
AUTOBUSOM: organizirani direktni autobusi iz Dubrovnika za Tiranu; na raspolaganju su vam i autobusne linije iz Zagreba, ali s presjedanjem u gore spomenutim zemljama.
BRODOM: organizirane brodske linije iz Dubrovnika za albanski Drač
Bolesti i prevencija: posebno cijepljenje za ulazak u zemlju nije potrebno.
Kada putovati: Proljeće-ljeto
Smještaj: Hotel Theranda i hotel Sheraton u Tirani odličan su odabir.
Restorani: Riblji restoran Peshku i restoran Sofra e Ariut u glavnom gradu služe autohtone poslastice ovoga prostora.

Oprez!

Ministarstvo vanjskih poslova RH savjetuje oprez prilikom putovanja u Albaniju. To se prvenstveno odnosi na granična područja s Kosovom gdje još uvijek postoji opasnost od zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava. Hrvatski državljani bi trebali pratiti vijesti, poštivati upute lokalnih vlasti, te izbjegavati mjesta većih okupljanja i prosvjeda.
Pripazite i na svoje dokumente i imovinu oko turističkih središta.

Stanislaw Tokarski / Shutterstock.com (fotografija plesa)

Facebook Like Button