Makedonija

“Dok Vardar grli polja zrelog žita, ponosna i gorda kao gorska ptica, pjesmom je svojom zemlja ta očarala srca sva i vino sa izvora njenih sad pijem  ja…”

Makedonija se prostire na oko 25 tisuća četvornih kilometara na jugoistoku Starog kontinenta. Graniči s Bugarskom na istoku, s Grčkom na jugu, s Albanijom na zapadu, s Kosovom na sjeverozapadu i sa Srbijom na sjeveru. Reljefno gledajući ovu državu dijelimo na zapadnu Makedoniju kojom se prostire Šarsko-Pindsko gorje, središnji dio zemlje ili Povardarje koje obiluje jezerima i kotlinama te Istočnu Makedoniju koja zauzima kotline okružene visokoplaninskim pojasom.

U zemlji živi oko 2 milijuna stanovnika od čega ima najviše Makedonaca (64 posto) i Albanaca (25 posto), dok hrvatska manjina okuplja nešto više od 0,1 posto populacije. Glavni i najveći grad – Skopje – smjestio se u dolini rijeke Vardar na sjeverozapadu zemlje, te u središtu Balkanskog poluotoka. Nekoć je predstavljalo važno industrijsko i tekstilno središte zemlje, dok se u novom mileniju orijentira više na uslužni sektor.

Makedonska kuhinja spoj je turskih, bliskoistočnih i grčkih utjecaja. Zbog tople klime na ovom prostoru uspijeva najrazličitije povrće i voće, pa su jela raznolika, ali i pikantna. Jedan od najpoznatijih gastronomskih predstavnika jest zapečeni grah ili gravče na tavče, kao i mnogobrojna jela s dodatkom nezaobilazne paprike i patlidžana. U Makedoniji se rado piju lokalno proizvedena vina – osobito Tikveš i T’ga za jug, kao i rakije.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Makedoniji:
  1. Povijest i arhitektura

Istražite Skopje i njegove kulturno-povijesne znamenitosti. Obavezo razgledajte stari dio grada Bit Pazar i tvrđavu Kale, bizantsku crkvu sv. Pantelejmona, katedralu sv. Klimenta Ohridskog, kao i milenijski križ na planini Vodno, koji se izdiže na 67 metara nadmorske visine. U blizini grada nalazi se i arheološki lokalitet skopski akvadukt kao i ostaci rimskog naselja Scupi. 

  1. Kultura i kupanje

Omiljena turistička destinacija jest grad Ohrid i istoimeno jezero pod zaštitom UNESCO-a. Grad se smjestio na sjeveroistočnoj obali Ohridskog jezera – koji je pak smješten na jugozapadu zemlje, na granici s Albanijom. Ovdje možete razgledati mnoge crkve, tvrđave i druge kulturne spomenike,uživati u prekrasnom krajoliku, ali i vrijeme iskoristiti za kupanje i sunčanje.

  1. Makedonska divljina

Ljubitelji prirode posjećuju najveći nacionalni park u Makedoniji -  Mavrovo, koje se prostire na oko 73 hektara na sjeverozapadu zemlje. Ovo je dom za brojne vrste ptica i sisavaca, koji obitavaju u bukovim šumama. Makedonsku floru i faunu možete istražiti i u Nacionalnom parku Galičica na istoimenoj planini te u NP Pelister na jugozapadu zemlje.

  1. Planinska pustolovina

Makedonija je savršena destinacija i za kampiranje, planinarenje i brdski biciklizam. Turisti rado posjećuju Šar-planinu koja se proteže sjeverozapadom ove države (ali i jugom Kosova), kao i njen prirodni nastavak – planinu Korab – koja predstavlja najviši dio obje države, a izdiže se na oko 2764 metra.

  1. Kruševo

Ljubitelji povijesti upućuju se u gradić Kruševo na jugozapadu zemlje, koji je poznat po Ilindenskom ustanku. Cijeli grad pravi je muzej posvećen tom najvažnijem događaju u makedonskoj povijesti. Posljednjih godina, brojni posjetitelji dolaze u grad kako bi posjetili posljednje počivalište prerano preminulog makedonskog pjevača Toše Proeskog.

KORISNE INFORMACIJE

Službeni jezik: makedonski
Religija: kršćanstvo (65 posto stanovništva), islam (33 posto)
Valuta: makedonski denar (MKD)
Viza: nije potrebna
Kako putovati:
ZRAKOPLOVOM: direktna linija zrakoplovom iz Zagreba za Skopje
VLAKOM: direktne željezničke linije povezuju Zagreb i Skopje
AUTOBUSOM: redovit i organiziran autobusni prijevoz do Skopja
OSOBNIM AUTOMOBILOM: Relacija Zagreb-Skopje (610 km); autocesta ok, vinjeta nije potrebna
Bolesti i prevencija: posebno cijepljenje za ulazak u zemlju nije potrebno.
Kada putovati: Proljeće-ljeto
Smještaj: Vila Vodno i hotel Rose Diplomatique u glavnom gradu dobar su izbor. U Ohridu odsjednite u hotelu Vila sv. Sofija.
Restorani: Hotelski restorani uvijek su mudar izbor. Posjetite i restoran Vodenica Mulino u glavnome gradu ili tavernu Momir u Ohridu.

Oprez!

Ministarstvo vanjskih poslova RH savjetuje oprez prilikom putovanja u ovu zemlju – na granici s Kosovom. Također, uvijek je mudro pripaziti na svoju imovinu i dokumente oko većih turističkih središta.

Facebook Like Button