Kosovo

Idealna destinacija za ljubitelje neponovljivih prirodnih krajolika.

Republika Kosovo prostire se na oko 10 tisuća četvornih kilometara u jugoistočnoj Europi. Graniči s Makedonijom na jugoistoku, sa Srbijom na istoku i sjeveru, s Albanijom na jugozapadu i s Crnom Gorom na sjeverozapadu. Riječ je o mladoj državi, koja je svoju nezavisnost proglasila početkom 2008. godine, a koju je dosad priznalo osamdesetak zemalja, uključujući i Hrvatsku. Srbija ju, pak, i dalje smatra dijelom svoga teritorija, odnosno gleda kao Autonomno područje Kosova i Metohije.

U reljefnom smislu, možemo je nazvati planinskom zemljom, koja zauzima središnji dio Balkanskog poluotoka. Pretpostavlja se da tu živi oko 2,2 milijuna stanovnika, od čega ima najviše Albanaca (90 posto) i Srba (5 posto). Hrvatska manjina je također prisutna – osobito u Janjevu i okolnim naseljima. Glavni grad – Priština – smjestio se na sjeveroistoku zemlje, u blizini planine Goljak, a predstavlja kulturno, gospodarsko i obrazovno središte zemlje.

Kosovska kuhinja je rasla i razvijala se pod raznim utjecajima – od albanskih do talijanskih. Ovdje se rado jede kalorična pečena i pržena hrana sastavljena od mesa, mahunarki, krumpira i mliječnih proizvoda. Na jelovniku ćete neizbježno naći slatka i slana jela od različitog tijesta poput bureka, mantija, pita od sira i povrća te baklava i tulumba. Hrana se poslužuje uz ruski čaj, fermentirano piće od kukuruznog brašna – bozo, limunade i voćne sokove, a u manjoj mjeri i uz kosovsku lozu i lokalno proizvedena vina.

Znamenitosti i turističke atrakcije na Kosovu:
  1. Glavni grad

Istražite Prištinu i njene kulturno-povijesne atrakcije. Obavezno razgledajte Čaršijsku i Carsku džamiju, te sahat-kulu koja datira s početka 20. stoljeća. Ovdje možete posjetiti i 25 metara visok spomenik postavljen u spomen na Kosovsku bitku, kao i Muratov i Gazimestanski mauzolej. Nadomak grada razgledajte i ostatke rimskog naselja Ulpiana.

  1. Najvažniji manastir

Posjetite gradić Dečani u metohijskoj kotlini na zapadu zemlje. Najpoznatiji je po pravoslavnom manastiru Visoki Dečani, koji datira s početka 14. stoljeća, a kojeg je ustanovio kralj Stefan Uroš III. Dečanski. Ovaj je kulturni spomenik poznat i po najbolje očuvanim freskama na Balkanu, zbog kojih je stavljen i pod zaštitu UNESCO-a.

  1. Tradicijski biser

Goranci su stari južnoslavenski narod, koji naseljava područje Gore na tromeđi Kosova, Albanije i Makedonije. Govore našenskim jezikom – kombinacijom starosrpskog i makedonskog jezika, a bave se uglavnom stočarstvom. Želite li otkriti njihove tradicionalne zanate i običaje uputite se u prekrasno selo Brod na jugu zemlje.

  1. Skijanje

Kosovo ima sve preduvjete za razvoj zimskog turizma, ali je isti, nažalost, tek u povojima. Najorganiziranije i najposjećenije mjesto jest ski centar Brezovica koja se smjestila na sjeverozapadnoj strani Šar-planine, u općini Štrpce. Uređene staze prostiru se na visinama od 900 do 2500 metara.

  1. Kosovska divljina

Nacionalni park Šar-planine prostire se na oko 39 tisuća hektora, a okuplja čudesne prirodne krajolike oko istoimene planine. Park je stanište balkanskog risa, stotinjak vrsta leptira te dvostruko više ptica, kao i raznih sitnih glodavaca. Ovdje se prostiru i glacijalna jezera, te razne šume – uključujući i spektakularna stabla munike.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: albanski i srpski
Religija: islam(92 posto stanovništva), druge vjere i neizjašnjeni (ostatak)
Valuta: euro (EUR)
Viza: nije potrebna
Kako putovati:
ZRAKOPLOVOM: direktne linije zrakoplovom iz Zagreba za Prištinu
VLAKOM: ne postoji direktna linija – može se organizirati presjedanje u Sarajevu ili Beogradu
AUTOBUSOM: redovit i organiziran međunarodni autobusni prijevoz do Kosova
OSOBNIM AUTOMOBILOM: Relacija Zagreb-Priština (740 km); loše ceste pa se putovanje ne preporučuje, vinjeta nije potrebna
Bolesti i prevencija: posebno cijepljenje za ulazak u zemlju nije potrebno.
Kada putovati: Tijekom cijele godine.
Smještaj: Hotel Real i Afa u glavnom gradu dobar su izbor.
Restorani: Pjata  i restoran Pinocchio u Prištini dobar su odabir.

Oprez!

Ministarstvo vanjskih poslova RH sugerira oprez prilikom odlaska na Kosovo. To se osobito odnosi na područja sjeverno od rijeke Ibar – Kosovsku Mitrovicu, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok – zbog sukoba između lokalnog srpskog stanovništva i snaga sigurnosti. Pratite vijesti u zemlji i poštujte upute lokalnih vlasti.
Također, pripazite na svoju imovinu i dokumente oko turističkih središta.

Northfoto / Shutterstock.com (naslovna fotografija)

Facebook Like Button