Srbija

Jugoistočna europska zemlja za ljubitelje čudesnih prirodnih ljepota.

Republika Srbija proteže se na oko 77 tisuća četvornih kilometara na jugoistoku Europe. Ova uglavnom balkanska država na sjeveru graniči s Mađarskom, na zapadu s Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom te Crnom Gorom, na istoku s Rumunjskom i Bugarskom, a na jugu s Makedonijom i Republikom Kosovo.

Reljefno je vrlo raznolika, pa se na njenom teritoriju izmjenjuje Panonska nizina, brežuljkasti predjeli s nižim planinama te planinsko-kotlinsko područje. Najviši vrh zemlje – Midžor – smjestio se na granici s Bugarskom na Staroj planini, a izdiže se na 2168 metara.

U zemlji živi oko 7,5 milijuna stanovnika, od čega većinu čine Srbi, dok hrvatska manjina predstavlja oko 1 posto populacije.
Glavni i najveći grad – Beograd – smjestio se na sjevernom dijelu središnjeg dijela zemlje, na ušću Save u Dunav. Predstavlja političko, kulturno i gospodarsko središte zemlje.

Srpska kuhinja spoj je grčkih, mađarskih, bugarskih i turskih utjecaja. Ovdje se jede meso, i to u velikim količinama. Naručite li vegetarijanski obrok u restoranu, konobar će vam vjerojatno donijeti piletinu i ribu! Srbi se osobito ponose svojom endemskom vrstom svinja – mangulicom, koja se najčešće priprema na ražnju ili roštilju. Srpska gastronomija poznaje tek šačicu začina, a osim crnog papra i soli, u širokoj uporabi je slatka i ljuta mljevena paprika. Ljubitelji su i slatkih jela , kao što su baklave ili slatko od ruže, a svaki obrok započinje lokalno proizvedenom rakijom.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Srbiji:
1. Glavni grad

Istražite Beograd i njegove kulturno-povijesne spomenike. Obiđite Kalemegdan i Despotovu kulu. Razgledajte Hram sv. Save – jednu od najvećih pravoslavnih crkvi u svijetu koja je još uvijek u uporabi. Svratite i do Kuće cvijeća – mauzoleja Josipa Broza Tita. Uputite se do Skadarlije i uživajte u lokalnoj atmosferi, te istražite noćni život Beograda koji je poznat diljem svijeta.

2. Đavolja varoš

Otkrijte spomenik prirode Đavolja varoš, koji se prostire na sedamdesetak hektara na jugu Srbije usred planine Radan. Riječ je čudesnom lokalitetu koji okuplja dvjestotinjak zemljanih piramida pokrivenih kamenim kapama, koji su nastali vodenom erozijom. Ove prirodne kule visoke su od dva do petnaest metara te predstavljaju jednu od omiljenih atrakcija Srbije.

3. Manastiri

Turisti rado posjećuju i pravoslavni manastir Sopoćani u blizini Novog Pazara na jugu zemlje, koji je posvećen Svetom Trojstvu, a okuplja crkvu iz 13. stoljeća te mauzolej srpskog kralja Stefana Uroša i njegove obitelji. Zajedno sa srednjevjekovnim kompleksom Stari Ras i manastirom Đurđevi stupovi upisan je i na UNESCO-vu listu Svjetske baštine.

4. Đerdapska klisura

Istražite Nacionalni park Đerdap na sjeveroistoku zemlje, koji se proteže na oko 63 tisuće hektara. Njegova najpoznatija znamenitost jest Đerdapska klisuru – najdulja i najdublja u Europi. Sastoji se od četiri kotline i klisure kojom protječe rijeka Dunav. Osim zapanjujuće flore i faune, ovdje možete razgledati i niz arheoloških nalaza i spomenika.

5. Novi Sad

Posjetite i glavni grad autonomne pokrajine Vojvodine  – Novi Sad – koji se smjestio na lijevoj obali Dunava. U ovom pitoresknom gradu možete razgledati niz znamenitosti, kupati se i sunčati na plaži Štrand, a posljednjih godina turisti ga najčešće posjećuju u srpnju kad se na njegovoj Petrovardinskoj tvrđavi održava ljetni glazbeni festival Exit.

KORISNE INFORMACIJE

Službeni jezik: srpski
Religija: kršćanstvo (90 posto stanovništva), druge vjere i neizjašnjeni (ostatak)
Valuta: srbijanski dinar (RSD)
Viza: nije potrebna
Kako putovati:
ZRAKOPLOVOM: redovite zrakoplovne linije iz hrvatskih gradova do Beograda
VLAKOM: direktne međunarodne željezničke linije povezuju Hrvatsku sa Srbijom
AUTOBUSOM: redovit i organiziran međunarodni autobusni prijevoz do Srbije
OSOBNIM AUTOMOBILOM: Relacija Zagreb-Beograd (390 km); autocesta dobra, vinjetu nije potrebno kupiti, ograničenje brzine na srpskim autocestama: 130 km/sat.
Bolesti i prevencija: posebno cijepljenje za ulazak u zemlju nije potrebno.
Kada putovati: Proljeće-ljeto
Smještaj: Hotel Hyatt Regency  i hotel Zira  u glavnom gradu dobar su odabir.
Restorani: Kalemegdanska terasa  i restoran Madera  u glavnom gradu odličan su izbor.

Oprez!

Pripazite na svoje dokumente i imovinu oko turističkih središta.

Nikola Spasenoski / Shutterstock.com (fotografija exita)

Facebook Like Button